Mereu 
flexibilă. Cateva sfaturi de care merita sa tii cont!

14 January of 2019

Mereu flexibilă – Viața sedentară, statul la calculator și alimentația incorectă pot duce la rigidizarea articulațiilor. Din ce în ce mai multe femei se plâng de acest lucru. Există însă remedii la îndemână ce previn sau tratează această problemă.

  1. Stai în mișcare

Aceasta este regula de aur a sănătății articulațiilor. Cu cât te miști mai mult, cu atât mai fine și moi rămân articulațiile. Fie că lucrezi la calculator sau la birou ori 
te uiți la televizor sau stai la cafenea cu prietenele, schimbă poziția cât mai des. Fă pauze de la lucru, ridică-te de pe scaun și fii cât mai activă.  Execută câteva exerciții de gimnastică lejere și simple și, o dată pe oră, dezmorțește-ți toate încheieturile pe care le simți rigide.

  1. Stretchingul menține suplețea articulațiilor

Dacă ești flexibilă, încheieturile nici nu se simt. Fă exerciții de stretching de două sau trei ori pe săptămână. Însă ai grijă: nu te întinde dacă ai mușchii reci. Fă o mică încălzire în prealabil, de exemplu mergi în pas alert zece minute pentru a dezmorți ligamentele și tendoanele din jurul încheieturilor.

  1. Scapă de câteva kilograme

Greutatea în plus pune presiune pe articulații și, cu timpul, apar durerile și înțepenirea diferitelor părți ale corpului. Șoldurile, genunchii și spatele sunt părțile cel mai des mai afectate. 
Nu sta pe gânduri și scapă 
de cât mai multe extrakilograme. 
Cu fiecare jumătate de kilogram dată jos, presiunea exercitată asupra genunchilor scade cu 2 kilograme. Consultă un medic/nutriționist pentru stabilirea unui plan alimentar și ține-te de el.

  1. Mănâncă pește

Peștele gras de ocean, cum sunt somonul și macroul, sunt surse excelente de acizi grași nesaturați omega 3. Aceste grăsimi contribuie la menținerea sănătății articulațiilor. De asemenea, ele acționează ca niște substanțe antiinflamatoare, reducând durerea și rigiditatea articulațiilor. Nu-ți place peștele? Există suplimente alimentare cu ulei de pește.

  1. Fă mișcare în aer liber

Sportul este esențial pentru menținerea vitalității și flexibilității, dar care este cea mai potrivită activitate fizică pentru articulații? Specialiștii susțin că ar trebui să combini mersul pe jos în pas alert, mersul pe bicicletă, înotul și antrenamentul de tonificare a mușchilor.

  1. Ai grijă de oasele tale

Calciul și vitamina D nu trebuie să lipsească niciodată din corpul tău. Produsele lactate sunt sursele cele mai bune, dar, dacă ești vegetariană ori ai intoleranță la lactoză, mănâncă broccoli și varză. Iar dacă nu reușești să absorbi suficient calciu din alimente, medicul îți va prescrie suplimentele potrivite.

  1. Corectează-ți postura

Stai dreaptă atât în picioare, cât și așezată, pentru a proteja încheieturile, de la gât până la genunchi. Mersul pe jos din nou pare a fi soluția-minune, pentru că, printre altele, el îmbunătățește și postura. Cu cât mergi mai repede, cu atât mai mult lucrează mușchii pentru a menține poziția dreaptă. Înotul este și el foarte indicat.

  1. Mușchi tonici și antrenați

Musculatura antrenată a întregului corp preia din presiunea exercitată asupra articulațiilor. De aceea, este bine să fii mereu în formă, indiferent de vârstă. Mușchii se antrenează, evident, prin mișcare. Un fizioterapeut sau 
un antrenor îți poate arăta ce mișcări să faci pentru a întări anumite grupe musculare. Dacă deja ai probleme cu anumite articulații, este indicat să eviți exercițiile repetitive și, mai ales, pe cele rapide. De asemenea, e esențial să ai un centru puternic. De ce? Pentru că aici se află centrul de greutate al corpului, iar un spate și un abdomen puternice te ajută să-ți menții echilibrul și fac ca postura ta să fie frumoasă și sănătoasă. În felul acesta, riscul accidentelor scade. Introdu în programul tău săptămânal măcar două ședințe de exerciții pentru abdomen, spate și șolduri. Nu trebuie să exersezi mult, 15 minute  fiind de ajuns pentru a întări aceste grupe musculare atât de importante.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Tu știi (de ce) să înoți?

Next:

Importanța alimentației în sport

You may also like

Post a new comment