Una dintre cele mai consumate legume din lume, a doua după cartof, morcovul este originar din Afganistan şi este cunoscut în special pentru proprietăţile sale de reglare a vederii. La inceput avea culoarea albă, însă prin selecţie naturală s-a obţinut morcovul portocaliu de astăzi, cu un conţinut important de caroten, provitamina cu proprietăţi puternic antioxidante şi anticancerigene.
Pe lângă faptul că dă gust preparatelor culinare iar calităţile sale nutritive sunt remarcabile, morcovul este recunoscut şi pentru proprietăţile sale terapeutice.
Morcovul conţine vitaminele A, B1, B2, C, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor), asparagina şi beta-caroten, pigment vegetal cu proprietăţi antioxidante. Vara, înainte de plajă, putem consuma morcov în scop de protecţie asupra corpului, pentru că beta – carotenul blochează o mare parte din radicalii liberi proveniţi din radiaţiile ultraviolete.
Morcovul poate fi, de asemenea, şi un elixir pentru vigoarea bărbaţilor. Este binecunoscută la noi şi a fost îndelung verificată salata din morcov ras şi ţelină rasă, prin răzătoarea mică, în cantităţi egale, acrită cu puţină zeamă de lămâie şi stropită cu ulei de măsline. Sau, în acelaşi scop, se poate face un pahar de suc din ţelină şi morcov, părţi egale.
Beneficiile consumului de morcov asupra organismului
De la ciorbe sau tocane la suc şi desert, morcovul işi găseşte întrebuinţare în foarte multe preparate culinare. Sucul de morcovi are o valoare nutritională ridicată, favorizeaza digestia, ajută la întărirea sistemului imunitar şi previne cancerul. Fie că este consumat crud sau gătit, morcovul îşi păstrează calităţile terapeutice remarcabile. Consumul regulat de morcov reduce semnificativ riscul de cancer de orice fel (în special cancer pulmonar sau de sân, fapt demonstrat prin studii de specialitate), combate anemia, epuizarea fizică, oferă protecţie cardio – vasculară şi are efecte benefice în cazul gastritei, anorexiei, diareei sau constipaţiei.
Folosit zilnic, in stare cruda, preparat termic sau sub forma de suc, morcovul amelioreaza vederea, incetineste procesul de imbatranire, functionand ca un antioxidant, ajuta la eliminarea toxinelor, a grasimilor din ficat, stimuleaza functionarea bilei.
Morcovul face minuni si pentru sange, purificandu-l si tinandu-i presiunea in limite normale si asta datorita potasiului pe care il are in compozitie. Mancat crud si bine mestecat, intareste gingiile, curata si dezinfecteaza, regleaza Ph-ul in gura, formand un mediu nefavorabil bacteriilor.
Consumat zilnic, morcovul mentine parul si unghiile sanatoase si protejeaza pielea de efectele ultravioletelor. Persoanele care, din diferite motive, au pielea calcaielor crapata, sa consume zilnic morcov, ca atare, ori sub forma de suc, fara nici un adaos. In acest caz, niciun medicament de la farmacie nu vindeca asa cum o face morcovul.
Sursa foto: pixabay.com/articol exclusiv online, text: echipa Ioana
Comments

Previous:
Vrei sa ai talie fina? Acesta este alimentul care te ajuta!

Next:
Kiwi, mai bun decât aspirina! Opt motive să mănânci acest fruct
You may also like
-
25 May
Dieta de vară. Sfaturi, trucuri și câteva recomandări
NutrițieTemperaturile în creștere, beneficiile curei helio-marine și posibilitatea de a petrece mai mult timp în ...
-
29 Jun
10 cele mai bune alimente pentru plămâni sănătoși
NutrițieMenținerea plămânilor sănătoși este esențială pentru starea de bine a întregului organism. Cu toate acestea, ...
-
15 Nov
Beneficiile postului. Purificare, reflectie, autoexaminare…
NutrițiePostul Paștelui și Postul Crăciunului sunt un bun prilej de purificare a corpului, dar și ...
-
04 Aug
Zahărul ucide mai multe persoane decât bolile infecțioase
NutrițieDă dependenţă, iar consumarea lui ne ruinează organismul, însă puţini oameni au puterea să renunţe ...