Minunatele plaiuri ale Turdei. Cheile Turzii

28 March of 2016

cheile turzii (2)

La ieșirea din orașul Turda, urmând șoseaua E81 spre Alba-Iulia, turiștii se pot îndrepta spre Cheile Turzii, existând și microbuze care leagă orașul de defileu. Lungimea totală a Cheilor Turzii depășește 1.200 de metri, fantastica trecătoare despicând în două Munții Trascăului, în partea de est a Carpaților Orientali.

Pe râul Hășdate

Apa limpede care a săpat în peretele de calcar al masivului se numește Hășdate. Alături de Cheile Turzii, cea de-a doua minune geologică pe care acest afluent al Arieșului o dezvăluie privirilor se numește Cascada Ciucaș, o cădere de apă în lungime de cinci metri.

Atingând înălțimi de 250 metri, pereții de calcar ai cheilor prezintă un peisaj cu adevărat spectaculos, în suprafață  de peste 300 hectare, alternând crestele ascuțite cu văile adânc săpate în munte și cu povârnișurile stâncoase.

Rezervație naturală

Arheologii au datat primele urme Homo Sapiens descoperite aici ca fiind de acum 60.000 de ani. În trecut, la mică distanță se afla un castru roman, numit Potaissa, amintit și de geograful antichității Ptolemeu, într-una dintre lucrările sale.

De-a lungul întregului areal, constituit ca rezervație naturală în anul 1938 sunt contabilizate aproape 60 de peșteri, din care doar opt au dimensiuni mai mari de 20 de metri. Printre cele mai importante se numără Peștera Liliecilor, Peștera Calastur și Peștera Cuptorului.

1.000 de specii diferite de plante, 67 categorii de păsări, numeroși jderi, mistreți. căprioare și vulpi își duc traiul pe aceste meleaguri, cu precădere în zonele mai puțin accesibile.

Text: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Sub soarele Floridei

Next:

Continentul de la Antipozi

You may also like

Post a new comment