Munca de acasă, noul standard

30 October of 2020

Ești unul dintre milioanele de angajați care brusc s-au trezit lucrând la masa din bucătărie, mai degrabă decât de la birou? E foarte posibil ca această experiență, de lucru la domiciliu, să devină noua normă, în viitor.

Dintr-odată, ceea ce a fost, în general, văzut ca o opțiune de muncă râvnită a devenit o necesitate: în fața răspândirii rapide a epidemiei, angajatorii au fost forțați să testeze politicile de lucru la distanță. Și, pe măsură ce pandemia a luat amploare, tot mai mulți dintre noi, pregătiți sau nu, s-au mutat într-un birou acasă, s-au adaptat la noile tehnologii, care le-au permis să rămână în contact cu superiorii și colegii de muncă, și au încercat să mențină productivitatea, în ciuda tuturor distragerilor de acasă.

Un spațiu dedicat

În mod ideal, ar trebui să ai un spațiu de lucru anume. Dacă nu se poate, alege un loc liniștit și luminos și asigură-te că ai o poziție de lucru ergonomică, pentru a evita riscurile – poziția spatelui, mâinilor, picioarelor, înălțimea ecranului, distanța dintre ochi și ecran, toate e bine să-ți ofere garanția confortului. Și, chiar dacă e tentant, nu lucra din pat sau de pe canapea – ai nevoie de un bun sprijin lombar.

Păstrează-ți concentrarea!

Atunci când muncești de acasă, echilibrul dintre viața profesională și cea privată este, în general, pus la încercare. De aceea, încearcă să păstrezi ritmul. Dacă, la birou, lucrai de la ora 9 dimineața, la 5 după-amiaza, e indicat să continui acest program. De dragul eficienței, anunță-i pe cei din casă că lucrezi și roagă-i să nu te deranjeze. Respectă zilele de lucru, deci nu trimite și nu citi mesaje în timpul tău liber.

Cel mai important însă, asigură-te că niciun document al firmei, care conține date confidențiale, nu poate fi citit de alte persoane. Blochează sesiunea de lucru de pe laptop și smartphone, imediat ce încetezi să le utilizezi.

Rămâi în contact

Din fericire, există o multitudine de aplicații care îți permit realizarea unor conferințe video, astfel încât să poți menține o bună coordonare cu echipa ta. Comunicarea este esențială, de aceea utilizează instrumentele de care dispui, pentru a rezolva problemele de la birou. Important este ca tu și colegii tăi să aveți același program de lucru.

Cu ajutorul teleconferințelor, poți interacționa online, astfel încât colaborarea să însemne un câștig, atât pentru colegi, cât și pentru angajator. Iar dacă unii se simt singuri sau recunosc că au probleme cu organizarea, încearcă să-i liniștești, să-i înțelegi și să le oferi ajutor.

Nu uita să te miști!

La birou, ești mereu în mișcare – te ridici pentru a lua un document de la imprimantă, mergi în biroul șefului sau în sala de conferințe. Acasă, este esențial să schimbi poziția la fiecare oră.

Așadar, folosește-te de mobilier pentru a face exerciții de întindere, lucrează-ți echilibrul, stand într-un picior câteva secunde, și folosește scările. Fă câteva fandări sau genulfexiuni. Important este să te miști, așa încât să îmbunătățești circulația sângelui. Dacă simți amorțeală și senzație de înțepături la picioare, disconfort, probleme de concentrare, atunci înseamnă că ai stat deja prea mult pe scaun și te confrunți cu o circulație deficitară. Activitatea fizică de orice fel ajută la funcționarea optimă a sistemului cardiovascular.

Și, nu uita – renunță la fumat! Toxinele din fumul de țigară îngreunează circulația sângelui, reduc volumul arterelor și au efect asupra sănătății inimii.

Alimentația trebuie adaptată

Lucrul de acasă ne forțează să fim mai puțin activi, dar și să avem acces constant la frigider. Mulți ne consolăm prin alimentație, ceea ce ne poate pune sănătatea în pericol. Dar, unele strategii te împiedică să mănânci în afara orelor de masă – bea mai multă apă, în care poți adăuga bucățele de fructe sau legume proaspete, evită ronțăielile, distrage-ți atenția cu un iaurt. Dacă tot ești acasă toată ziua, poți să-ți planifici mesele zilnice, astfel încât să mănânci mai sănătos (supe, salate) și să faci cumpărături cu atenție.

E mai bun lucrul de acasă?

COVID-19 a îndepărtat angajatorii de gândirea tradițională potrivit căreia productivitatea ar depinde de orele xe petrecute într-un mediu de birou. Angajații aspiră la mai multă libertate și flexibilitate, iar angajatorii răspund acestei cereri prin politici de lucru la domiciliu, prin care se asigură că atrag și păstrează cei mai talentați specialiști.

Politicile flexibile de lucru au urcat în fruntea listei de benecii pentru angajați, pentru că munca la distanță le permite acestora să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea privată, petrecându-și mai mult timp cu familiile lor. Economiile de timp și de bani pe care angajații le pot face lucrând de acasă sunt considerabile. Poți negocia cu angajatorul astfel încât să beneciezi măcar de 1-2 zile de lucru de acasă pe săptămână.

Avantaje pentru angajatori

Cei care permit munca la distanță beneciază de economisirea costurilor legate de spațiul de lucru și servicii (energie electrică și termică, apă, telefon, laptop, mașină).

În plus, un alt avantaj pentru angajatori este că munca la distanță le oferă posibilitatea să recruteze cel mai potrivit om, fără constrângeri geografice. Aceasta ar permite, de asemenea, creșterea productivității, multe companii începând să accepte colaborări externe. În definitiv, productivitatea ține strict de conștiinciozitatea angajatului, nu și de locația în care se află.

Tehnologia digitală

Dacă angajatorii erau îngrijorați cu privire la munca de la distanță – pentru că ar  crezut că angajații nu sunt la fel de productivi sau dedicați muncii, lucrând de acasă –ei bine, această experiență cu siguranță s-a schimbat.

Relațiile de afaceri și potențialele tranzacții bazate pe contacte față în față nu mai sunt necesare. COVID-19 a impus o schimbare în atitudinile corporative. Ideea potrivit căreia întâlnirile trebuie să fie personale, pentru a fi productive, pălește… În decurs de atâtea luni, am dovedit, noi toți, că afacerile pot continua, fără a fi necesar să ne vedem.

Desigur, se pierd anumite benecii, cum ar fi conexiunea emoțională, dar se câștigă altele – timp și bani, mai ales în contextul în care munca necesită întâlniri frecvente, într-o varietate de locații.

Citeste si: Organizarea biroului: 5 pasi simpli

Text: Grigoriana Brujan/ Sursă foto: iStock

Comments

comments

Previous:

A 11-a lună din an și ce trebuie să știi despre ea

moduri de a economisi

Next:

3 moduri de a economisi mai mulți bani

You may also like

Post a new comment