Destinații ideale pentru o scurtă evadare în mijlocul naturii, la mică distanță de București
Situate de o parte și de alta a Capitalei, în partea de nord-vest, respectiv sud-est a orașului, cele două obiective turistice atrag foarte mulți bucureșteni la sfârșit de săptămână. Aerul curat, spațiile largi de promenadă, vegetația bogată și razele tot mai calde ale soarelui sunt motivele ideale pentru a abandona timp de câteva ore poluarea citadină.
Palatul brâncovenesc
Asemănător unui castel din povești, situat pe malul lacului și înconjurat de mirifice grădini, palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia constituie de mai bine de trei secole un model de referință al arhitecturii românești, îmbinând în cadrul unui decor de tip oriental superbe elemente apusene ale stilurilor baroc și renascentist. Construit la sfârșitul secolului al XVII-lea pe un domeniu aparținând domnitorului Constantin Brâncoveanu, palatul a intrat în posesia familiei Bibescu începând cu anul 1830.
Descendenți ai acestei familii nobiliare au efectuat de-a lungul timpului ample lucrări de restaurare și reamenajare a întregului parc, a turnului de intrare, a casei de oaspeți și a cuhniei. Principesa Martha Bibescu a dispus la începutul secolului al XX-lea construirea în stil italian a teraselor din fața palatului, amenajarea parcului, plantarea livezii și refacerea grădinilor englezești. În prezent, turiștii se pot plimba pe malul lacului aflat în spatele castelului, pe aleile înverzite ale parcului sau pot lua masa pe terasa unui restaurant amenajat în fața vilei Elchingen (casa de oaspeți).
Un weekend la Cernica
Pădurea și lacul Cernica se află la circa 15 km de centrul orașului București, în partea de sud-est a Capitalei. Pe malul lacului se înalță un frumos complex monahal, ctitorit în anul 1608 de boierul Cernica Știrbei. Ierarhul Calinic de la Cernica, canonizat în anul 1955, a condus așezământul bisericesc timp de 32 de ani, între 1818 și 1850. În această perioadă au fost construite clădirea stăreției, o bibliotecă, o școală de pictură bisericească și mare parte din casele de pe ostrov. Se spune că acest ostrov (insulă formată din aluviuni) a fost descoperit de un călugăr în timp ce căuta într-o iarnă lemne de foc.
Nu doar mănăstirea, ci și întreaga zonă îmbie turiștii la petrecerea unor ceasuri de relaxare în mijlocul naturii, înconjurați de luciul apei și de o vegetație abundentă.
Cele două destinații din vecinătatea Bucureștiului se află la o distanță de 30 km una de cealaltă, de-a lungul unei axe ce străbate Capitala pe jumătate, de la sud-est către nord-vest. Urmând șoseaua de centură, se poate ajunge destul de ușor, atât la Mogoșoaia, cât și la Cernica. Pentru cei veniți din țară există variante mai ieftine de cazare, la pensiunile din apropiere – între 150 și 200 de lei camera dublă.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
03 Jul
Cheile Turzii – Preaplinul unei naturi milenare
CălătoriiChei, peșteri, cascade și lacuri… toate la un loc formează minunatele plaiuri ale Turdei La ...
-
23 May
Drumeții pe plaiuri prahovene
CălătoriiNatura bogată a Văii Teleajenului atrage turiștii dornici de relaxare, dar și iubitorii sporturilor în ...
-
11 Sep
Cum vor arăta în viitor călătoriile noastre
CălătoriiDupă o perioadă fără precedent cu restricții și reguli pe care nu ni le-am fi ...
-
28 Nov
Barcelona, orașul lui Gaudi
CălătoriiPoziția geografică și învecinarea cu Franța au creat premisele dezvoltării celei mai vibrante și cosmopolite ...