Măldărești – Culele Duca și Greceanu

11 April of 2014

În vizită la conacele fortificate ale Olteniei din cadrul Complexului Muzeal de la Măldărești

Foto: Cristian Niculescu

Foto:Cristian Niculescu


La poalele Carpaților, desprinsă parcă din timpuri pastorale de mult apuse, între Parcurile Naționale Cozia și Domogled –Valea Cernei, Oltenia își dezvăluie variatele sale obiective turistice: mănăstiri splendide la Polovragi, Lainici, Govora sau Hurezi, stațiuni balneoclimaterice la Călimănești, Olănești sau Căciulata și numeroase muzee amenajate în spații expoziționale sau în aer liber. Printre aceste destinații se numără și Complexul Muzeal Măldărești, situat la nici 5 km depărtare de Horezu, locul din care faima ceramicii românești a depășit granițele țării.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Casele boierilor valahi
Plasate într-o idilică regiune naturală, culele Măldărescu, Greceanu și Casa Memorială I. G. Duca, aflate în patrimoniul Muzeului Județean Vâlcea, conservă un stil arhitectural răspândit în spațiul balcanic, dar specific Olteniei în arealul turistic românesc. Termenul „culă“ provine dintr-un cuvânt turcesc, care definește construcțiile sub formă de turn. Impunătoare prin robustețea zidurilor, cu partere înălțate, ferestre mici și terase loggia la nivele superioare, aceste case boierești reprezentau un ultim bastion în calea invadatorilor. Indicii ale stilului brâncovenesc, perfect aspectat în arhitectura unică a Mănăstirii Hurezi (Patrimoniu UNESCO), pot fi întâlnite și în formatul culelor oltenești, precum cerdacele cu arcade și interioarele boltite.
Ministru în guvernele liberale de la începu­tul secolului al XX-lea, I. G. Duca achi­zi­ționează în anul 1910 cula ce-i poartă numele și construiește doi ani mai târziu o casă de vacanță, care poate fi admirată și în prezent în cadrul Complexului Muzeal de la Măldărești.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Spațiile naturale largi și obiectivele turistice variate, situate între localitățile Râmnicu-Vâlcea și Târgu-Jiu, atrag anual zeci de mii de turiști. Ansamblul muzeografic de la Măldărești este deschis între orele 10:00 și 18:00 în fiecare zi, de marți până duminică, în perioada programului de vară (aprilie-octombrie). Pentru mai multe detalii: www.muzee-valcea.ro. În Horezu, la doar 4 km distanță, există numeroase opțiuni de cazare în pensiuni turistice de 3-4 stele, cu prețuri pornind de la 80 de lei camera dublă, cu sau fără mic dejun inclus.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

„Sunt fericită, pentru că fac ceea ce mi-am dorit!“

Next:

Transalpina, atat de aproape de cer…

You may also like

Post a new comment