N-am știut în ce situație critică mă aflam. Povești de viață

04 June of 2011

Pretexte găsim mereu pentru a nu merge la medic: lipsa de bani, de timp, problemele… Dar astfel ne riscăm viața

Acum privesc viața cu mai multă încredere și o apreciez mai mult“, spune Emilia (33 de ani), din București. De ce? Pentru că i s-a acordat a doua șansă.

În urmă cu 5 ani, la un control ginecologic de rutină, am aflat că steriletul se înfipsese în colul uterin și, în urma analizelor suplimentare, că aveam cancer de col uterin în stadiu incipient.

Au urmat inves­tigații suplimentare la dna dr. Lorena Iaut, apoi la dna dr. Cristina Ionescu și, în cele din urmă, o intervenție chirurgicală efectuată de către dl dr. Ionuț Ion, la Spitalul Giulești. Totul a decurs bine, biopsia a relevat că, prin operație, a fost îndepărtată din col toată partea afectată de virusul HPV“. Din fericire, totul a fost luat din pripă.

Cum a reacționat Emilia la aflarea diag­nosticului? „Nu m-am speriat, am fost foarte optimistă, poate și pentru că am primit lămuriri și încurajări de la toți medicii cu care am intrat în contact“. Deși doar mama i-a fost alături în acest drum încercat (relația cu fostul soț deja se deteriorase, iar fiica de 11 ani era prea mică pentru a fi părtașă la durere), a trecut cu capul sus prin această experiență.

Ce-a urmat? „După operație nu a avut de urmat niciun tratament, însă de atunci merge din 6 în 6 luni la control“. Mai mult, în iunie 2010 a rămas însărcinată (cu cel de-al doilea soț, alături de care și-a găsit fericirea), iar pe 28 februarie 2011 a venit pe lume cel de-al doilea copil al său, un băiețel.

Ce le recomandă femeilor? „Să meargă măcar o dată pe an la controlul ginecologic și să-și facă testul Babeș-Papanicolau: nu este nici dureros, nici costisitor și, în plus, îți poate salva viața.“

Cornelia (30 de ani) a fost în iunie 2006 la un control de rutină la cabinetul ginecologic și i s-a recoltat un test Babeș-Papanicolau.

La fel ca Emilia, nu a avut niciun simptom. Pe rezultatul primit scria „rog biopsie urgentă“. „Nu am primit nicio explicație în plus, am fost doar programată pentru operație“, povestește Cornelia. „Am refuzat operația și am repetat testul Babeș-Papanicolau, la care s-au adăugat și alte analize mai amă­nun­țite.

În felul acesta s-a descoperit prezența virusului HPV și a unor leziuni precanceroase pe colul uterin“. În urma intervenției chirurgicale, efectuate de dna dr. Cristina Ionescu și de dna dr. Mihalache, evoluția îns­pre cancer a fost stopată, iar Cornelia este acum perfect sănătoasă.

Cum a reacționat la aflarea diag­­nosticului? „M-am speriat foarte tare, m-am gândit că am un copil (acum în vârstă de 8 ani) de crescut. M-am gândit chiar să divorțez, ca să nu-mi chinui soțul cu boala mea, să nu-l fac și pe el să sufere. Numai că el nici nu a vrut să audă de așa ceva și mi-a fost cel mai mare sprijin în toată perioada“. De alt­fel, la momentul întâlnirii, Cornelia mi-a spus mândră că, după 10 ani, povestea ei de dragoste cu soțul este la fel ca la început, sentimentele amândurora rămânând neschimbate.

Ce a urmat? De atunci, de când practic i s-a oferit a doua șansă, Corne­lia prețuiește și mai mult viața și are grijă ca atât ea, cât și ceilalți membri ai familiei să meargă regulat la medic și să-și facă analizele la timp.

Ce le recomandă femeilor? „Să meargă cel puțin o dată pe an la medicul ginecolog și să-și facă testul Babeș-Papanicolau. De asemenea, când au dubii în ceea ce privește un diagnostic pus sau o procedură medicală recomandată, să ceară și a doua, și chiar și a treia părere medicală.“

Reportaj: Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

Nicoleta Luciu

Next:

“Din dragoste era să ajung la închisoare”

You may also like

  1. Si eu sunt de aceiasi parere ca si eu am trcut prin asa ceva.Parerea mea este ca atunci cind apar simptomele este prea tirziu.Si eu le sfatuiesc pe toate Femeile sa mearga si sa faca odata pe an controlul acesta .

Post a new comment