Îmi doresc o schimbare!

04 April of 2019

Îmi doresc o schimbare! – Din când în când, simțim nevoia de a mai schimba ordinea obişnuită a lucrurilor. Iar o asemenea dorinţă nici măcar nu apare „din cauza“, ci chiar „în pofida“ tuturor componentelor situației existente: un loc de muncă bun, prezența unor oameni apropiaţi şi dragi… Dar de ce? Pentru ce? Şi mai ales… cum?!

Pe psihologi, spre deosebire de oamenii obişnuiţi, nu-i sperie aceste dorinţe ale clienţilor lor, căci pentru ei nu este un secret că omul are nevoie periodic de o „revizuire a gândurilor“, de o reevaluare a priorităţilor în viaţă. Sarcina principală a specialiştilor este să-i ferească pe pacienţi de greşeli și, treptat, lin, fără acţiuni radicale ori decizii greşite, să înceapă o etapă nouă în viaţa lor.

Cauze
În esenţa sa, omul este un vânător. În pofida evoluţiei civilizaţiei, mintea şi trupul lui simt nevoia să stabilească ținte, să depăşească obstacole, pentru ca, în cele din urmă, să obțină prada dorită. În lumea contemporană însă, viaţa de zi cu zi este aranjată, confortabilă. Și atunci, ce și-ar mai putea dori un om decât să trăiască şi să se bucure?! Dar paradoxul în asta constă – în faptul că lipsa obstacolelor şi a țintei de cucerit trezeşte în noi aspiraţia subconştientă de a crea o problemă şi de a lupta cu ea. Se pare că avem o permanentă nevoie de acțiune.

Să lăsăm totul baltă pe neaşteptate este, desigur, în multe cazuri, o perspectivă tentantă. Să-ţi schimbi locul de muncă sau să te muți într-un alt oraş sunt, fără îndoială, schimbări radicale, deşi ele se referă doar la o anumită perioadă (destul de limitată).
Şi pe urmă? O luăm iarăși de la început?

♥ Psihologii susțin că, de fapt, ar fi suficiente mici schimbări introduse în ritmul obişnuit al zilelor, pentru ca oamenii să se simtă din nou fericiţi.

Time-out
De îndată ce observaţi că începeţi să deveniți irascibilă, că sunteţi nemulţumită de cei din jur, indiferentă faţă de felul cum arătaţi, luaţi-vă un concediu. Cel puţin şapte zile! Timpul liber dedicat numai propriei persoane vă va ajuta să vă formulaţi mai clar ideile, ţelurile şi dorinţele, să vă puneți la punct corpul, să vă detaşaţi de problemele exterioare, să activaţi rezervele interioare ale organismului şi să rămâneţi un timp singură cu propriile gânduri.

Facem cărţile
Se spune că, dacă simți că e dezordine în suflet, trebuie să mături prin casă. Era un remediu știut și folosit de bunicile şi străbunicile noastre. Și trebuie spus că era chiar un lucru foarte înţelept! Pentru că nimic nu te ajută mai bine să te hotărăşti în privinţa priorităţilor şi ţelurilor precum o curăţenie generală. Aruncând lucrurile inutile vă luaţi, într-un fel, rămas-bun de la supărările care vi s-au adunat în suflet. Despărţindu-vă de lucrurile ce stau în dulap nefolosite, lăsaţi să intre în viaţa dvs. oameni noi şi schimbări. Mutarea mobilei este un fel de schimbare a priorităţilor. Eliberându-vă de tot ce vă trage în jos, veţi simţi pe dată cât de uşor respiraţi. Şi, desigur, nu pot să nu vă bucure eforturile fizice pe care le implică operațiunea în sine. Astfel că o curăţenie amplă și meticuloasă vă ajută să scăpaţi nu numai de gânduri triste, pesimiste, ci şi de caloriile în plus.

O altă imagine
Conform statisticii, un adult se priveşte în oglindă în medie o dată la două ore. Destul de des, nu-i aşa? Nu e de mirare deci că ne săturăm de propria imagine. De aceea o tunsoare sau o coafură nouă, manichiura, schimbarea garderobei, a machiajului sunt obligatorii pentru orice femeie. Psihologii recomandă să ne schimbăm imaginea măcar o dată la şase luni, așa că nu vă temeţi să experimentaţi. De fapt există foarte multe variante chiar şi atunci când avem impresia că le-am încercat deja pe toate. Și fiecare schimbare este întotdeauna un pas în întâmpinarea încă unui „eu“.

Găsiți-vă un hobby!
Scriitorul, pictorul, muzicianul şi designerul sunt reprezentanţii celor mai norocoase profesii. Și este perfect explicabil: oamenii care sunt pasionaţi de ceea ce fac ştiu să găsească bucurii chiar şi în activitățile cotidiene. Achiziţia unor pensule şi vopsele sau a unei viori noi sunt pentru ei adevărate evenimente – sunt practic egale, de exemplu, cu mutarea într-un nou apartament. Conform statisticii, oamenii care au un hobby trăiesc în medie cu 5 ani mai mult decât cei care nu au. Vă întrebați cum să găsiți o activitate care să vă facă într-adevăr plăcere? Încercaţi cât mai multe activităţi interesante diferite sau dintre cele care sunt la modă astăzi – de la un blog până la cusut goblenuri. Un semn că sunteţi pasionată de ceva este senzaţia că timpul trece foarte repede („Ce repede a trecut timpul… Şi parcă abia m-am apucat să desenez/să scriu/să fotografiez/să tricotez!“). Iar peste câteva zile veţi simţi din nou dorinţa de a vă apuca de activitatea preferată. Prin urmare, îndrăzniţi, căutaţi-vă adevărata chemare!

Vă place să mâncați?
Hrana este una din sursele principale ale fericirii. Schimbând senzaţiile gustative, ne putem descoperi noi calități. Amintiţi-vă de filmul şi cartea „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“, în care, dorind să înceapă o viaţă nouă, eroina principală face o călătorie prin Italia  și descoperă acolo lumea minunată a gustului, farmecul bucătăriei locale. Din fericire, nu e nevoie să mergem atât de departe, ci e suficient pur şi simplu să ne ducem cu familia sau cu prietenii la un restaurant cu mâncare exotică şi să gustăm mâncăruri pe care nu le-am mai încercat. Emoţiile pozitive vă sunt garantate!

Itinerarul
Adesea, avem senzaţia că ne cunoaştem oraşul natal foarte bine. Dar cu siguranță nu e chiar aşa. Pentru că întotdeauna există locuri în care nu am mai fost, pe care nu le ştiam înainte. Dacă însă aveţi impresia că nu mai există astfel de locuri, puteţi ruga pe cineva dintre prieteni sau colegi să vă „organizeze“ o excursie prin oraş – în felul acesta veţi avea şansa să priviţi lumea înconjurătoare cu ochii altcuiva. Iar ăsta e întotdeauna un lucru nou şi interesant, nu-i aşa?

Locul de muncă
Revenind la zilele obişnuite de muncă, ocupaţi-vă de locul unde vă petreceţi o mare par­te din zi. Inventaţi desene şi inscripţii amu­zante, cu care să decoraţi spaţiul din jurul dvs. De obicei, obiectele mici şi viu colorate ne binedispun. O cană cu pisici, o plantă, o vedere cu un peisaj atrăgător, un poster amuzant sau o agendă frumoasă – fiecare e un motiv în plus să zâmbiţi şi să vă bucuraţi că știți să vă înfrumuseţaţi viaţa în fiecare zi, fără să uitați că aveţi posibilitatea să schimbaţi ceva în orice moment. Dar merită oare?

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

fericirea incepe in minte, artificii

Previous:

Fericirea incepe din minte. Trăiește clipa

dorinta, femeie in flori

Next:

Puterea dorintelor. Ai grija de fiecare dorință de a ta!

You may also like

Post a new comment