Adolescentii si nevoia de independenta

10 March of 2016

Se știe că, odată ce intră în perioada adolescenței, în contextul modificărilor complexe biologice, emoționale, psihologice și sociale, copiii cer mai multă libertate. Adolescenții nu mai vor să stea așa de mult în casă cu părinții, vor să iasă cu prietenii, se închid în camera lor sau devin monosilabici în conversație.

Unde e copilul care aștepta să ajungeți acasă și își dorea să ieșiți mereu împreună? Acum se închide în cameră și refuză orice distracție din partea voastră. Dacă îndrăznești să-i spui ceva – o sugestie, o recomandare, concluzionează: „Eu știu mai bine ce am de făcut!“ Docilitatea de altădată se transformă în revoltă, opoziție și uneori în furie. Sunt părinți care afirmă că aproape nu își mai recunosc copilul.

Independența la adolescenți este importantă pentru formarea imaginii de sine și pregătirea lor pentru autonomia vieții adulte.  Adolescenții care se simt liberi, dar sunt apropiați de părinții lor, nu se îndepărtează de familie așa de tare, acceptând activități alături de ceilalți membri ai familiei. În același timp se simt în largul lor și petrec mult timp și cu prietenii și au relativ puține conflicte cu părinții.

În lupta lor pentru a-și câștiga autonomia, independența, și de a-și descoperi propria individualitate, copiii pot răspunde solicitărilor părinților cu ostilitate și lipsă de interes. De fapt, ei pendulează între nevoia de independență și dorința de a rămâne în contact cu părinții, având încă nevoie de aceștia. Cercetările spun că cel mai bine pentru adolescenți este să rămână permanent conectați cu părinții lor, dar în același timp să li se permită dreptul la propriile opinii și chiar la anumite contradicții în relația cu genitorii.

Odată ce părinții înțeleg dorințele copilului  ajuns la vârsta adolescenței, adaptează regulile educaționale la prezent, descurcându-se mai bine decât părinții mai puțin flexibili la comportamentul dificil al unor copii considerați, de cele mai multe ori, „aproape perfecți“.

Iată câteva sfaturi pentru părinți, sugestii care îi pot ajuta să păstreze echilibrul între subordonare și independență:

♥ Educați-vă mai întâi pe voi. Citiți cărțile existente despre transformările care au loc. Gândiți-vă la propria adolescență. Amintiți-vă de revolta și nevoia voastră de independență, la acneea ce v-a dat de furcă, la prima menstruație, prima iubire, visele „umede“ ale băieților, schimbările de dispoziție. Părinții care știu ce-i așteaptă se descurcă mult mai bine și se pot pregăti din timp pentru schimbările ce vor veni.
♥ Stabiliți limite clare. Limitele clare dau sentimentul de siguranță, acestea trebuie stabilite încă din timpul copilăriei, dar trebuie setate și reglate în adolescență conform noilor nevoi de dezvoltare, inclusiv privind dorința de independență.
♥ Propuneți adolescenților alegeri rezonabile. Dacă au dreptul la alegeri, copiii devin mai deschiși spre a urma sfaturile părinților. De exemplu, puteți să-i spuneți băiatului vostru să-și facă tema la matematică înainte de culcare, dar să-i dați dreptul să aleagă dacă va fi înainte sau după cină. Sau puteți să-i spuneți fiicei de 14 ani că nu îi dați voie sâmbătă seara în oraș, dar că poate să invite acasă un grup de prieteni să se uite la televizor.
♥ Folosind umorul și creativitatea, în timp ce oferiți aceste alegeri, puteți determina copilul să fie mai dornic în a le accepta. De exemplu: dacă nu pune hainele la spălat în coș și continuă să le țină împrăștiate, spuneți-i că va găsi toate hainele pe podea. După două încercări de acest gen, sigur „se va da pe brazdă“.
♥ Cultivați independența în trepte. Cu cât copilul se dovedește a fi mai matur și mai responsabil, cu atât poate primi mai multe privilegii. De exemplu, dați-i dreptul de a alege ce pantofi vrea, indiferent de preț. Dacă vă plac alegerile și argumentele pe care le are pentru alegerea respectivă, puteți să-i faceți un buget separat pentru a fi cheltuit pe haine. Oferiți-le copiilor dreptul la hobby-uri și vedeți dacă astfel  pot respecta și programul de școală. Lă-sați-i afară mai mult timp, dar aveți grijă să creșteți doza treptat, în funcție de cum își respectă promisiunile.
♥ Mai întâi de toate siguranța și sănătatea. Prima responsabilitate ca părinte este de a proteja copilul. El are nevoie să știe că, din iubire, părinții pot pretinde interzicerea anumitor activități ce presupun riscuri. O sarcină primordială a părinților constă în responsabilizarea tinerilor. Poate fi greu, pentru că în adolescență totul pare posibil și există sentimentul că nimic nu te poate răni. Copiii trebuie informați asupra riscurilor la care se expun dacă trăiesc periculos (de ex.: violență, accidente, consum de droguri/sex neprotejat etc.)
♥ Spuneți NU alegerilor care le pot schimba viitorul, alegând bătăliile importante. Cu unele lucruri e păcat să te lupți. Dacă nu vă plac culorile fistichii ale unghiilor, noua tunsoare sau tricoul purtat excesiv, gândiți-vă de două ori înainte de a vă împotrivi. Adolescenții au tendința de a-și șoca părinții și e mai bine să fie lăsați să facă anumite lucruri care nu dăunează nimănui și sunt trecătoare.
♥ Ținuta și aparența nu afectează perfor-manțele școlare și  nici oportunitățile pentru viitor. Nu sunt mai puțin deștepți sau harnici, indiferent de tunsoare. Dacă îi puteți convinge că deciziile de azi pot afecta ziua de mâine ireversibil – este minunat. Obiecțiile serioase ar trebui să fie împotriva alcoolului, fumatului și drogurilor. Aflați de ce vrea să se îmbrace sau să arate într-un fel anume. Puteți să discutați cum o să apară în ochii celorlalți, când vor să arate diferit.
♥ Îndrumați-vă copilul ajuns la adolescență, dar rezistați tentației de a-l  controla. Aici intervine priceperea și diplomația părin-ților pentru a determina un echilibru rezonabil între a le acorda libertatea de a lua decizii, de a fi independenți,  și necesitatea respectării regulilor atâta timp cât trăiesc într-o familie, casă, școală sau comunitate. Cei mai mulți au nevoie să încerce diferite roluri și noi experiențe. Dați-le voie să experimenteze senzații noi, atât timp cât acest lucru nu îi pune în pericol și cât timp ați observat că alegerile lor sunt, în general, informate și corecte. Ei trebuie să învețe că alegerile au consecințe. Au nevoie de propriile experiențe, de propriile greșeli din care trebuie să învețe, nu au nevoie să primească sau să li se impună o anumită soluție, obligatorie.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

5 puteri nebanuite pe care le capata copiii neglijati emotional

Next:

Mi-ar placea să infiez…

You may also like

Post a new comment