Ne spălăm pe mâini: cum și cât de des?

08 January of 2010

Foto: Fotolia

Pe biroul dvs. există de 400 de ori mai multe bacterii decât în vasul de toaletă. Atunci când o persoană bolnavă strănută, micii stropi de salivă ce conțin virusuri și bacterii se pot împrăștia până la 15 metri. Există o soluție pentru a ține departe aceste microorganisme dăunătoare: spălatul pe mâini cât mai des. Un obicei care ne poate feri de multe probleme de sănătate, dacă ținem seama că 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin intermediul mâinilor.

„Cuib“ de bacterii
Bacteriile se găsesc peste tot în jurul nostru, dar cele mai multe dintre ele sunt inofensive, așa că nu este cazul să devenim obsedați de curățenie. În schimb, spălându‑ne des pe mâini, putem evita unele infecții, precum gripa, răceala, bronșita etc. întrucât bacteriile și vi­ru­surile supraviețuiesc câ­te­va zile pe obiectele din jur (clanță, telefon, robinet etc.).
Vă imaginați că, odată ins­talați în fața computerului, sunteți mai feriți de infecții? Greșit! Se pare că unele dintre cele mai murdare obiecte din jurul nostru sunt telefonul, biroul și tastatura computerului. Pe suprafața biroului, de exemplu, există în jur de 3000 de bacterii pe cm², pe telefon, peste 3500 de bacterii pe cm², iar tastatura poate conține mai multe bacterii decât un vas de toaletă. Iată de ce toate aceste obiecte pe care le folosiți frecvent ar trebui, măcar din când în când, dezinfectate cu alcool sanitar.
Un alt loc preferat de bacterii și virusuri este bucătăria. Aici, tocătorul și buretele de vase dețin recordul în materie de germeni. Soluția e ca, după fiecare utilizare, să spălați bine tocătorul cu detergent de vase și să înlocuiți buretele (sau cârpa) în fiecare lună.
Sfat: Dacă nu v‑ați spălat pe mâini, evitați să duceți mâna la gură, la nas sau la ochi.

Sfaturi practice

Cât de des ar trebui să ne spălăm pe mâini? Există câteva reguli de aur în acest sens. Spălați‑vă pe mâini întotdeauna când ajungeți acasă, indiferent de unde vă întoarceți (de la serviciu, de la cumpărături, de la plimbare etc.), înainte de a găti, după ce ați strănutat sau ați tușit, după ce ați folosit baia, după ce ați mângâiat un animal, dacă ați intrat în contact cu o persoană bolnavă, după ce ați atins un obiect murdar (de exemplu, pantofii, clanța etc.).
Există un mod în care vă puteți spăla corect pe mâini? Specialiștii au ajuns la concluzia că unul din cele mai eficiente moduri de a distruge germenii de pe mâini este să vă spălați timp de 30 de secunde, frecând bine mâinile una de cealaltă și fiecare deget în parte. Este preferabil să utilizați un săpun lichid, deoarece în savoniera săpunului solid se pot cuibări multe bacterii (dacă optați pentru un săpun solid, clătiți‑l bine înainte și după folosire). La final, ștergeți‑vă cu un prosop curat și uscat.

Comments

comments

Previous:

Vitiligo

Next:

Cum scapi de bâlbâială

You may also like

Post a new comment