Mici neplăceri estivale: primul ajutor

20 June of 2016

 Vara e timpul vacanțelor, dar e și sezonul preferat al contuziilor, arsurilor solare, înțepăturilor de insecte… Cum 
procedezi, dacă te confrunți cu asemenea mici neplăceri de vară si cum aplici primul ajutor?

O clipă de neatenție în drumeție și te alegi cu o zgârietură. Pe plajă, din prea mult dor de soare, uiți de umbră și de crema solară și te trezești cu o usturătoare arsură solară. Sau poate că, fiind în vacanță, ești mai relaxată în ce privește igiena mâinilor și a alimentelor și ai parte de o neplăcută diaree. Indiferent că îți petreci vacanța la mare, la munte sau la țară, oriunde te poți confrunta cu mici accidente și probleme de sănătate. Urmează sfaturile care te ajută să faci față acestor neplăceri.

Hidrocuție
Ce poate fi mai răcoritor într-o zi caniculară decât o baie în mare sau în piscină? Atenție însă! Temperatura apei, mult mai scăzută decât a corpului, poate provoca un șoc termic: în contact cu apa rece, vasele de sânge dilatate de căldură și de soare se contractă brusc. Există pericolul să intervină pierderea conștienței și înecul. Semnele ce pot anunța hidrocuția sunt: dureri de cap, crampe, mâncărimi, frisoane, oboseală intensă, senzație de căldură în coapse și abdomen, amețeli, dar și tremurături.
Ce faci? Nu te arunca în apă (mare, piscină), ci intră treptat. Udă-ți întâi cu mâna ceafa și corpul. La prima baie nu sta mai mult de 15 minute în apă, mai ales dacă înainte te-ai expus mult timp la soare. Nu intra în apă după o masă copioasă (așteaptă măcar două ore) și niciodată după ce ai băut alcool. La fel, nu te grăbi la îmbăiere după o partidă de fotbal, de handbal sau după orice altă activitate care necesită efort fizic.

Beautiful lifeguard at seaTăieturi
Oricând, din neatenție, poți suferi o tăietură sau o zgârietură: pe nisip, în mare, într-o drumeție pe munte, în timpul unei ieșiri la iarbă verde…
Ce faci? Întâi de toate spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, apoi spală și rana cu apă curată și săpun. Imediat după aceea dezinfecteaz-o, iar dacă e nevoie protejeaz-o cu un pansament. Dacă sângerezi pune o compresă sau o batistă curată pe rană și ține apăsat câteva minute. Verifică în fiecare zi dacă nu cumva au apărut semne de infecție: durere, roșeață, umflătură. Poartă sandale când mergi pe nisip.

Arsuri solare
Arsura solară este produsă de razele ultraviolete ale soarelui. Este suficient să stai 30 de minute la soare în mijlocul zilei, pentru ca după câteva ore să observi că pielea ta s-a înroșit și a devenit sensibilă la atingere. Iar dacă ai ochi și păr de culoare deschisă și pielea albă poți suferi o arsură solară în mai puțin de 15 minute.
Ce faci? Dacă arsura nu este gravă (nu au apărut bășici sau au apărut doar câteva), pune comprese cu apă rece pe zonele afectate. În niciun caz nu sparge bășicuțele, căci se pot infecta. Aplică o loțiune specială după plajă. Nu sta la soare între orele 12.00 și 17.00 și folosește întotdeauna o cremă de fotoprotecție. Aplică crema cu o jumătate de oră înainte să ieși din casă. La plajă reaplică loțiunea la fiecare două ore și după fiecare îmbăiere.

Rău de munte
La altitudine mare (peste 2000 de metri), oxigenul este rarefiat, motiv pentru care, la unele persoane pot să apară dificultăți de respirație, senzație de oboseală inexplicabilă, greață, dureri de cap.
Ce faci? Dacă apar asemenea simptome, coboară imediat la o altitudine mai mică, pentru a evita tulburări mult mai serioase (de exemplu, edem cerebral sau pulmonar). Nu urca mai mult de 300 de metri pe zi, ca să-i permiți corpului să se obișnuiască treptat cu altitudinea crescută.

Înțepături de insecte
Acolo unde s-a produs înțepătura, pielea se înroșește, se umflă, apar durerea și senzația de căldură. Înțepătura de țânțar provoacă mâncărimi, iar cea de albină sau viespe produce inflamarea pielii și o durere intensă.
Ce faci? Îndepărtează acul cu o pensetă. Dezinfectează cu spirt și pune o compresă rece (apă, oțet, suc de lămâie) pentru 10 minute. Ca să calmezi durerea și inflamația, aplică o pastă preparată cu bicarbonat de sodiu și apă sau aplică un unguent antihistaminic. Ca să te ferești de albine și viespi: îmbracă-te în haine deschise la culoare, nu folosi produse cos-metice cu miros puternic (parfum, săpun etc.), nu te așeza lângă plante cu flori, nu lăsa dulciurile neacoperite. Când o albină sau viespe îți dă târcoale, nu efectua mișcări bruște și nu încerca să o alungi dând din mâini.

Diaree
Băile prelungite în apă rece, intoxicațiile cu alimente alterate (de exemplu, păstrate la temperatura camerei, expuse mult la soare sau preparate în condiții de igienă precare) pot provoca diaree.
Ce faci? Bea multe lichide (ceai de mentă, apă plată), evită fructele și lactatele, iar timp de una-două zile mănâncă doar alimente ușoare: orez, morcovi, banane, supă de zarzavat strecurată. Dacă în 24 de ore diareea nu se ameliorează, ia un antidiareic. Adresează-te medicului dacă apar febra sau scaunele cu sânge.

Text: Angela Cîlțan

Comments

comments

Previous:

Caise. Fructele de aur ale verii

Next:

Conjunctivita. Cateva sfaturi

You may also like

Post a new comment