Meniu românesc. Ciorbă din Bucovina, friputră vânătorească și cozonac săsesc

16 December of 2020

Ciorbă cu hribi și smântână

Fără să fi e nevoie de un adaos de condimente, ciupercile răspândesc propria savoare într‑un preparat ușor, care îți deschide apetitul și încălzește atmosfera mesei savurate cu bucurie alături de cei dragi!

meniu romanesc

INGREDIENTE

  • 200 g de hribi uscați
  • 30 ml de ulei
  • 3 l de supă de legume
  • câteva boabe de piper
  • 3 gălbenușuri
  • 3 căței de usturoi
  • 350 g de smântână
  • sare
  • o legătură de pătrunjel verde
  • opțional, 2 gogoșari murați în oțet
  1. Pune de seara ciupercile să se rehidrateze în apă rece pentru opt ore.
  2. A doua zi, scurge‑le, taie‑le în felii și călește‑le puțin în uleiul încins.
  3. Stinge cu supă fierbinte de legume și fierbe‑le timp de 30 de minute, la foc mic, împreună cu boabele de piper.
  4. Alege orezul și spală‑l. Când ciupercile au fiert, adaugă orezul și continuă fierberea 10 minute.
  5. Bate gălbenușurile împreună cu smântâna, usturoiul curățat și zdrobit și câteva linguri de supă. Sărează ciorba după gust, ia vasul de pe foc și toarnă în fir subțire smântâna, amestecând ușor.
  6. Taie pătrunjelul mărunt și presară‑l în fiecare porție. Mixează gogoșarii și oferă pasta oaspeților, ca fiecare să‑și acrească porția după gust.

Friptură cu sos de merișoare

Scăldate în sosul dulce‑acrișor și acompaniate de vinul roșu, fripturile devin vedetele mesei festive. Prin savoarea inedită, aduc uimire și încântare oaspeților tăi.

meniu romanesc

INGREDIENTE

  • 1 kg de pulpă de porc
  • 30 ml de ulei
  • o lingură de muștar dulce
  • o lămâie
  • o cană de vin roșu
  • 1/2 linguriță de rozmarin uscat
  • sare, piper alb măcinat
  • o linguriță de amidon
  • un vârf de cuțit de nucșoară
  • 150 g de merișoare confiate
  1. Unge carnea cu un amestec de muștar, rozmarin, zeamă de lămâie, puțină sare și piper. Păstreaz‑o astfel două ore în
    frigider.
  2. Înăbușă carnea în uleiul încins, întorcând‑o pe toate părțile, până prinde o crustă de culoare deschisă.
  3. Pune‑o apoi o oră în cuptor, la 180°C, într‑o tavă cu 300 ml de apă, acoperită cu folie.
  4. Îndepărtează cu grijă folia și stropește friptura cu vinul. Continuă coacerea 15 minute.
  5. Între timp, fierbe merișoarele zece minute, la foc mediu, în 300 ml de apă. Mixează 1/2 din fructele fierte.
  6. Amestecă amidonul cu 50 ml apă rece. Adaugă peste fructe sosul din tavă, piureul de merișoare, nucșoara și
    amidonul. Fierbe sosul două minute.

Cozonac cu umplutură bogată

În timp ce afară se aștern troienele, aromele inconfundabile ale cozonacului încununează masa noastră specială. Cu cât mai bogat, cu atât mai apreciat.

meniu romanesc

INGREDIENTE

  • 300 g de stafide
  • 100 g de cubulețe de rahat
  • 100 g de migdale mărunțite
  • 2 plicuri de zahăr vanilinat
  • 3 linguri de rom
  • un plic (7 g) de drojdie uscată
  • 1/2 kg de făină
  • 200 ml de lapte
  • 2 gălbenușuri
  • un praf de sare
  • 120 g de unt
  • 100 g de zahăr pudră
  1. Amestecă stafidele cu migdalele, rahatul, romul și uleiul de migdale. Lasă‑le astfel timp de cinci ore.
  2. Cerne făina într‑un castron și amestec‑o apoi cu sarea, gălbenușurile, drojdia și zahărul dizolvate în laptele călduț. Frământă aluatul 6‑7 minute, încorporând treptat 100 g de unt topit.
  3. Întinde aluatul sub formă de dreptunghi pe masa de lucru dată cu făină. Presară stafidele, migdalele și rahatul și rulează aluatul.
  4. Modelează aluatul sub formă de baton gros și așază‑l în tava unsă cu untul rămas.
    Coace‑l 45 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°C.
  5. Când s‑a răcit, presară‑l cu zahăr pudră din belșug.

Citeste si: Prăjitură de Crăciun cu fructe uscate

Producţie: Sonia Stanciu/ sursa foto: unsplash

Articol preluat din revista Practic Idei, ediția lunii decembrie 2020

Comments

comments

Previous:

Prăjitura lui Moș Nicolae

retete indiene

Next:

2 reţete cu specific indian pe care merită să le încerci

You may also like

Post a new comment