„Îmi doresc o relație și vreau să apară cineva în viața mea“

06 March of 2013

Credit foto: © NinaMalyna / Fotolia

Credit foto: © NinaMalyna / Fotolia

Fiecare își dorește o relație frumoasă, o familie fericită, o viață împlinită pe toate planurile. Fericirea perso­nală este corelată și cu abilitatea de a avea prieteni, relații sănătoase. În viață se petrec întâlniri și despărțiri la tot pasul. Vezi în jurul tău persoane care aparent au relații fericite. Vrei și tu, e firesc! Pe tărâmul rela­țiilor și întâlnirilor te afli de mult timp, dar nu prea îți iese… Poate vrei ceva, dar ac­țio­nezi altfel? Cum afli dacă ești pregătită pentru o relație sănătoasă?

Ești pregătită dacă:
Te simți valoroasă așa cum ești, te simți bine în pielea ta,  simți că stai bine pe picioarele tale. Te simți sigură pe tine, atractivă, ai o dispoziție stabilă – nu ești cu suișuri și coborâșuri în dispoziție, nu lași să te copleșească tristețea lipsei relației. Poți să auzi criticile și șușo­telile altora, să faci față întrebărilor, fără să te simți ofensată. Bunăstarea personală nu este legată direct de ceea ce cred ceilalți.
Ești pregătită pentru a te dis­tra și a petrece timp de calitate împreună cu cineva! Te gân­dești  la o nouă relație ca la ceva firesc, natural, care îți aduce amu­zament și un plus de bine în viață, nu ca la ceva în care trebuie să depui efort, să te chinui și să ai capa­cități speciale pentru a reuși.
Prețuiești viața personală și nu ești workaholică – pui preț pe viața ta și pe relațiile tale:  ai interese, hobby-uri și prieteni de care ești pasionată, în care investești și ești hotărâtă să nu le lași pentru un bărbat și o relație. Ai rezervat timp de relaxare și socializare, de distracție, nu te-ai îngropat în muncă.
Crezi în tine și relația po­trivită. Ești sigură că vei găsi pe cineva pe care să vrei să-l cunoști, care este la fel de pregătit ca tine, care ți se potrivește. În același timp, nu uiți  că viața ta este foarte importantă și te bucuri de fiecare clipă petrecută cu tine, cu prietenii etc.
Ai făcut pace cu trecutul amo­ros! Nu mai ești preoc­u­pa­tă de ex-ul tău, nu mai ai emo­ții negative legate de el și de fostele relații. Ești gata să o iei de la început. Poți să te gân­dești la trecut și să simți recunoștință pentru experiențele ce ți-au fost date și poți să enumeri ce ai învățat, cum ai contribuit la relațiile tale și la despărțiri, cum vei proceda data viitoare. Dacă nu poți numi clar aceste lucruri, nu ești pre­gătită pentru o relație bună, pentru că vei face aceleași greșeli ca până acum.

Semne că nu ești pregătită:  
Ți-e frică. Te autosabotează inconștientul – deși declarativ vrei o nouă relație, în adâncul sufletului ți-e frică de un nou început, să nu fii dezamăgită din nou, să nu îți pierzi independența și libertatea care îți sunt atât de dragi etc.
Ai nevoie de un bărbat pentru a fi fericită! Ești invitată la o petrecere și nu ieși pentru că ești singură. E mai bine să stai în casă studiind cum să atragi bărba­tul potrivit? Nu ești în direc­ția bună. Învață să fii feri­cită cu tine, cu viața ta și apoi gândește-te la o relație cu cineva cu care să împărtășești fericirea câștigată.
Suferi de complexul salvatoarei. Vrei să-l salvezi pe băr­batul de lângă tine. Ai nevoie de dramă în viața ta și simți nevoia să îl aduci pe calea cea bună pe cel de lângă tine. Fie că e cam deprimat, fie că bea puțin mai mult, fie că se ener­vează din orice, tu știi că îl vei ferici, calma, stimula să se lase de obiceiurile proaste. Renunță! Nu ești terapeutul lui!
Vrei să fii salvată. Te simți nesigură, inutilă, in­com­pletă fără un bărbat. Ai ne­voie de el să îți aducă bună dispoziție, noutate, preocupări intere­sante. Simți că te va salva din starea mizerabilă în care te afli. Nu este deloc așa! În starea asta, vei atrage pe cineva similar sau pe cineva care suferă și el de complexul salvatorului. Asta îți dorești?
Petreci mai mult timp vi­sând la Făt-Frumos decât trăin­d viața de zi cu zi. Nu ai inte­rese, nu faci decât să alergi după EL… Pierzi timp cu completarea site-ului de socializare sâmbătă sea­ra, când tu ar trebui să fii ieșită în oraș, să mergi la film, la teatru, la dans. Fă-ți via­ța interesantă și vei găsi ime­diat pe cineva in­teresat de tine! Altfel, aler­gi după himere!
Ai „afaceri neterminate“. Încă nu ești vin­de­cată emo­țional din ultima sau fostele relații. Încă te simți rănită pentru că ai fost tra­tată nedrept, ești fu­rioasă pentru re­pro­șurile zilnice ce le-ai cărat cu tine multă vreme, ești tristă pentru că s-a terminat o mare iubire… Pune punct și apoi ia-o de la capăt!
Joci un rol ce nu-ți apar­ține. Ieșind în lume, te dai drept altcineva, care știi că ar atrage bărbații. Vrei să faci impresie bună, să pari fără cusur. De ce să te chinui, abordând ipostaze care nu te carac­terizează? Înseamnă că nu ai încredere în tine și atractivitatea ta. Timpul scoate la iveală atât calitățile, cât și defectele lui și ale tale. Dacă vă plăceți în aceste con­diții imperfecte, e perfect!
Când vei elimina semnele de mai sus, vei fi gata de o relație minunată. Meriți asta din plin! Nu uita, de tine depinde ce semnale transmiți!

Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie

Citește mai multe în nr. 5/2013 al revistei “Ioana”, acum pe piață!

Comments

comments

Previous:

„Iubito, am o surpriza pentru tine!“

Next:

Situații penibile în pat

You may also like

Post a new comment