Nodulii mamari nu înseamnă, obligatoriu, cancer

07 October of 2016

Multe femei îşi descoperă câte o formaţiune suspectă la nivelul sânilor şi, până la verdictul medicilor, se gândesc la cele mai sumbre scenarii. Iată de ce nu orice leziune la nivelul sânilor înseamnă cancer mamar.
Nodulii mamari (sau tumorile mamare) sunt mase de ţesut formate prin înmulţirea (proliferarea) necontrolată a celulelor mamare într-un loc anume din sân. Din fericire, nu toate tumorile sunt cancerigene.
10% sunt maligni
“Fiecare femeie trebuie să-şi palpeze sânii atunci când face duş. Este cea mai în măsură să descopere rapid orice modificare la nivelul propriilor sâni. De asemenea, femeile nu trebuie să intre în panică dacă şi-au descoperit noduli pentru că doar 10% din aceştia sunt maligni. Evident că, imediat după ce aţi descoperit că este ceva în neregulă la sâni, trebuie să faceţi o ecografie sau mamografie”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Mamografia, cea mai concludentă investigaţie
Împreună cu mamografia şi cu scanarea cu ultrasunete care poate reda imagini mai clare, medicul poate stabili originea unui nodul fără a fi întotdeauna nevoie să-l extirpe. “În majoritatea cazurilor, un nodul canceros este dur la palpare, dar nu este dureros. De aceea, multe femei nici nu îi acordă importanţă. Însă atunci când persistă şi îl găsiţi tot acolo la o autopalpare ulterioară, trebuie să mergeţi urgent la medic pentru investigaţii”, susţine medicul.

 

Afla mai multe AICI

Comments

comments

Previous:

Cum să fugim din calea pancreatitei

Next:

Cum scapi de crizele de bilă

You may also like

Post a new comment