Nevoile copilului sunt universale: indiferent de locul în care trăiesc și mediul cultural din care fac parte, nevoile lui sunt general valabile: nevoia de o familie stabilă, hrană adecvată, de respect pentru abilitățile lui. Modalitatea în care nevoile sunt împlinite diferă în funcție de cultură. De exemplu, structurile familiilor pot fi diferite, educația copiilor poate să înceapă la vârste diferite, oportunitățile pentru joc pot fi mai mult sau mai puțin formale, relația copiilor cu munca diferă, copiii cu dizabilități pot cere ajutor suplimentar.
Satisfacerea nevoilor copilului este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului. Există tendința de a vedea nevoile fizice ale copilului ca fiind o prioritate. Este adevărat că fără hrană, somn, copiii vor muri. Totuși, un copil are nevoie de mai mult decât a i se împlini nevoile de bază: hrană, locuință, sănătate. Un copil are nevoi fizice, emoționale, psihologice, sociale, spirituale. Nevoile se multiplică și se rafinează odată cu creșterea copilului. Ce ar fi un copil dacă nu ar avea acces la educație și joc? Potențialul copiilor nu se poate realiza fără respect, fără libertatea de opinie, de acțiune. Dacă îi lipsesc aceste ingrediente, starea de bine psihologic/emoțional este afectată. Nevoile copilului sunt interdependente: niciuna nu poate exista fără cealaltă.
Fără sprijinul adulților aceste nevoi nu au cum să se realizeze: vulnerabilitatea, lipsa de putere a copiilor arată că sunt dependenți
de adulți. Copiii au nevoie atât de familie, de accesul la sistemul de sănătate și educație, cât și de sistemul de politici sociale.
De la nevoi la drepturi
Acceptarea premisei că adulții au responsabilități și obligații în îndeplinirea nevoilor copiilor înseamnă acceptarea faptului că toți copiii au drepturi.
Nevoile devin drepturi când sunt recunoscute ca imperative pentru protecția și calitatea vieții copilului. Aceste drepturi au fost introduse și codificate de comunitatea internațională în Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Ele se bazează pe aprecierea colectivă a condiției umane și sunt universal aplicabile la toți indivizii, în toate contextele și culturile.
Deci, oriunde s-ar afla, copiii au drepturi cu importanță egală și sunt esențiale pentru a garanta sănătatea, dezvoltarea și starea de bine a individului. Redăm câteva mai jos:
Copiii sunt persoane, individualități – ei nu sunt proprietatea părinților sau a statului,
ei un statut egal cu ceilalți membri ai familiei. Ei au dreptul să fie respectați, ascultați și luați în serios.
Copiii își încep viața ca ființe total dependente de cei mari, de aceea au nevoie de creșterea și ghidarea părinților pentru a deveni persoane independente.
Programele guvernamentale (educație, sănătate) pentru copii au cel mai puternic impact asupra lor. Politicile care nu includ copiii pe listă au un efect negativ asupra viitorilor membri ai societății. Opinia copiilor este importantă, deși nu au drept de vot și nu iau parte la deciziile politice.
Copilul are dreptul la sănătate, la educație, acestea fiind cruciale pentru binele societății. Pentru că ei sunt în creștere, reprezintă o categorie vulnerabilă – mai mult decât adulții – la sărăcie, condiții improprii, foame, poluare. Efectele bolilor, malnutriției și sărăciei amenință viitorul copiilor, deci viitorul societăților în care trăiesc.
Așadar, fiți atenți la copiii voștri, sunt oameni cu drepturi și nevoi!
Părinții și nevoile copilului
„La fiecare stadiu de dezvoltare, copiii au nevoie de diferite resurse de la familie. (…) În primii ani ai copilăriei este vital să simtă că sunt iubiți de cei din jur, iar la școală au nevoie să creadă că pot face față oricărei sarcini școlare.“ (Jerome Kagan).
După psihologul american Abraham Maslow, există 5 nivele ale nevoilor umane: primul, al nevoilor fiziologice – hrană, apă, somn, aer, apoi vin cele de siguranță – protecție, stabilitate și securitate, apoi de apartenență la un grup, de stimă de sine și autorealizare. Când o nevoie de la baza ierarhiei este satisfăcută, se poate trece la cealaltă. Pentru a susține nevoile copilului, înainte de orice trebuie să le înțelegeți, de aceea iată cele mai importante nevoi psihologice ale copilului:
– copiii au nevoie de atenție. Dacă îl veți ignora, copilul va adopta comportamente negative pentru a vă atrage atenția. Întotdeauna fiți atenți la copil.
– un copil este fericit când este acceptat de părinții săi. El știe cum să se comporte pentru a obține aprobarea părinților. Așa că acceptați-vă copilul necondiționat.
– un copil are nevoie de respect de sine pentru a fi respectat. Dacă copilul tău nu se respectă și nu este respectat, stima de sine va scădea și se va simți neajutorat și neînsemnat. Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla copilului este că nu va avea încredere în a-și trăi viața. Lăudați și recompensați copilul pentru tot ce face bine.
– fiecare vrea să facă parte dintr-un grup. La fel este și cu copilul vostru. El vrea să aibă locul lui în familie, grupul de prieteni. Dacă nu este respectat sau este neglijat, aceasta îi va afecta dezvoltarea sănătoasă.
– sprijinul emoțional și dragostea părinților stimulează dezvoltarea fizică și psihică a
copilului.
– în clipele de tristețe, furie, necaz, cel mai important este să fie cineva lângă tine, să te îmbrățișeze, să te lase să plângi până îți trece oful.
– este motivul pentru care copilul vrea să învețe și să dobândească succes. Întăriți pozitiv nevoia de cunoaștere.
– este natural să-și facă prieteni, încurajați copilul să socializeze în așa fel încât să învețe să interacționeze, să fie alături de ceilalți pentru o viață normală și sănătoasă.
Opinia specialistului
Nevoile și dorințele copiilor
Dorința este una, nevoia alta. Un părinte are responsabilitatea să împlinească nevoile copilului, dar nu este responsabil ca toate dorințele copiilor să fie satisfăcute. Un copil căruia i se îndeplinesc toate dorințele – oricât, oricând, orice – nu va ști să se adapteze la lumea reală. „De câte ori aud că un copil are nevoie de ceva, mă întreb: este ceea ce are nevoie sau ceea ce își dorește? Nu este întotdeauna simplu să faci distincția între cele două. Un copil are multe nevoi care pot și ar trebui satisfăcute. Granița dintre nevoi și dorințe este fragilă. Copilul vrea, de exemplu, să doarmă cu părinții lui. El are nevoie de patul lui.“ (Haim Ginott, „Între părinți și copii“)
Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie
Comments
You may also like
-
20 Jul
10 fraze de inspirație Montessori pe care să le zici copiilor tăi în fiecare zi
CopiiMaria Montessori (n. 31 august 1870, Ancona, Italia — d. 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda) ...
-
15 Dec
Ce cadouri dăruiți copilului vostru cu diverse ocazii?
CopiiEste bine să fiți părinți moderni și să reușiți să fiți la zi cu nevoile ...
-
14 Sep
Școala online și riscurile internetului pentru copii
CopiiInternetul este o invenție revoluționară care vă ușurează și ție, și copilului tău viața pe ...
-
10 Nov
Cum cumperi pantofii copiilor
CopiiCopiii nu prea își dau seama dacă-i strâng pantofii, de aceea pă-rinții trebuie să fie ...