Miercurea Ciuc

03 October of 2013

Depresiunea Ciucului înregistrează cele mai scăzute temperaturi din țară, zona fiind denumită și „Mica Siberie“…
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Totuși, există 2-3 luni pe an în care turiștii se pot bucura de prezența soarelui, iar orașul merită pe deplin atenția acestora, chiar și în perioada rece, deoarece cocheta urbe se mândrește cu 5 secole de atestare documentară, conservând de-a lungul timpului variate și atractive obiective turistice.

Obiective turistice
În anul 1623 a început construirea cetății Mikó (Muzeul Secuiesc al Ciucului), fiind reconstruită în forma actuală între anii 1712 și 1714. Calea ferată, dată în folosință în 1897, avea să aducă schimbări radicale în dezvoltarea orașului. Astfel, odată cu aceasta au fost înființate unități industriale de prelucrare a lemnului, de industrie ușoară și construcție de mașini. În anul 1898 s-a terminat construcția clădirii Primăriei, iar în 1968 Miercurea Ciuc a devenit reședința ju­dețului Harghita, intensificându-se industrializarea forțată a orașului.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Printre cele mai importante construcții din Miercurea Ciuc se numără biserica de rit catolic din strada Florilor, construită în 1758, și complexul din Șumuleu, compus dintr-o mănăstire de secol XVII, o școală și un lăcaș de cult de secol XIX. Orașul s-a remarcat în timp ca centru de învățământ important, dotat cu apreciate sisteme educaționale, precum liceele „Octavian Goga“ și „Márton Áron“.
În cartierul Jigodin, sat din județul Harghita până în anul 1930, se află biserica romano-catolică Sfânta Treime, construită în stil gotic în secolul al XV-lea. Cartierul Șumuleu Ciuc a fost până în 1876 reședința executivă a scaunelor secuiești ale Ciucului, Giurgeului și Cașinului. Aici se află Biserica și Mănăstirea Franciscanilor, fostul Liceu romano-catolic, în­ființat în anul 1727, și fostul sediu al Ciucului, în prezent spital.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Muzeul Ciucului
Castelul renascentist, construit în secolul al XVII-lea din ordinul lui Ferenc Mikó, consilierul principelui Gabriel Bethlen, a fost prădat după numai trei decenii de hoardele tătare și reconstruit din ruine, o jumătate de secol mai târziu, de către armata austriacă pentru a servi drept cazarmă fortificată. În anul 1930, cu ocazia Rusaliilor, a avut loc în incinta castelului prima expoziție cu obiecte ecleziastice, de artă și etnografice. Două decenii mai târziu, moștenind materialul expoziției și colecția liceului catolic, a luat ființă Muzeul Secuiesc al Ciucului. Începând cu anul 1990 muzeul a ajuns în patrimoniul administrației locale, aici având loc numeroase expoziții și găsindu-se anuare și publicații cu caracter științific.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Transport și cazare: Miercurea Ciuc se află la 280 de km distanță de București, 240 de km de Cluj-Napoca și 270 de km de Iași. Prețul unui bilet de tren, clasa a II-a, InterRegio, din Capitală, este de 70 de lei. Prețul unei ca­mere cu 2 paturi, în pensiu­nile și vilele din zona Ciucului, variază între 100 și 150 de lei, fără mic dejun.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Cetatea Alba Carolina – pagini de istorie pe tărâmuri transilvane

Next:

Bunica mea e cea mai tare!

You may also like

Post a new comment