Migrena, durerea de cap care nu-ți dă pace

03 August of 2015

“Simțeam că-mi explodează capul, o durere cruntă pornea din fundul ochilor către mijlocul creierului. Aproape că nu mă mai puteam mișca. Totul în jurul meu vâjâia, lumina mă deranja teribil iar starea de greață nu mă mai lăsa să respir. Nu mă mai puteam concentra, îmi doream doar să mă bag în pat și să dorm. Am trăit această agonie de multe ori și niciodată nu mi-a trecut mai repede de 2 zile.” Așa își descrie atacul migranos o femeie care suferă de dureri de cap, de foarte mulți ani.

Ce este migrena?

Migrena este o durere de cap intensă care poate dura de la 4 la 72 de ore, câteodată chiar și mai mult. Este definită de un caracter recidivant iar persoana care suferă de această afecțiune nu-și mai poate desfășura normal activitatea zilnică. Migrena poate fi transmisă genetic sau poate să apară în urma unui mod de viață nesănătos, inclusiv sub aspect alimentar. Din acest punct de vedere, se spune despre francezi că sunt un popor de migranoși, cel mai probabil din cauza consumului mare de vin roșu și brânză cu mucegai. Afecțiunea trebuie diagnosticată de un doctor de specialitate (de obicei neurolog) pentru că nu orice durere de cap este neapărat migrenă și se poate trata medicamentos.

Cum se manifestă

Studiile efectuate de cercetători au arătat faptul că, în 30% dintre cazuri, înainte cu 15-20 de minute de începerea atacului migranos, pacienții acuză unele simptome denumite medical aură. Aceasta se manifestă printr-o durere de cap mai ușoară, tulburări vizuale sau senzitive. Însă simptomele clare sunt, pe lângă cefalee, fotofobia, sensibilitatea la sunete sau mirosuri, starea de greață urmată, de cele mai multe ori, de vărsături și oboseala musculară. Durerea insuportabilă, instalată brusc, poate migra în diverse părți ale capului, lăsând în urma ei un om fără putere de concentrare și vlăguit. De obicei, persoanele predispuse la migrene au în familie rude care suferă de aceeași afecțiune. În aceeași ordine de idei, riscul de atac migranos este de 3 ori mai mare la femei decât la bărbați și nici adolescenții nu sunt ocoliți de această teribilă durere de cap. Migrenele pot fi asociate, în cazuri mai grave, cu depresie, cu sindrom anxios depresiv, astm bronșic sau chiar cu epilepsie.

Factori declanșatori

Este important de știut, pentru persoanele care suferă de această afecțiune, că există anumiți factori care pot declanșa migrena. Putem aminti consumul excesiv de cofeină, ciocolată sau vin roșu. Trebuie ocolite semipreparatele (supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, îngheţată, budinci, etc) pentru că acestea conțin glutamat de sodiu, o substanță care dă gustul bun al alimentelor și care este foarte toxică pentru tot organismul uman. Somnul în exces sau dimpotrivă insuficient pot conduce rapid către cefalee. Regimul de viață dezechilibrat, fără mese regulate sau sănătoase, este calea directă către migrene. De asemenea, fumatul, stresul, mirosurile intense, lumina puternică, schimbările meteo și de presiune vor da de furcă persoanelor suferinde.

Cum se tratează

În general, persoanele care suferă de migrene sunt obișnuite să ia cu pumnul medicamente analgezice (pe bază de paracetamol) și antiinflamatoare (pe bază de ibuprofen sau aspirină). Însă, în cazul unui atac migranos adevărat este puțin probabil ca durerea sau simptomele să cedeze în fața acestor pastile. În cazul unui consult de specialitate, doctorul poate prescrie pacientului anumite medicamente care să reducă numărul durerilor de cap. Amintim aici beta-blocantele care relaxează musculatura vasculară, antidepresivele sau medicamente pe bază de triptani care determină vasoconstrucția și descreșterea fluxului de sânge în țesuturile intracraniene și extracraniene. Opinia medicală este esențială mai ales pentru a înlătura suspiciunea că simptomele prezentate nu ascund de fapt un atac cerebral, un atac ischemic tranzitoriu sau poate chiar o tumoră. În cazul în care pacientul nu răspunde la nicio schemă de tratament este obligatoriu să-și facă mai multe investigații, spre exemplu un RMN sau un CT (computer tomograf).

Tratamente complementare

Aceste terapii complementare nu vor vindeca niciodată afecțiunea, dar există șanse să reducă numărul și intensitatea migrenelor. Acupunctura poate fi de mare ajutor și are rolul de a dirija, prin ace, fluxul de energie către organele vitale. Pacientul se relaxează iar durerile de cap se diminuează. Biorezonanța este tot o metodă de relaxare care te învață cum să-ți controlezi funcțiile organismului. Fitoterapia este cu siguranță la îndemâna tuturor. Cele mai indicate plante medicinale sunt busuiocul, mușețelul, frunzele de viță roșie (sub formă de cataplasme) și ciuboțica cucului. Ceaiurile se beau după fiecare masă (aproximativ 1 litru pe zi). Valeriana, păduchernița, păducelul, gălbenelele și menta sunt alte plante medicinale recomandate în cazul migrenelor.

Citeste si:

(Ada Oprea)

Comments

comments

Previous:

Impecabilă și la 30°C

Next:

Insomnia, coşmarul care te ţine trează noaptea

You may also like

Post a new comment