O substanță toxică, posibil periculoasă
O substanță toxică apărută în cursul metabolismului unor ciuperci din genul Aspergillus (mucegaiuri), aflatoxina se dezvoltă în semințele oleaginoase, în furaje și în cereale, păstrate în medii umede și neaerisite.
Hrana animalelor
Furajele sunt folosite ca hrană în ferme, iar aflatoxina diluată și transformată prin procesul digestiei poate fi regăsită uneori în ouă, carne, lapte și în produsele care au la bază aceste elemente. Ingerate în cantități mari, aflatoxinele pot provoca îmbolnăviri acute, atât la animale, cât și la oameni, manifestate prin dureri abdominale, vomă, convulsii, comă sau moarte prin edem cerebral. Consumul pentru un timp îndelungat duce la intoxicații cronice, anemie, icter sau carcinom hepatic.
Riscul de îmbolnăvire
În Europa, limita maximă admisă de aflatoxină este de 0,05 părți/milion/litru, devenind periculoasă pentru organism atunci când se ingerează o cantitate de 100 de ori mai mare decât limitele admise. Anumite studii au arătat că, pentru ca o persoană să se îmbolnăvească numai din lapte cu aflatoxină peste limita admisă, ar trebui să bea timp de 20 de ani, între 50 și 80 de litri de lapte zilnic. Totuși, prezența în alimentație a acestei toxine trebuie evitată, pe cât posibil.
Text: Cristian Niculescu
Comments

Previous:
Practic in bucatarie lanseaza noua carte de bucate: BUCATARIE ROMANEASCA

Next:
MILITARI SHOPPING ANIVERSEAZĂ 4 ANI DE LA DESCHIDERE CU 4 ZILE DE EVENIMENTE
You may also like
-
08 Jun
Apa, magie naturala
SanatateBaie binefăcătoare sau fitness în apă: orice ai alege, elementul lichid te face mai ...
-
26 Nov
Testul de sanatate al sanilor
Medicină infoCel mai bun test de sănătate al sânilor este examenul mamografic. Aceasta este o procedură ...
-
02 Nov
(P) Ofertă pentru toate gusturile
ActualKaufland este locul în care oamenii intră în contact direct cu o varietate atent selectată ...
-
23 May
Aleargă inteligent!
SanatateAleargă inteligent! – Alergarea este cea mai populară, ancestrală și comodă dintre formele de efort ...