Mituri despre hipnoză

11 September of 2019

Mituri despre hipnoză – În România, hipnoza e privită cu multă suspiciune și neîncredere, ca un film SF, la fel ca mersul la psiholog. Oamenii o practică însă din cele mai vechi timpuri pentru vindecare și comunicarea cu zeii.

Cu rezultate excepționale, astăzi, specialiștii în psihoterapie o folosesc 
pentru relaxare, 
tratarea depresiilor sau a durerilor.

Ce e hipnoza

Hipnoza e o formă de terapie definită ca o stare modificată a conștiinței, de concentrare, relaxare și accesare a anumitor zone ale subconștientului în care oamenii supuși procesului pot descoperi resurse pentru a depăși anumite situații grele de viață. Este o procedură serioasă, ce atenuează inclusiv cele mai profunde traume psihice. Procedeul este caracterizat printr-o stare de somnolență, dar cu toate simțurile active. Prin indicațiile date de psiholog, pacientul poate ajunge la cauzele problemelor sale pentru a le rezolva definitiv și poate accesa amintiri pe care le credea uitate definitiv. Beneficiile pot fi imense și nu există pericole 
atunci când este făcută de un 
specialist. Așa că toate temerile sunt nejustificate.

Fals despre hipnoză

Eu n-am intrat niciodată în transă Greșit! Psihologii susțin că și singur poți intra în transe ușoare pe parcursul zilei, stări pe care le definim ca „am picat pe gânduri”, „mă uitam în gol” 
sau  „nu acordam atenție”. Dar e adevărat și că nu toți oamenii pot fi hipnotizați clinic.

Nu voi mai avea control asupra corpului

Fals! Hipnoza presupune doar o stare de relaxare prin hiperconcentrare asemănătoare cu somnolența. Nu e ca în filme! Dacă vei fi capabilă să-ți simți corpul ușor ca un fulg, asta nu înseamnă că vei umbla ca somnambulul și vei fura din magazine.

Voi spune lucruri pe care le voi regretaNu ai cum! Chiar dacă ai ochii închiși și ești ghidată să accesezi anumite „sertare“ din creierul tău, mintea ta este prezentă, așa că nu poți face lucruri pe care nu vrei să le faci. Inconștientul nu poate fi constrâns.

Îmi șterge memoria Nici gând! Procedeul se bazează pe o stare de conștiință și concentrare. 
Așa că, de îndată ce te „trezești”, îți vei aminti totul. Ce vei pierde va fi noțiunea timpului.

Hipnoza n-are dovezi științifice Nimic mai fals. Există sute de studii făcute de mari universități și institute ale lumii care demonstrează atât efectele benefice ale terapiei, cât și faptul că nu este periculoasă.

Hipnoza înseamnă somnNiciodată! Chiar dacă poți adormi în hipnoză, sunt două procese diferite. În hipnoză, toate simțurile tale se ascut, iar mintea este mai ageră.

Hipnoza nu are cu ce să mă ajuteEști sigură? Hipnoza e folosită de sine stătător, pentru fobii dintre cele mai diverse, pentru îmbunătățirea capacității memoriei, pentru sporirea concentrării sau chiar lăsatul de fumat.

Dacă mă hipnotizează fără să vreau! ?
Din nou, inconștientul nu poate fi forțat și cine nu vrea să intre în transă nu va intra. Ca să fii hipnotizată, trebuie să vrei și să te concentrezi asupra relaxării și indicațiilor psihologului.

O să rămân blocată în acea stare 
Ai auzit de cineva care a rămas în transă toată viața? De 5.000 de ani, nu s-a înregistrat niciun caz. Poți ieși din transă exact ca atunci când îți recapeți concentrarea pe prezent după ce te-ai uitat secunde bune în gol (transă ușoară).

Specialiștii de la Universitatea Stanford au elaborat un test simplu pentru a afla dacă o persoană este hipnotizabilă sau nu.

1. Întinde brațele drept și ține palmele față în față fără să le atingi.

2. Închide ochii și încearcă să simți forța care îți apropie palmele.

3. Concentrează-te un minut asupra acestei forțe pe care o creezi în minte.

4. Deschide ochii. Dacă palmele s-au apropiat, poți fi hipnotizată.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Corina Matei
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Îți țiuie urechile? De ce se intampla asta si cum poti rezolva problema

Next:

Boli de sezon: tipul acela! De la ipohondrii si plangaciosi la cei normali

You may also like

Post a new comment