Elena Gorun este mămica lui Vlad, un băiețel de 11 luni. Este sociolog de profesie, dar, odată cu nașterea fiului său, și-a descoperit pasiunea pentru hrană sănătoasă. Așa se face că acum este ceea ce se cheamă „work at home mom“ (mamă care lucrează de acasă), dezvoltând proiecte de nutriție, scriind cărți în domeniu și, mai ales, punând pe picioare, alături de soțul ei și de alte mămici entuziaste, Asociația Work At Home Moms (wahm.ro/asociatia-work-at-home-moms/).
„Această nouă modalitate de lucru este un fenomen internațional apărut din dorința mamelor de a găsi o armonie între viața de familie și cea profesională. Adesea, chiar de a-i implica pe cei mici în activitățile lor întreprinse de acasă“, ne spune Elena. Asociația are menirea de a sprijini și crea instrumente reale de susținere a mamelor care lucrează de acasă, part-time, pe bază de proiect, antreprenoare și freelanceri. „Desfășurăm întâlniri și acțiuni pentru mamele din mai multe orașe, printre care: București, Târgu-Mureș, Arad, Galați, Brașov, Ploiești, Timișoara, în curând și la Cluj. De asemenea, anunțăm periodic și oportunitățile pentru mamele din alte orașe unde plănuim să activăm curând.“
Din Asociație pot face parte mame care nu au venituri, mame cu dizabilități, mame care lucrează de acasă sau doresc să facă această schimbare din considerente etice: sunt antreprenoare, sunt freelanceri, își caută din nou vocația. „Ele beneficiază de servicii pe care noi le punem la dispoziție: promovare, posibilitatea de a se lansa ca trainer, de a-și crea propriile evenimente. Mai multe despre calitatea de membru și condițiile de aderare pot fi găsite pe site.“ WAHM România își propune să creeze servicii cu rezultate reale, să deschidă cât mai multe perspective mamelor hotărâte și talentate, de asemenea să ofere cursuri de formare profesională.
Fenomenul mamelor lucrătoare de acasă este atât o nevoie urgentă, cât și un stil de viață, ne spune Elena. „A lucra de acasă implică nu doar preocupările profesionale, ci și pe cele de amenajare a spațiului, de alimentare, pe cele privind reacțiile copiilor și modul în care îi implicăm în activitate. Mamele din comunitatea noastră lucrează în domenii precum: servicii grafică, design, campanii de PR, marketing, servicii catering, cosmetică, agricultură, croitorie, servicii editoriale etc.“
Lucrul de acasă prezintă avantaje: posibilitatea de a petrece mai mult timp alături de cei mici, de a pune pe picioare o afacere de familie sau de a dezvolta și investi în vocația și harul descoperite. Principala provocare o reprezintă autocontrolul și stabilirea unui ritm de muncă și a unor repere pentru automotivare, învățare și instruire continuă. O altă provocare o reprezintă reacțiile celor mici și nevoile lor. „Lucrul de acasă poate aduce mari avantaje, însă este la latitudinea fiecărei mame să descopere dacă i se potrivește și dacă este motivată să facă acest pas. Cred că femeile din mediul rural lucrează de acasă de mult timp și au păstrat tradiția. Singura întrebare este dacă proiectele se autosusțin și dacă pot asigura astfel și venituri familiei.“
EXTRA INFO
PENTRU MAME
✽ Proiectul Work At Home Moms România a crescut voinicește și trainic în 10 luni de la lansare. „Desfășurăm deja întâlniri și activități cu mamele din București, dar avem reprezentante zonale și în alte 8 orașe.“ Printre activități se numără: ✽ inaugurarea primului Centru WAHM în București, unde mamele pot veni să lucreze sau să își desfășoare propriile întâlniri/evenimente și unde își pot expune în regim de galerie produsele; ✽ primul târg al mamelor WAHM în București, unde acestea au putut prezenta atât servicii, cât și produse; startul filmărilor pentru primul documentar despre fenomenul WAHM la noi în țară; ✽ program de mentorat antreprenorial (M.A.M.) adresat mamelor care vor să își aducă afacerea de la nivel de idee la nivel de proiect autosustenabil; ✽ Mama StartUp – competiție de proiecte ale mamelor din diferite segmente de activitate: arte textile, arte culinare, cosmetică etc., câștigătoarele fiind sprijinite în începerea afacerii; ✽ Mama Connect („Sunt mamă WAHM și știu să…!“): întâlniri de networking și prezentare a mamelor antreprenoare; ✽ campania „Let’s Make A Match“, prin care mamele din comunitate să fie încurajate să ofere colaborări și proiecte altor mame; ✽ contactarea companiilor pentru a oferi joburi și oportunități de angajare de acasă mamelor din comunitate; ✽ troc de produse și servicii create de mame.
Cătălina Oprea
Comments
You may also like
-
19 Jun
Tuberculoza se vindecă, dar cu mult efort al pacientului
Reportaje și interviuriUrmând întocmai tratamentul indicat de specialiști, lupta cu TBC-ul poate fi câștigată. Nu renunța la ...
-
07 Jul
Loredana Groza: Important e sa ramanem noi insine!
Reportaje și interviuriAre un mod simplu, direct, de a fi și de a vorbi. Plus capacitatea de ...
-
30 Mar
Să dăm o mână de ajutor! Cum ne-am putea salva planeta
Reportaje și interviuriNe împiedicăm de ele prin casă, dar nu ne îndurăm să le ducem la un ...
-
10 Nov
Interviu cu actrita Ana Ciontea
Reportaje și interviuriPe scena Teatrului Național București a interpretat-o magistral pe Chivuța în „Două loturi”, pe Anna ...