Masa de dimineață 
și arderea caloriilor

10 July of 2019

Toți știu că masa de dimineata este cea mai importantă masă, iar specialiștii recomandă să-i acordăm atenția cuvenită, căci de el pot depinde starea de sănătate și performanțele zilnice.

Cu toate acestea, persoanele care fac sport au nevoie de anumite alimente care să-i ajute să facă față provocărilor de la antrenament. În plus, doar anumite legume sau fructe fac minuni când vine vorba de arderea caloriilor sau de o digestie accelerată.

Un studiu al unei universități britanice, publicat într-o cunoscută revistă medicală americană, a arătat că savurarea unui mic dejun adecvat înaintea unui antrenament la sală are ca efecte grăbirea digestiei, absorbția și metabolizarea carbohidraților într-un mod mai profund decât în cazul sportivilor care au sărit peste masa de dimineață. De altfel, caloriile arse nu proveneau doar din alimentele de la micul dejun, ci și din stocul făcut de organism.

Ce și când să mănânci la masa de dimineata

Există situații în care să sari peste micul dejun poate avea efecte benefice la nivelul cantității optime de insulină din organism sau la controlul greutății, este de părere Lizzy Swick, o nutriționistă din New Jersey. Însă nu toată lumea este la fel. 
⇐ Celor care au nevoie de această masă de dimineață ea le recomandă un mic dejun bogat în proteine și grăsimi sănătoase nu mai târziu de o oră după trezire și cu cel puțin 45 de minute înainte de antrenament.

⇐ Ideal ar fi ca din regim să nu lipsească legumele, fructele de pădure, zarzavaturile sau citricele, adică alimentele cu un indice glicemic mic. Mai mult, o porție îndestulătoare poate controla peste zi apetitul sau poftele.

O altă idee pentru micul dejun poate include ouă, avocado sau iaurt cu semințe de chia.

Dacă alegi un smoothie din legume și fructe verzi, nu mai adăuga zahăr, miere, banane ori mango. 
⇐ Nutriționiștii și specialiștii în sport le recomandă celor care nu au timp suficient pentru principala masă a zilei, dar sunt dispuși la o oră de antrenament după micul dejun un snack sănătos ce trebuie consumat la finalul sesiunii sportive. Acesta trebuie să asigure suficiente proteine pentru energia de peste zi, de exemplu o banană, unt de arahide și un pumn de alune. Evident, 
din discuție nu sunt excluse prânzul și cina.

⇐ În concluzie, micul dejun pentru persoanele care vor să facă sport sau să adopte un stil de viață sănătos ar trebui să includă proteine, grăsimi și un nivel optim de carbohidrați.

⇐ Totuși, oamenii de știință au ajuns unanim la concluzia necesității unor studii mai aprofundate pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau în spatele modului în care organismul se comportă când o persoană mănâncă ori nu micul dejun. Să nu uităm însă că limitarea numărului total de calorii pe zi este esențială pentru o sănătate bună, iar distribuția acestor calorii în timpul zilei este extrem de importantă.

Citeste si:  Alimente „sanatoase” care iti saboteaza dieta

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Transformă-ți cafeaua într-o maxidoză de vitamine și antioxidanți

Next:

Dieta cu acizi grași

You may also like

Post a new comment