Minunile Argeșului

16 August of 2016

La Corbii de Piatră și Robaia te bucuri de liniștea unui tărâm cu origini învăluite în mister și popasuri încărcate de istorie, ce încântă sufletul și relaxează trupul.

„Pe Argeș în jos/ Pe un mal frumos” sună versul de început a celebrei balade populare culese de Vasile Alecsandri. Mănăstirea Curtea de Argeș, monument de o rară bogăție ornamentală, este doar unul dintre numeroasele obiective turistice existente de-a lungul văii cu același nume.

Corbii de Piatră

Pe șoseaua Câmpulung – Domnești, într-o zonă presărată cu pomi fructiferi, se așterne printre blânde coline satul Corbii. Presupusă localitate natală a voievodului Iancu Corvin de Hunedoara, regiunea este păstrătoarea celei mai vechi biserici rupestre conservate până în prezent pe teritoriul Valahiei de altădată. Săpată în inima unui deal de gresie, bisericuța amintită documentar pentru întâia oară în timpul domniei lui Neagoe Basarab, este unică în țară ca modalitate de compartimentare. Formată din două altare dedicate unui hram dublu, biserica de la Corbii poartă amprenta caracteristică lumii bizantine a acelei perioade. Inedit prin modalitatea amplasării, adăpostul modelat în gresie este afectat în prezent de o degradare cauzată de infiltrarea apei și eroziunea dealului. Din anul 2003 s-a reînnodat firul vieții monahale, întrerupt în urmă cu mai bine de 200 de ani. Din cauza umezelii și a frigului au loc slujbe doar în perioadele calde de vară și toamnă.

Mănăstirea Robaia

Este un așezământ religios retras în inima pădurii comunei Mușătești, la 6 km distanță de drumul principal ce leagă două foste capitale ale Țării Românești, Câmpulung Muscel și Curtea de Argeș. Mănăstirea Robaia poartă numele unei întâmplări tragice petrecute în urmă cu câteva secole. Într-o noapte de Înviere au năvălit hoardele de tătari, trecând totul prin foc și sabie și luând pe mulți creștini în robie. Bisericuța de lemn a fost ulterior construită din piatră, în jurul anului 1645. În atmosfera plină de evlavie a mănăstirii și-a petrecut ultimii ani din viață artistul Pârvu Mutu, cel care a pus bazele școlii românești de pictură religioasă.

Bogat aspectat din punct de vedere turistic, județul Argeș ofeă vizitatorilor săi numeroase obiective de interes artistic, istoric și cultural.

Text: Cristi Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Un elixir al dragostei – povesti de viata

Next:

Unde bem cel mai bun ceai, în această toamnă, în București

You may also like

Post a new comment