Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului

27 June of 2014

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Considerat, datorită celor 96 de hectare ale sale, cea mai mare expoziție în aer liber din România, Mu­zeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA dispune de un lac și peste 10 kilometri de alei. Zona ce cuprinde ariile de activitate se întinde de-a lungul a 42 de hectare, înglobând câteva sute de clădiri, dar și instalații tehnologice din aproape toate regiunile țării. Un spațiu ideal pentru relaxare, creat în mijlocul unei naturi bogate și în scopul conservării spiritului românesc autentic, muzeul este situat la aproximativ 6 km de Sibiu, în partea de sud a orașului, în mijlocul Pădurii Dumbrava.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Sectoare tematice
Muzeul este împărțit în șase sectoare și grupe tematice. Sectorul ce prezintă edificii de utilitate public-socială, precum cârciuma, popicăria, remiza de pompieri, școala sau primăria; expoziția de sculptură monumentală; sectorul pentru obținerea și prelucrarea produselor în scop alimentar; sectorul pentru prelucrarea materialelor de construcție și a obiectelor de uz gospodăresc; sectorul pentru prelucrarea pieilor și a fibrelor vegetale și sectorul dedicat tehnicilor și mijloacelor de transport sau comunicații.
Metodele de agrement oferite publicului sunt variate, vizitatorii putând alege între plimbarea cu barca pe lac sau cea cu trăsura pe aleile din cadrul muzeului. În incinta spațiului expozițional se găsesc meniuri tradi­ționale, precum și o generoasă ofertă de cazare, cu peste 50 de locuri.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Pentru recrearea ambientului original al fiecărui exponat și indicarea traseelor ce trebuie urmate în cadrul vizitării au fost realizate panouri cu note explicative, care vin în ajutorul turiștilor.
Din Complexul Național Muzeal ASTRA, alături de expoziția unicat situată în Dumbrava Sibiului mai fac parte muzee precum cel de Etnografie „Franz Binder“, cel al Civilizației Transil­vane, cel de Artă Populară Săsească „Emil Sigerus“ și Festivalul de Film ASTRA.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Prețul unui bilet de intrare pentru adulți este de 15 lei, pentru pensionari de 7,50 lei, iar pentru elevi și studenți de 3,50 lei. În cazul grupurilor organizate sunt oferite reduceri, precum și ghidaj (contra cost) în limbi de circulație internațională. Muzeul este deschis zi și noapte, pe tot parcursul anului, pentru vizitele nocturne fiind pus la punct un sistem de iluminat cu spoturi și efecte interesante. În cadrul muzeului sunt organizate anual numeroase festivaluri, târguri și simpozioane ce au rolul de a atrage tot mai mulți vizitatori.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Singurătatea vârstnicilor

Next:

Vacanța mea, a ta, a noastră

You may also like

Post a new comment