Programul pentru Fertilizare în vitro şi Embriotransfer (FIV/ET), reluat de catre stat

15 April of 2015

© taramara78 / Fotolia

© taramara78 / Fotolia

Societatea Română pentru Fertilitate şi Reproducere Asistată (SRFRA) salută decizia autorităţilor de a relua subprogramul pentru Fertilizare în vitro şi Embriotransfer (FIV/ET), confirmată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 386/2015. Necesitatea unei politici consecvente în acest domeniu devine imperativă, în contextul tendinţelor alarmante de evoluţie a indicatorilor medicali şi socio-economici.

Natalitatea în România

Numeroase studii demografice arată o scădere continuă a ratei fertilităţii în Europa. În România, natalitatea a scăzut constant în ultimele decenii, atingând un minim istoric în 2013. O rată de fertilitate sub 2 conduce la scăderea şi îmbătrânirea populaţiei, cu consecinţe economice şi sociale devastatoare pe termen lung. Rata de fertilitate îngrijorătoare de 1,29 constatată în ţara noastră este determinată atât de decizia voluntară a unor cupluri de a nu avea
copii, cât şi de imposibilitatea a numeroase cupluri de a procrea, în ciuda dorinţei şi eforturilor depuse. Accesul redus la tehnologiile moderne de tratament contribuie, la rândul său, la privarea multor familii de bucuria de a creşte copiii mult doriţi.

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este definită ca o boală a sistemului reproductiv ce are drept consecinţă eşecul conceperii unui copil după 12 luni de activitate sexuală neprotejată. Atât Parlamentul European, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunosc infertilitatea ca o problemă de sănătate publică şi socială cu consecinţe grave, încontinuă creştere şi cu efect de accentuare a declinului demografic. Majoritatea studiilor arată ca infertilitatea afectează 10-15 % din cuplurile aflate la vârsta reproductivă. În peste 15% din cazuri infertilitatea determină simptome depresive severe. Impactul asupra relaţiei de cuplu, vieţii sociale sau
randamentului profesional se amplifică într-o cascadă de efecte cu implicaţii economice şi demografice.

Vârsta mamei, o problemă reală

Rata infertilităţii creşte de la 6% la femeile sub 24 ani la peste 30% la femeile din grupul de vârstă de 35-44 ani. Odată cu reducerea semnificativă a fertilităţii, vârsta determină şi o creştere marcată a complicaţiilor, riscului de avort spontan, anomalii cromozomiale la făt sau naştere a unui copil mort. Stilul de viaţă modern, lipsa de informare şi lipsa finanţării investigaţiilor şi tratamentelor de fertilitate determina multe cupluri să amâne concepţia, uneori până când este prea târziu. În ciuda progreselor pe care medicina reproductivă
le-a realizat în ultimii ani, efectul devastator al vârstei nu poate fi contracarat. Adresabilitatea tardivă către specialist împreună cu întreruperea prematură a tratamentelor duc la creşterea semnificativă a numărului de femei care vor rămâne definitiv fără copii.

Tehnologia, o soluție viabilă

Tehnologiile de reproducere asistată sunt considerate o parte importantă a politicilor naţionale care se adresează unor provocări demografice şi reproductive. Includerea într-o politică naţională s-a dovedit o alegere cost eficientă şi merită să se alăture celorlalte măsuri de susţinere socială şi demografică. Necesitatea utilizării tehnicilor de reproducere asistată este în continuă creştere, datorită tendinţelor actuale medicale şi sociale. În Europa încă se constată o utilizare redusă, cea mai înaltă fiind în Danemarca, cu 2128 cicluri de tratament la 1 milion de locuitori, urmată de Belgia, dar scăzută în Marea Britanie, la 663 cicluri la un milion de locuitori. Proporţia de copii concepuţi prin FIV este corelată cu gradul de finanţare a tratamentelor.

Îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale în domeniul medicinei reproductive

În România, utilizarea acestor tehnici a fost în 2013 de numai 8,3% din necesar, respectiv 125 de cicluri FIV la un million de locuitori, conform statisticilor Agenţiei Naţionale de Transplant. SRFRA susţine politicile publice care au ca scop îmbunătăţirea sănătăţii reproducerii prin educarea populaţiei şi creşterea accesului la tratament. Unul din proiectele pilot de cercetare la care SRFRA s-a asociat recent are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale în domeniul medicinei reproductive prin implementarea unei strategii de prevenţie primară şi secundară. Adoptarea unei astfel de strategii ar putea duce pe termen lung la creşterea succesului tratamentelor şi reducerea costurilor totale necesare concepţiei unui copil prin tehnici de reproducere asistată. Reluarea subprogramului va asigura coerență cu celelalte state europene în abordarea legislativă şi medicală a acestui domeniu. SRFRA doreşte să pună la dispoziţia autorităţilor experiența şi puterea sa de muncă pentru demararea şi implementarea cu succes a subprogramului FIV/ET.
Pentru a fi la curent cu noutățile, accesați
www.fertilitate.expert

Comments

comments

Masa traditionala de Pasti

Previous:

Fara indigestie de Pasti!

Next:

Aventuri printre stalactite si stalagmite

You may also like

Post a new comment