Miresme binefacatoare. Mirosuri care ne fac bine

06 March of 2017

Miresme binefacatoare -La prima vedere, pare că aromaterapia se referă la orice formă de utilizare a substanțelor 
aromatice, fie că este vorba de lumânări înmiresmate, potpuriuri frumos mirositoare sau chiar 
parfumuri. În realitate, aromaterapia înseamnă utilizarea terapeutică a uleiurilor esențiale în scopul de a preveni sau de a trata o anumită afecțiune.

Putere de la natură

Practica aromaterapiei își are rădăcinile, se pare, în începuturile istoriei umani­tă­ții, dar bazele ei științifice, așa cum o cunoaștem azi, au fost puse de chimistul francez René-Maurice Gattefossé. El a descoperit întâmplător proprietatea 
curativă a uleiului de levănțică, în timp ce lucra în laboratorul de cosmetice al familiei. Într-o zi, după ce s-a ars foarte tare la o mână, a avut instinctul de a introduce mâna rănită în cel mai apropiat vas cu lichid, unde, întâmplător, se afla niște ulei de levănțică. A observat ulterior că rana s-a vindecat foarte repede, astfel că s-a apucat să studieze proprietățile uleiurilor esențiale. Chimistul a avut ocazia să testeze efectele acestor uleiuri pe soldații răniți în Primul Război Mondial, după care a scris cartea în care termenul de aromaterapie a fost folosit întâia oară.

Cum funcționează aromaterapia

La baza aromaterapiei stau uleiurile esențiale, cărora li se atribuie puteri vindecătoare. Ele acționează prin inspirarea lor, prin masarea pielii și, mai puțin frecvent, prin ingerare. Masarea pielii este considerată cea mai plăcută formă de aromaterapie, pentru că îmbină acțiunea miresmelor binefăcătoare cu efectele pozitive ale masajului. Inhalarea uleiurilor esențiale se face fie prin turnarea câtorva picături pe un material, fie prin aburi sau spray-uri. Ingerarea se face doar sub îndrumarea terapeutului.

Aromaterapeuții susțin că unele dintre principalele efecte benefice ale uleiurilor esențiale sunt susținerea și îmbunătățirea sistemului imunitar. Explicația ar fi că mirosul plăcut este preluat de receptorii mirosului și informația este transmisă către creier, unde stimulează zonele cerebrale implicate în formarea și stocarea emoțiilor și memoriei, influențând pozitiv starea noastră mentală, dispoziția și sentimentele. O altă opinie consideră că substanțele din uleiurile esențiale ajung în sânge și interacționează cu hormonii și enzimele din corp.

Ce sunt uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale sunt de fapt esențe din plante, extrase din frunze, flori, semințe, fructe, rădăcini sau muguri ce conțin ingrediente active. Esențele extrase din plante sunt diluate în uleiuri (de măsline, migdale, jojoba, etc.) și de aici vine denumirea de uleiuri esențiale. Extragerea substanțelor active se face ori prin distilare, ori prin stoarcere. Calitatea unui ulei depinde foarte mult de calitatea solului în care a fost cultivată planta respectivă și de con­dițiile de extragere, ambalare și depozitare.

Tipuri de uleiuri esențiale

Dacă vrei să folosești uleiuri esențiale în scopuri terapeutice, cumpără doar produse de calitate. Evită uleiurile cu denumiri neobișnuite, de pildă Flori de primăvară sau Oxigen, deoarece este foarte probabil să fie sintetice. Alege doar uleiuri esențiale din plante și, mai mult, nu le folosi „după ureche“. Apelează la un specialist care te poate îndruma și nu uita că anumite uleiuri esențiale pot fi periculoase dacă ești însărcinată, astmatică sau alergică.

– 
Angelica tratează oboseala, tensiunea nervoasă și digestia defectuoasă.

– 
Mușețelul tratează arsurile, înțepăturile și iritațiile.

– 
Eucaliptul are proprietăți calmante.

– 
Feniculul ajută la reducerea durerilor menstruale.

– 
Ghimbirul combate amețeala, gripa și răceala.

Iasomia are proprietăți afrodiziace.

– 
Levănțica previne și tratează insomniile.

Smirna tratează infecțiile.

– 
Portocala revitalizează organismul.

– 
Rozmarinul stimulează refacerea celulelor.

– 
Lemnul de santal susține sistemul cardiovascular.

– 
Arborele de ceai stimulează imunitatea.

– 
Vanilia combate stresul.

– 
Ylang-ylangul calmează rapid palpitațiile.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum să faci rost de timp

Next:

Poveste despre măcinici, primavară, viață și moarte

You may also like

Post a new comment