Mici probleme cu ochii și soluțiile lor

11 September of 2014

Deși vederea este cel mai important simț al nostru (ea ne oferă peste 90% din infor­mațiile din mediul înconju­rător), nu întotdeauna îi acordăm grija cuvenită. Iar ochii noștri au nevoie de mai multă atenție, căci fiind sensibili și supuși în mod constant agresiunilor exterioare, uneori au de suferit. Iată un scurt ghid al micilor neplăceri ce pot apărea la nivelul ochilor, precum și cauzele și soluțiile acestora.

Pată roșie pe albul ochilor
Ți s-a întâmplat și ție, probabil, să observi la un moment dat o pată roșie pe albul ochiului. Un fenomen lipsit de durere și care nu afectează vederea. Pata se va resorbi treptat, fără tratament, în 8- 10 zile.
Cauze:  O hemoragie subconjunctivală, cu alte cuvinte s-a spart un mic vas de sânge din conjunctivă. Hemoragia subconjuncti­vală se poate produce spontan, fără o cauză evidentă, de exemplu ca urmare a unui strănut, a unui acces de tuse, după ce te-ai frecat la ochi, dar poate apărea și în cadrul unor afecțiuni (hipertensiune arterială, boli de sânge, tulburări ale glicemiei etc.).
Soluții:  Deși te-ar putea îngrijora, această fragilitate capilară nu reprezintă un pericol în sine. Totuși, dacă fenomenul se re­petă ar fi mai bine să te adresezi medicului oftalmolog, pentru un examen de fund de ochi și măsurarea tensiunii oculare.

Marginile pleoapelor sunt înroșite, acoperite de cruste
Este vorba de blefarită, adică inflamația marginilor libere ale pleoapelor (în general sunt afectate cele de jos). Această neplăcere se manifestă prin roșeață, arsură, senzație de corp străin, lăcrimare și cruste la rădăcina genelor (ca o mătreață), care provoacă mâncărimi.
Ca
uze:  Blefarita poate fi de origine alergică, infecțioasă ori cauzată uneori de un exces de sebum.
So
luții:  Aplică local un unguent antiseptic, asociat cu un unguent cu antibiotic (sau cu antibiotic și cortizon). De asemenea, trebuie să cureți bine pleoapele și genele cu șampon de bebeluși, ca să îndepărtezi scuamele. Diluează puțin șampon în apă călduță, înmoaie un tampon de vată și șterge ușor de cel puțin 10 ori fiecare pleoapă, inclusiv genele, apoi clătește din abundență cu apă călduță. Dacă blefarita tot reapare, oftalmologul va verifica dacă nu cumva suferi de o tulburare de vedere, precum astigmatism sau hipermetropie.

Ochi roșii, pleoape 
umflate, lăcrimare
Conjunctivita, o afec­țiune destul de frec­ventă și în general lipsită de gravitate, se caracterizează prin in­flamarea conjunctivei, membrana fină care căptușește interiorul pleoapelor și al globului ocular. Inițial este afectat doar un ochi, iar la interval de câteva zile și celălalt ochi. Afecțiunea se manifestă prin jenă, senzație de corp străin sau de nisip sub pleoape, ochi înroșiți, pleoape umflate, lăcrimare, secreții prezente di­mineața la trezire care determină lipirea genelor, uneori mâncărimi. Vederea nu este afectată. Atenție, conjunctivita bac­te­riană și cea virală sunt contagioase!
Ca
uze:  Conjunctivita poate fi de origine bacteriană, virală sau provocată de o alergie (de exemplu, la polen, alimente, păr de animale, cosmetice etc.).
So
luții:  Se recomandă spălarea ochilor cu apă rece și săpun obișnuit, cu ochii în­chiși, dimineața și seara. În cazul conjunctivitei bacteriene, oftalmologul va prescrie picături cu antibiotic pentru 4-7 zile. În conjunctivita alergică se recoman­dă colir antialergic, eventual și un medicament antialergic pe cale orală. Conjunctivita virală se tratează cu picături antivirale, soluții slabe de cloramfenicol 0,5-1% preparate în farmacie și picături antialergice dacă e nevoie.

Ochi roșu, scăderea 
vederii, fotofobie intensă
Asemenea simptome pot trăda uveita, o inflamație a interiorului ochiului, ce poa­te cuprinde și irisul (zona colorată a ochiului) sau poate fi chiar mai profundă.
Ca
uze : Mai mult sau mai puțin dureroasă, uveita este deseori legată de o maladie generală (toxoplasmoză, spondilartrită an­chi­lo­zantă…) sau de o infecție (tuber­culoză, herpes, Zona Zoster, SIDA). Afec­țiunea apare brutal și poate reapărea sub formă de puseuri.
So
luții:  Tratamentul constă în administrarea locală și generală de corticoizi, aso­ciați cu un colir care dilată pupilele pentru a le menține în repaus. Dacă suferi de uveită trebuie să te înarmezi cu răbdare, căci tratamentul poate dura câteva luni.

Ochi uscați
În mod normal, ochii sunt în per­manență ume­ziți cu lacrimile produse de glan­dele lacrimale. O se­creție insufi­cientă de lacrimi creează disconfort: senzație de arsură sau de nisip sub pleoa­pe, mâncărimi, jenă vizuală.
Ca
uze:  Această tulburare poate apărea din cauza condițiilor de mediu (aer prea uscat, vânt, frig, expunerea la aer condiționat etc.), dar și din cauza statului prea mult în fața computerului sau a televizorului.
So
luții:  Clipește mai des, în special când citești, stai la computer sau te uiți la televizor. Dacă problema persistă și îți cre­ea­ză mult disconfort, adresează-te oftalmologului, care îți poa­te recomanda lacrimi artificiale.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Răceala și gripa

Next:

Osteoporoza, o maladie ce poate fi evitată

You may also like

Post a new comment