Mici probleme cu ochii și soluțiile lor – Ochi înroșiți, pleoape umflate, lăcrimare excesivă, mâncărimi, senzație de ochi uscați… Chiar dacă cele mai multe
afecțiuni pot fi lipsite de gravitate, există și simptome oculare periculoase, care nu trebuie neglijate.
Deși vederea este cel mai important simț al nostru (ea ne oferă peste 90% din informațiile din mediul înconjurător), nu întotdeauna îi acordăm grija cuvenită. Iar ochii noștri au nevoie de mai multă atenție, căci fiind sensibili și supuși în mod constant agresiunilor exterioare, uneori au de suferit. Iată un scurt ghid al micilor neplăceri ce pot apărea la nivelul ochilor, precum și cauzele și soluțiile acestora.
Pată roșie pe albul ochilor. Ți s-a întâmplat și ție, probabil, să observi la un moment dat o pată roșie pe albul ochiului. Un fenomen lipsit de durere și care nu afectează vederea. Pata se va resorbi treptat, fără tratament, în 8- 10 zile.
Ca uze O hemoragie subconjunctivală, cu alte cuvinte s-a spart un mic vas de sânge din conjunctivă. Hemoragia subconjunctivală se poate produce spontan, fără o cauză evidentă, de exemplu ca urmare a unui strănut, a unui acces de tuse, după ce te-ai frecat la ochi, dar poate apărea și în cadrul unor afecțiuni (hipertensiune arterială, boli de sânge, tulburări ale glicemiei etc.).
So luții Deși te-ar putea îngrijora, această fragilitate capilară nu reprezintă un pericol în sine. Totuși, dacă fenomenul se repetă ar fi mai bine să te adresezi medicului oftalmolog, pentru un examen de fund de ochi și măsurarea tensiunii oculare.
Marginile pleoapelor sunt înroșite, acoperite de cruste. Este vorba de blefarită, adică inflamația marginilor libere ale pleoapelor (în general sunt afectate cele de jos). Această neplăcere se manifestă prin roșeață, arsură, senzație de corp străin, lăcrimare și cruste la rădăcina genelor (ca o mătreață), care provoacă mâncărimi.
Ca uze Blefarita poate fi de origine alergică, infecțioasă ori cauzată uneori de un exces de sebum.
So luții Aplică local un unguent antiseptic, asociat cu un unguent cu antibiotic (sau cu antibiotic și cortizon). De asemenea, trebuie să cureți bine pleoapele și genele cu șampon de bebeluși, ca să îndepărtezi scuamele. Diluează puțin șampon în apă călduță, înmoaie un tampon de vată și șterge ușor de cel puțin 10 ori fiecare pleoapă, inclusiv genele, apoi clătește din abundență cu apă călduță. Dacă blefarita tot reapare, oftalmologul va verifica dacă nu cumva suferi de o tulburare de vedere, precum astigmatism sau hipermetropie.
Ochi roșii, pleoape umflate, lăcrimare. Conjunctivita, o afecțiune destul de frecventă și în general lipsită de gravitate, se caracterizează prin inflamarea conjunctivei, membrana fină care căptușește interiorul pleoapelor și al globului ocular. Inițial este afectat doar un ochi, iar la interval de câteva zile și celălalt ochi. Afecțiunea se manifestă prin jenă, senzație de corp străin sau de nisip sub pleoape, ochi înroșiți, pleoape umflate, lăcrimare, secreții prezente dimineața la trezire care determină lipirea genelor, uneori mâncărimi. Vederea nu este afectată. Atenție, conjunctivita bacteriană și cea virală sunt contagioase!
Ca
uze Conjunctivita poate fi de origine bacteriană, virală sau provocată de o alergie (de exemplu, la polen, alimente, păr de animale, cosmetice etc.).
So
luții Se recomandă spălarea ochilor cu apă rece și săpun obișnuit, cu ochii închiși, dimineața și seara. În cazul conjunctivitei bacteriene, oftalmologul va prescrie picături cu antibiotic pentru 4-7 zile. În conjunctivita alergică se recomandă colir antialergic, eventual și un medicament antialergic pe cale orală. Conjunctivita virală se tratează cu picături antivirale, soluții slabe de cloramfenicol 0,5-1% preparate în farmacie și picături antialergice dacă e nevoie.
Ochi roșu, scăderea vederii, fotofobie intensă. Asemenea simptome pot trăda uveita, o inflamație a interiorului ochiului, ce poate cuprinde și irisul (zona colorată a ochiului) sau poate fi chiar mai profundă.
Ca
uze Mai mult sau mai puțin dureroasă, uveita este deseori legată de o maladie generală (toxoplasmoză, spondilartrită anchilozantă…) sau de o infecție (tuberculoză, herpes, Zona Zoster, SIDA). Afecțiunea apare brutal și poate reapărea sub formă de puseuri.
So
luții Tratamentul constă în administrarea locală și generală de corticoizi, asociați cu un colir care dilată pupilele pentru a le menține în repaus. Dacă suferi de uveită trebuie să te înarmezi cu răbdare, căci tratamentul poate dura câteva luni.
Ochi uscați. În mod normal, ochii sunt în permanență umeziți cu lacrimile produse de glandele lacrimale. O secreție insuficientă de lacrimi creează disconfort: senzație de arsură sau de nisip sub pleoape, mâncărimi, jenă vizuală.
Ca
uze Această tulburare poate apărea din cauza condițiilor de mediu (aer prea uscat, vânt, frig, expunerea la aer condiționat etc.), dar și din cauza statului prea mult în fața computerului sau a televizorului.
So
luții Clipește mai des, în special când citești, stai la computer sau te uiți la televizor. Dacă problema persistă și îți creează mult disconfort, adresează-te oftalmologului, care îți poate recomanda lacrimi artificiale.
Citeste si:
Soarele: atenție la ochi!
Yoga pentru ochi
Iti citesc sanatatea din ochi
Sursa foto: pixabay.com
Comments

Previous:
Alimente minune care nu trebuie să-ți lipsească din casă. Au efecte miraculoase

Next:
Tratamente naturiste pentru boli moderne
You may also like
-
20 Oct
O istorie a pandemiilor
SănătateO pandemie este o epidemie extinsă, ce cuprinde mai multe țări, mai multe continente chiar. ...
-
30 Mar
Probleme ale maxilarelor: Bruxismul
MedicinăScrâșnitul dinților în somn (bruxismul) are loc, de obicei, după o zi stresantă Evită în ...
-
15 Feb
Sauna cu infraroșu: cabina de purificare
SănătateSauna cu infraroșu: cabina de purificare – De zeci de ani, o mulțime de oameni ...
-
02 Sep
Fructele nu sunt mereu bune!
NutrițieFructele sunt bune si necesare unei dieta sanatoase, dar cu toate acestea nu toate sunt ...