Naștere naturală VS cezariană

08 July of 2015

Fotolia_67735260_Subscription_L.jpg_© freepeoplea - Fotolia.com.jpg

Fotolia_67735260_Subscription_L.jpg_© freepeoplea – Fotolia.com.jpg

Încă de la început, trebuie să stabilim un lucru chiar dacă multe femei – viitoare mame – nu vor fi de acord. Doctorul ginecolog care ți-a supravegheat sarcina este singurul în măsură să stabilească dacă vei naște natural sau prin cezariană. Este o decizie logică, bazată pe un istoric medical. Fără a avea cea mai mică intenție de a ataca într-un fel breasla medicilor, din care fac parte mulți profesioniști (atâția câți au mai rămas în țară), nu pot să nu constat că unii doctori, împinși probabil de inechitatea sistemului de salarizare, recomandă, din prima, operația de cezariană. Este un trend autentic românesc, îmbrățișat cu aplauze de multe graviduțe speriate de posibilele dureri ale facerii. În orice altă țară occidentală, regula este nașterea naturală iar excepția, cezariana. În cele ce urmează, îți propun să aruncăm împreună o privire asupra celor două metode.

Nașterea naturală

Orice mămică în devenire abia așteaptă să-și țină bebelușul în brațe, să-l studieze, să-l pupe, să-l audă gângurind, să-i dea de mâncare etc. Însă pe cât de mare este această dorință, pe atât crește și frica de naștere naturală. Ai senzația că nu ești pregătită încă, ți-e frică din cale afară de durere, îți mai dorești un răgaz de câteva luni ca să prinzi curaj.

Semne că se apropie momentul
Coborârea fătului – pe la începutul lunii a noua, cel mic întrezărește luminița de la capătul tunelului și devine curios. Am glumit, evident. Dar și el se pregătește pentru marea întâlnire, poziționându-și capul spre baza uterului. Brusc simți ca poți respira, deși vei simți o presiune la nivelul pelvisului.
Urinare frecventă – vezica ta este supra solicitată.
Contracții Braxton Hicks – sunt de fapt niște contracții false dar care te pregătesc pentru ceea ce va urma.
Pierderea dopului gelatinos – cervixul se dilată din cauza coborârii fătului iar mucoasele care sigilau canalul se desprind. Vei simți o scurgere care poate fi, sau nu, însoțită de sânge. Dacă are culoarea roșu aprins este posibil să ai câteva probleme deci anunță-ți imediat doctorul.
Ruperea membranelor – se simte ca o pierdere destul de mare de lichid (de unde și vorba: ți s-a rupt apa). Contracțiile adevărate, regulate, care se intensifică încep să apară și e cazul să te duci la maternitate. Durerea se instalează și ea în abdomenul inferior ș iradiază în spate.

Travaliul
La început, contracțiile se simt cam din jumătate în jumătate de oră și țin cam 45 de secunde. În mod normal această stare poate dura și 8 ore, dar depinde de la femeie la femeie. Cu cât contracțiile se îndesesc (ajung să-ți dea bătăi de cap din minut în minut), cu atât te dilați mai tare. La dilatație maximă copilașul poate să se nască. Capul lui deja se vede iar tu, deși obosită, trebuie să împingi cât poți de tare. Apoi, dintr-o dată, bebe este pur și simplu tras afară iar tu ești fericita posesoare a unei fetițe sau a unui băiețel. Durerea încetează, ușurarea te copleșește iar bucuria este nemărginită. Tot calvarul parcă s-a șters cu buretele. Ești atentă să auzi cum țipă cel mic cu glăsciorul lui ca din gură de șarpe. Cu cât urlă mai tare cu atât mai bine! Ia-l în brațe! Simte-l! Plângi de fericire! Tot ce mai trebuie să faci este să expulzezi placenta, cu ajutorul brumei de contracții pe care le mai simți și cu ajutorul cadrelor medicale.

Să învingem durerea
Unele femei au șansa de a ajunge în timp util la maternitate unde li se poate face o anestezie în coloană pentru diminuarea durerilor facerii. Trebuie să știi că nu funcționează pentru toate femeile iar epidurala se poate efectua doar în anumite condiții de dilatație. O altă metodă bună de a scăpa de infernul durerii este tehnica de respirație. Poți urma cursuri în acest sens sau dacă ai fost sportivă îți poți controla singură respirația. O prietena mi-a mărturisit că artele marțiale pe care le-a făcut încă de când era copilă au ajutat-o enorm. Și-a găsit echilibrul singură, își controla într-o oarecare măsură cadența respirației și cel mai important: a ascultat indicațiile moașei.

Avantaje și dezavantajele nașterii naturale
În condiții clinice normale, nașterea naturală are mai multe avantaje decât dezavantaje. În primul rând, mama își revine rapid după naștere, un aspect esențial pentru viitoarea familie. Este împlicată direct în acțiune și își vede bebelușul imediat. Datorită întregului proces este stimulată glanda mamară să producă lapte, dar nu toate femeile reușesc să alăpteze imediat. Incidența cazurilor de depresie post natală este scăzută. Pentru dezavantaje amintesc doar orele petrecute în travaliu, față de o cezariană care poate dura și 30 de minute dacă doctorul este un maestru. Copilul poate suferi câteva traumatisme în timpul nașterii iar tu poți să tragi din greu cu o eventuală infecție din cauza epiziotomiei adică acea tăietură făcută de ginecolog în scopul lărgirii deschiderii vaginale.

De la cititoare:
“Am intrat în travaliu, mi-am luat bagajul urgent, l-am sunat pe doctor și am plecat cu soțul meu către spital. Am ajuns acolo și într-o oră îmi țineam copilul în brațe. Nu am simțit prea multe, totul a fost imediat, nici nu mă dezmeticisem bine”. (Irina, 32 de ani)
“După ce travaliul meu devenise apăsător, am mai stat aproape 12 ore până ce băiatul meu a venit pe lume. M-am chinuit rău, am avut niște dureri cumplite. A fost groaznic deși acum parcă totul s-a șters cu buretele. Atunci îmi juram că nu mai fac copii în viața mea, acum sunt iar gravidă”. (Maria, 28 de ani)
Sunt mărturiile a două cititoare care au avut plăcerea să împartă cu noi experiența nașterii.

Cezariana

Cezariana este de fapt nașterea copilului pe cale chirurgicală, printr-o incizie la nivelul abdomenului și uterului mamei. În cele mai multe cazuri, mama rămâne conștientă în timpul operației, fiind anesteziată parțial, de la brâu în jos. Este o intervenție relativ rapidă.

Cui i se recomandă?
De regulă, cezariana se poate planifica din timp dacă doctorul ia în considerare anumite aspecte legate de istoricul medical problematic al viitoarei mame. Adică dacă ea suferă de placenta previa, de preeclapsie, de boli cardiace, de diabet zaharat, dacă a mai născut în trecut cu dificultate, dacă fătul este prea mare sau dacă există riscul îmbolnăvirii fătului cu o infecție herpetică localizată genital etc. Tot pentru cezariană se optează și dacă sarcina este cu gemeni sau dacă apare inopinat vreo problemă înainte de naștere fie cu mămica, fie cu bebe.

Ce se întâmplă
Înainte de a intra în operație, mămica (proaspăt toaletată cu ajutorul asistentelor) schimbă câteva vorbe cu medicul anestezist care trebuie să consulte și dosarul medical al gravidei. Din proprie experiență îți pot zice că, aflată la prima naștere, aveam pulsul extrem de mărit din cauza fricii și abia așteptam să scap, să mă văd cu sacii în căruță. În blocul operator, după anestezie, vei fi întinsă pe pat cu mâinile desfăcute larg (și eventual legată pentru siguranță). Vei fi conectată la aparate care verifică tensiunea, ritmul cardiac etc, îți vor fi montate o sondă de urină și o perfuzie pentru sedative. În maximum 5 minute după toate acestea, hocus-pocus, copilul orăcăie fericit. Eu am rugat asistentele să mi-l arate pentru că nu mai aveam răbdare. În următoarele zeci de minute (care au trecut incredibil de repede) ginecologul îndepărtează placenta și te coase. Gata! Ești mutată la terapie intensivă, apoi în salon și vei sta internată între 3 și 5 zile. De cele mai multe ori urmezi un tratament cu antibiotic și ți se va face o injecție împotriva coagulării sângelui. Eu am avut lapte imediat, astfel că la o oră după operație deja îl alăptam pe hămesitul familiei. Dar nu este o regulă pentru toate femeile.

Avantaje și dezavantaje
Principalul avantaj al cezarienei este că stresul mamei și al copilului e minim, durerile nu există iar bebe nu se chinuiește să apară pe lume. Dezavantajul major este perioada mare de recuperare a mamei post operator. Cel puțin 2 săptămâni vei fi dependentă de analgezice iar disconfortul operației este evident. Efortul fizic este interzis o bună bucată de timp. Pe de altă parte știi exact când vei naște, factorul surpriză este diminuat. Însă cezariana este o operație care implică riscuri specifice. Zona genitală nu este afectată, incontinența urinară nu apare dar posibilitatea de a face depresia post natală este reală. Am auzit discuții legate de lipsa atașamentului mamei față de copilul nou născut. Din punctul meu de vedere așa ceva nu există, ci ține mai mult de firea fiecăreia dintre noi, de modul în care ne manifestăm sentimentele. În privința cicatricei nu-ți fă prea multe probleme. Depinde foarte mult de priceperea doctorului dar și de puterea de refacere a organismulu tău.

Comments

comments

Previous:

Cu viitorul tătic la doctor! Testele de fertilitate

Next:

Bona perfectă oare există?

You may also like

Post a new comment