Mogoșoaia & Cernica

04 April of 2013

Destinații ideale pentru o scurtă evadare în mijlocul naturii, la mică distanță de București

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Situate de o parte și de alta a Capitalei, în partea de nord-vest, respectiv sud-est a orașului, cele două obiective turistice atrag foarte mulți bucureșteni la sfârșit de săptămână. Aerul curat, spațiile largi de promenadă, vegetația bogată și razele tot mai calde ale soarelui sunt motivele ideale pentru a abandona timp de câteva ore poluarea citadină.

Palatul brâncovenesc
Asemănător unui castel din povești, situat pe malul lacului și înconjurat de mirifice grădini, palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia constituie de mai bine de trei secole un model de referință al arhitecturii românești, îmbinând în cadrul unui decor de tip oriental superbe elemente apusene ale stilurilor baroc și renascentist. Construit la sfârșitul secolului al XVII-lea pe un domeniu aparținând domnitorului Constantin Brâncoveanu, palatul a intrat în posesia familiei Bibescu începând cu anul 1830.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Descendenți ai acestei familii nobiliare au efectuat de-a lungul timpului ample lucrări de restaurare și reamenajare a întregului parc, a turnului de intrare, a casei de oaspeți și a cuhniei. Principesa Martha Bibescu a dispus la începutul secolului al XX-lea construirea în stil italian a teraselor din fața palatului, amenajarea parcului, plantarea livezii și refacerea grădinilor englezești. În prezent, turiștii se pot plimba pe malul lacului aflat în spatele castelului, pe aleile înverzite ale parcului sau pot lua masa pe terasa unui restaurant amenajat în fața vilei Elchingen (casa de oaspeți).
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Un weekend la Cernica
Pădurea și lacul Cernica se află la circa 15 km de centrul orașului București, în partea de sud-est a Capitalei. Pe malul lacului se înalță un frumos complex monahal, ctitorit în anul 1608 de boierul Cernica Știrbei. Ierarhul Calinic de la Cernica, canonizat în anul 1955, a condus așeză­mântul bisericesc timp de 32 de ani, între 1818 și 1850. În această perioadă au fost construite clădirea stăreției, o bibliotecă, o școală de pictură bisericească și mare parte din casele de pe ostrov. Se spune că acest ostrov (insulă formată din aluviuni) a fost descoperit de un călugăr în timp ce căuta într-o iarnă lemne de foc.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Nu doar mănăstirea, ci și întreaga zonă îmbie turiștii la petrecerea unor ceasuri de relaxare în mijlocul naturii, înconjurați de luciul apei și de o vegetație abundentă.

Cele două destinații din vecinătatea Bucureștiului se află la o distanță de 30 km una de cealaltă, de-a lungul unei axe ce străbate Capitala pe jumătate, de la sud-est către nord-vest. Urmând șoseaua de centură, se poate ajunge destul de ușor, atât la Mogoșoaia, cât și la Cernica. Pentru cei veniți din țară există variante mai ieftine de cazare, la pensiunile din apropiere – între 150 și 200 de lei camera dublă.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Omul care lasă viața să vină spre el

Next:

“Boala nu m-a împiedicat să devin mamă”

You may also like

Post a new comment