Prezența aflatoxinei

04 April of 2013

O substanță toxică, posibil periculoasă

Foto: © Africa Studio, nyul / Fotolia, PR;

Foto: © Africa Studio, nyul / Fotolia, PR;


O substanță toxică apărută în cursul metabolismului unor ciuperci din genul Aspergillus (mucegaiuri), aflatoxina se dezvoltă în se­mințele oleaginoase, în furaje și în cereale, păstrate în medii umede și neaerisite.

Hrana animalelor
Furajele sunt folosite ca hrană în ferme, iar aflatoxina diluată și transformată prin procesul digestiei poate fi regăsită uneori în ouă, carne, lapte și în produsele care au la bază aceste elemente. Ingerate în cantități mari, aflatoxinele pot provoca îmbolnăviri acute, atât la animale, cât și la oameni, manifestate prin dureri abdominale, vomă, convulsii, comă sau moarte prin edem cere­bral. Consumul pentru un timp îndelun­gat duce la intoxicații cronice, anemie, icter sau carcinom hepatic.

Riscul de îmbolnăvire
În Europa, limita maximă admisă de aflatoxină este de 0,05 părți/milion/li­tru, devenind periculoasă pentru organism atunci când se ingerează o canti­tate de 100 de ori mai mare decât li­­mitele admise. Anumite studii au ară­tat că, pentru ca o persoană să se îmbol­nă­vească numai din lapte cu aflatoxină peste limita admisă, ar trebui să bea timp de 20 de ani, între 50 și 80 de litri de lapte zilnic. Totuși, prezența în alimentație a acestei toxine trebuie evitată, pe cât posibil.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Depresia vârstnicilor

Next:

Mici capcane în rețeaua de socializare

You may also like

Post a new comment