Mănăstirea Neamț

05 February of 2013

Atestată încă din secolul al XII-lea, Mănăstirea Neamț, cel mai mare așezământ monahal al Moldovei, adă­postește biserica interioară ctitorită de Ștefan cel Mare în 1497.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Situat în partea de nord a județului Neamț, pe versantul estic al Munților Stâ­nișoarei, desfășurat de-a lun­gul Subcarpaților Neam­-
țului și peste bazinele Ozanei și Cracăului, Parcul Natural Vânători Neamț a devenit arie protejată în anul 1999, fiind destinat gospodăririi pădurilor, conservării peisajului și tradițiilor locale, precum și încurajării turismului în regiune.

Parcul Vânători Neamț
De o frumusețe aparte, abundent aspectat de factori naturali, parcul include o paletă largă de exemplare florale și faunistice, precum și numeroase obiective turistice, dintre acestea putând fi amintite Cetatea Neamțului, casele memoriale Ion Creangă și Alexandru Vlahuță, Grădina Zoologică „Dragoș Vodă“ (cu exemplare de zimbri), câteva schituri și mănăstirile emblematice ale Moldovei: Văratec, Agapia, Secu, Sihăstria și Neamț.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Pe plaiurile Moldovei
Într-o poiană larg deschisă, înconjurată de culmi împădurite, se înalță mândră, de secole, sub forma unui masiv patrulater, Mănăstirea Neamțului. Intrarea în incinta mănăstirii are loc prin gangul pictat în frescă de sub turnul clopotniță, deschis printr-o poartă din lemn masiv, datând din secolul al XVIII-lea. La etajul de sud-vest al incintei se află biblioteca mănăstirii, ce deține peste 18.000 de volume și manuscrise. Latura de nord se unește cu latura de est printr-un turn octogonal, de fortificație medievală. Întregul complex a fost restaurat în 1997, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la ctitorire.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Cazare: Atât pentru turismul religios, cât și pentru agroturism sau pentru agrement, există variante de cazare în mănăstirile din zonă sau în pensiuni de 2-3 margarete, la prețuri accesibile, pornind de la 60-70 de lei camera dublă, cu mic dejun inclus. Mai multe detalii pe www.vanatoripark.ro.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Invitație la lectură! Cititul nu e demodat!

Next:

Sântămăria Orlea

You may also like

Post a new comment