Osteoporoza, o boală care se poate trata

08 December of 2016

Până nu de mult catalogată drept o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată, astăzi, o boală ce poate fi tratată dacă este diagnosticată din timp. Este caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase interne.
Când ne-a lovit osteoporoza, densitatea osoasă este profund afectată, asemenea unei ţesături vechi. Accentuarea fragilităţii scheletului creşte riscul fracturilor în urma traumatismelor minore sau chiar în lipsa acestora.

Cum se clasifică
“Osteoporoza poate fi primară sau secundară. Cea primară se clasifică, la rândul ei, în osteoporoză de tip 1, ce afectează, în principal, femeile la menopauză (80% din persoanele diagnosticate) şi predispune la tasări vertebrale şi/sau fracturi de antebraţ, şi osteoporoza de tip 2, ce afectează femeile cu vârste de peste 75 de ani şi bărbaţii, fără a fi influenţată de nivelul hormonilor sexuali. Aceasta se asociază cu risc crescut de fractură de col femural”, susţine dr. Roxana Tănăsache, medic specialist în medicină nucleară, cu competenţe în ecografie generală şi osteodensitometrie DXA.
Osteodensitometria, esenţială
Osteodensitometria este metoda cea mai răspândită de măsurare a masei osoase, cea mai utilizată fiind metoda DXA – nedureroasă, neinvazivă, de maximă acurateţe, rapidă şi cu minimă iradiere. Analizele uzuale de laborator sunt în general normale, inclusiv nivelul de calciu sanguvin. „Osteoporoza se poate trata mai ales dacă este diagnosticată precoce, reuşindu-se, astfel, reducerea semnificativă a morbidităţii şi mortalităţii acestor pacienţi, şi oferind şansa de a profita de cea mai bună calitate a vieţii pentru mulţi ani”, explică dr. Roxana Tănăsache.

Afla mai multe AICI

Citeste si:
Osteoporoza, o maladie ce poate fi evitată
Ora perfecta pentru medicamente. Tu le iei corect?
Șapte lucruri care favorizează apariția afecțiunilor digestive

Comments

comments

Previous:

A apărut noua ediție abcDiabet!

Next:

Ce efecte secundare are tratamentul împotriva cancerului

You may also like

Post a new comment