Mica Românie din Muzeul Astra din Sibiu se extinde!

28 September of 2017

La Muzeul Astra din Sibiu a fost mare sărbătoare weekendul trecut, de Zilele Patrimoniului European. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa a marcat momentul prin diverse activități și prim inaugurarea unor noi case-monumente istorice.

Deschis în 1967 ca o expoziție a tehnicii populare cu 35 de monumente, muzeul din Pădurea Dumbrava a ajuns astăzi să numere peste 300 de clădiri tehnice și de arhitectură populară transferate din întreaga țară. Și încă este într-o continuă dezvoltare!

Comunitatea săsească, încă trei case-monument

Cele mai noi monumente arhitecturale din cadrul muzeului sunt trei case săsești, din din Cisnădioara, Șeica Mica și Hamba, ce au fost inaugurate sâmbătă prin mai multe evenimente tradiționale. Comunitățile locale au fost invitate să se prezinte turiștilor cu tradițiile lor: de la ansambluri folclorice de muzică și dans, meșteșuguri (tâmplărie, pictat mobilier) la mâncare tradițională și port popular – așa au transpus muzeul chiar la ei acasă, într-o perioadă ce le-a dat multora senzația că s-au întors în copilărie, în grădina bunicii.

E nuntă-n sat

Duminică, a fost în centrul atenției Gospodăria de agricultor din Almaș, județul Arad, iar comunitatea de acolo a fost prezentă la muzeu. Ca să o inaugureze așa cum se cuvine, au venit cu preoții din sat pentru o mică slujbă, apoi Ansamblul folcloric „Nunta almășană” și Fanfara Parohiei Ortodoxe din Almaș au reconstituit tradiția nunții de la ei din sat prin cântece moștenite din bătrâni. Portul popular a fost și el în centrul atenției. Cu muzică, mâncare tradițională – plăcinte almașene, „cocorei” (gogoși), cozonaci și „mniere de prune” (magiun) -, localnicii au impresionat turiștii aflați la muzeu.

Morărit ca pe vremuri

Muzeul Astra nu este doar un muzeu. Este un loc viu, în care ansamblurile tehnice sunt funcționale. De aceea, pentru a le pune în valoare, destul de des au loc demonstrații în care morile sunt puse în funcțiune, pentru măcinat grâu și porumb. Cea mai mare și mai interesantă este Moara cu cai din județul Timiș, o moară imensă, acoperită, care macină cu ajutorul forței animale. Nici moara cu ciutură din Svinița, județul Mehedinți nu este de neglijat! Toate îi impresionează atât pe cei mici, cât și pe cei mari și îi aduc mai aproape de lumea apusă a morăritului tradițional. Acțiunile și atelierele au loc în cadrul proiectului „Dăm apă la Moară în Muzeul ASTRA”.

Multe case și ansambluri din Muzeul Astra Sibiu au ușile deschise, iar înăuntru sunt decorate ca odinioară. Programul evenimentelor de la muzeu poate fi consultat aici.

 

Text și foto: Corina Matei

Comments

comments

cladiri istorice

Previous:

Ce clădiri istorice readucem la viață

Next:

Ljubljana, orașul dragonilor

You may also like

Post a new comment