Îngrijire de vară pentru păr

29 July of 2015

Soare, căldură, baie în mare sau piscină… Micile plăceri estivale care îți răsfață trupul și-ți bucură sufletul nu-i prea priesc părului tău. Neglijată, podoaba ta capilară își poate pierde frumusețea și vigoarea cât ai zice „vacanță“.

Toate sau aproape toate femeile știu că vara trebuie să-și protejeze pielea de razele ultraviolete și s-o hidrateze înainte și după plajă, dar multe uită că și părul are nevoie de protecție și îngrijire specială.

Pericole de sezon
Soarele arzător al verii poate deveni un inamic de temut pentru părul tău. Razele lui fierbinți fragilizează cheratina (ma-te-rialul de construcţie al părului), usucă fibrele capilare și oxidează melanina, pigmentul care colorează părul și îi dă strălucire. Sarea din apa mării și clorul din piscină îndepărtează stratul lipidic protector al firelor, le deshidratează, le fură luciul și suplețea. Rezultatul? În loc ca părul tău să fie cu adevărat o podoabă, devine casabil, uscat și aspru, se încurcă ușor, se piaptănă greu, e dificil de aranjat, își pierde strălucirea.
Dar asta nu e tot. Soarele, în combinație cu apa de mare sau clorul, poate altera și culoarea părului, în special dacă e vopsit. Astfel, la final de sezon, te-ai putea trezi cu o culoare mai deschisă cu câteva nuanțe, mai ștearsă ori chiar modificată: roșcatul devine portocaliu, blondul capătă nuanțe verzui, griul se transformă în galben.

Înainte de vacanță: 
hrănire intensă
În câteva săptămâni pleci în vacanță? Dă startul îngrijirii intensive. Ideal ar fi să înlocuiești șamponul obișnuit cu unul mai hrănitor și să aplici de două ori pe săptămână o mască hidratantă și nutritivă. În acest fel, pe lângă faptul că va căpăta suplețe și strălucire, părul va rezista mai bine provocărilor estivale.
Ai vrea să te vopsești? Fă-o acum, cu câteva zile înainte de vacanță, și nu după, când riști să-ți fragilizezi și mai mult părul, deja traumatizat de UV. Bine ar fi ca tot acum, înainte de concediu, să-ți tai măcar vârfurile dacă nu vrei să te tunzi scurt, ca să conferi un plus de rezistență pletelor tale.

La plajă: 
fotoprotecție adecvată
Nu doar pielea, ci și părul se poate arde sub acțiunea ultravioletelor, firele devenind poroase și uscate. Sigur nu vrei să se întâmple așa ceva, deci nu pleca de acasă fără pălărie. Acest accesoriu șic îți protejează de razele fierbinți nu doar părul, ci și fața și capul. 
Nu vrei să porți pălărie sau șapcă? Atunci nu uita de spray-ul solar capilar dotat cu filtru UV, ideal și pentru părul vopsit. La malul mării sau la piscină, reaplică produsul la fiecare două ore și după fiecare îmbăiere, așa cum procedezi cu crema solară pentru piele. 
În oraș, e suficientă o pulverizare 
pe păr în fiecare dimineață înainte să ieși din casă.

Înainte de baie: 
filtru protector
Sarea și clorul nu sunt amicii părului tău. Și totuși, asta nu înseamnă să renunți la bălăceală, ci doar să-ți protejezi podoaba capilară. Ai la îndemână trei soluții. Alege-o pe cea care ți se potrivește mai bine:
Nu-ți uda părul. Strânge-l în vârful capului cu o clamă sau pune-ți cască de înot.
2 Înainte să intri în mare sau piscină udă-ți părul cu apă rece: în acest fel va absorbi mai puțină apă sărată sau clorinată. După îmbăiere, clătește-l din nou cu apă curată. Dacă nu ai duș prin apropiere, folosește fără rețineri apă îmbuteliată.
Pulverizează pe păr un produs spe-cial de protecție pe bază de ceară. Nu-ți face griji că firele de păr se vor 
sufoca: vei îndepărta ușor produsul prin spălarea părului. Seara: reparare 
în profunzime

Agresat toată ziua de soare, nisip, sare, clor, ar fi bine ca seara, sub duș, să-i oferi un mic ritual de îngrijire cu un șampon special după soare. Nu e nevoie să te șamponezi zilnic, ci abia la 2-3 zile. În rest, doar clătește-ți părul cu apă călduță, iar pe vârfuri pune puțin ulei de ricin sau de avocado. De două ori pe săptămână aplică o mască regenerantă.

Usucă-l tamponându-l cu prosopul, ca să nu-l deteriorezi. Evită, măcar pe timpul verii, uscătorul și alte instrumente fierbinți (placa de păr, bigudiurile calde, ondulatorul). După ce s-a uscat, treci cu peria prin el de câteva ori.

 

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

7 lucruri interesante pe care nu le știai despre mascara

Next:

Acneea adultului, un mister în lumea medicală

You may also like

Post a new comment