Mușchii trebuie lucrați 
pe lungime, nu pe lățime

03 May of 2017

Baletul este cel mai bun antrenament pentru  o femeie! O sa te convingi de asta exersând! Exercițiile și pozițiile de balet cultivate la Dance Room 
(danceroom.ro) formează fibra musculară alungită, nu umflă, nu încarcă masa musculară; musculatura capătă susținere, rezistență și elasticitate.

Interviu cu Eugenia Stoian, balerină și profesoară de balet

Ești o profesoară cu har. Cu tine toate exercițiile par accesibile. Cum este să lucrezi tehnici de balet cu adulții? Care este cel mai valoros lucru pe care îl poate învăța din balet o femeie de 20, 30, 40 sau chiar 50 de ani care vine la tine ca începătoare?
Eugenia Stoian: Este o provocare, o experiență extrem de benefică și pentru mine. Predând, redescopăr baletul, tehnica și energia mișcărilor. Majoritatea elevelor mele sunt foarte pasionate, atente și doritoare să acumuleze cât mai multe noțiuni și asta mă bucură și mă inspiră la fiecare oră. Pentru o femeie începătoare, indiferent de vârstă, lucrul cel mai valoros pe care-l poate dobândi prin cursurile de balet este postura. Pentru începătoare, recomand două ore pe săptămână, apoi fiecare poate crește numărul de antrenamente până la patru sau cinci.

De unde vin antrenamentele speciale de balet de la Dance Room, unice în peisajul fitnessului de la noi? Fac parte dintr-o metodă standard sau sunt decupaje realizate de voi?
E.S.: În ultimii ani, femeile în general au început să renunțe la antrenamentele cu greutăți;  își doresc antrenamente în care să lucreze doar cu greutatea corpului. Eu nu sunt adepta antrenamentelor de fitness cu greutăți, consider că musculatura trebuie lucrată pe lungime, nu pe lățime. Așa au apărut aceste antrenamente: Barre Ballet, Burn Fat Ballet și Ballet Fit Ball, care ne aparțin nouă. 
Când spun asta, mă refer la denumirea lor, la îmbinarea exercițiilor și disciplinelor. Structura orei, evident, aparține fiecărui instructor în parte. În străinătate există antrenamente asemănătoare, numai că se folosesc și greutăți în executarea exercițiilor. Mișcările în sine existau, baletul a apărut în Franța cu multe secole în urmă.

Aceste exerciții pot forma o structură musculară solidă cu o eficiență asemănătoare metodei exercițiilor cu greutăți de la sală?
E.S.: Cu siguranță! Importante sunt continuitatea și dorința.  Înveți ascultând cu atenție explicațiile și corecturile instructorului, având 
răbdare cu propriul corp.

La sală ești exigentă, nu lași pe nimeni să execute mișcările greșit și ai soluție pentru orice inconvenient. Cât de important e ca antrenamentele să fie executate corect, cu ghidarea pe care o poate oferi numai o balerină?
E.S.: Sunt exigentă pentru că este extrem de important să executăm corect mișcările. E foarte important să se țină cont de corecturile adresate; altfel, musculatura se va dezvolta diferit sau nu vor apărea rezultatele dorite.

Fit Ball mi se pare provocarea cea mai mare. Îți educă simțul echilibrului și postura corectă la modul cel mai grăitor: mingea îți indică imediat orice abatere de la forma bună. Îți invidiez impecabilul simț al echilibrului. Te-ai antrenat în mod special pentru minge?
E.S.: Da, m-am antrenat o perioadă. Eu am descoperit acum câțiva ani că este un antrenament excelent pentru o balerină, dar și pentru cele care nu au mai făcut balet sau sport niciodată! Nu aveam cum să predau acest curs fără să mă antrenez înainte. 
Este nevoie de foarte mult control și echilibru, pentru ca voi, elevele mele, să înțelegeți mișcările sau sensul lor, pe lângă teoria rostită, trebuie să vedeți mișcarea cât mai aproape de forma perfectă.

Spre deosebire de ceea ce se exersează în mod obișnuit la aerobic și fitness, exercițiile de la Dance Room cultivă posturile din balet. De ce aceste posturi și nu altele mai ușor de susținut și mai stabile?
E.S.: Aceste exerciții și poziții specifice formează fibra musculară alungită. Este foarte important să știm atât când, cât și cum întindem ligamentele și, mai ales, cum terminăm pozițiile de stretching.

Interviu realizat de Roxana Melnicu

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

Ma antrenez ca o balerina

Next:

Aleargă inteligent!

You may also like

Post a new comment