Mituri și adevăruri despre cofeină și ce este important de știut

14 July of 2020

Când aud de cofeină, cei mai mulți se gândesc instantaneu la cafea. Este corect, doar ca acest arbore nu este singurul ce conține cofeină. Putem trece pe listă și ceai, mate, guarana și cacao, ca să nu mai vorbim de alimentele procesate sau sucurile acidulate.

Chiar și cafeaua decofeinizată mai are încă puțină cofeină. Cofeina este, de asemenea, prezentă în unele calmante, medicamente și în pastile pentru slăbit. Dar hai să vedem care este adevărul și care sunt miturile despre cofeină.

1. Cofeina dă dependență. Există un strop de adevăr în acest mit deoarece cofeina este un stimulent pentru sistemul nervos central, iar utilizarea regulată a cofeinei provoacă o dependență fizică ușoară. Dar cofeina nu amenință sănătatea fizică, socială sau economică așa cum fac drogurile. Astfel, dacă încetezi să mai introduci în organism cofeină, este posibil să ai simptome pentru o zi sau mai multe, mai ales dacă în mod normal obișnuiești să bei multă cafea pe zi. Printre simptome se numără: dureri de cap, oboseală, anxietate, iritabilitate sau dificultate de concentrare. Însă toate acestea trec repede, iar experții nu consideră că dependența de cofeină există cu adevărat.

2. Cofeina provoacă insomnie. Corpul tău absoarbe rapid cofeina. Dar, de asemenea, scapă repede de ea. Procesată în principal prin ficat, cofeina stă în organism timp de câteva ore. Dar pentru majoritatea oamenilor, o ceașcă de cafea sau două dimineața nu vor interfera cu somnul de noapte. Însă o ceașcă băută mai târziu poate afecta calitatea somnului. Sensibilitatea fiecăruia poate varia, însă, în funcție de metabolism și de cantitatea de cofeină cu care organismul este deja obișnuit.

3: Cofeina crește riscul de osteoporoză, boli de inimă și cancer. Cantități moderate de cofeină zilnică – aproximativ 300 miligrame sau trei căni de cafea – în mod normal nu provoacă rău adulților sănătoși. Unii oameni sunt însă mai vulnerabili la efectele ei. Includem în discuție persoanele care au hipertensiune arterială sau sunt mai în vârstă. La niveluri ridicate (mai mult de 744 de miligrame/zi), cofeina poate facilita pierderea de calciu și magneziu în urină. Dar studiile recente sugerează că nu îți crește riscul de pierdere osoasă, mai ales dacă obții suficient calciu.

Poți compensa calciul pierdut în urma consumului unei căni de cafea adăugând doar două linguri de lapte. De asemenea, o ușoară creștere temporară a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale este frecventă la cei sensibili la cofeină. Dar mai multe studii nu leagă cofeina de colesterolul mai mare, bătăile neregulate ale inimii sau un risc crescut de boli cardiovasculare. Apoi, recenziile a 13 studii care au implicat 20.000 de persoane nu au relevat nicio relație între cancer și cofeină. De fapt, cofeina poate avea chiar un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer.

4. Cofeina scade fertilitatea femeilor. Multe studii arată că nu există legături între cantități mici de cafeină (o cană de cafea pe zi) și oricare dintre următoarele: probleme de concepere, avort, defecte de naștere, naștere prematură ori natalitate scăzută.

5: Cofeina deshidratează. Cofeina te poate face să te duci des la toaletă. Cu toate acestea, lichidul pe care îl consumi în băuturile cofeinizate tinde să compenseze efectele pierderii de lichide atunci când urinezi. Concluzia este că, deși cofeina acționează ca un diuretic ușor, studiile arată că consumul de băuturi cofeinizate cu moderație nu cauzează de fapt deshidratarea.

Citeste si: 10 bauturi alternative la cafea

Text: Afa oprea, sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

cos cu piersici, femeie cu piersici

Previous:

Tot ce trebuie să știi despre piersici, fructele solare ale verii

alimente daunatoare, cartofi prajiti

Next:

7 alimente dăunătoare care-ți accelerează procesul de îmbătrânire

You may also like

Post a new comment