Legătura neştiută dintre depresie şi bolile de inimă

08 September of 2016

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preconizează că, până în anul 2020, depresia va fi a doua cauză de mortalitate şi dizabilitate în lume, primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare care provoacă decesul a 17 milioane de oameni anual. Mai mult, la nivel mondial, depresia constituie o problemă majoră de sănătate, fiind prezentă la aproximativ 20% din pacienţii cu boli cardiace.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea „Concordia”, persoanele depresive prezintă un risc de două ori mare de a suferi un infarct miocardic comparativ cu cele care nu suferă de depresie. În plus, conform Asociaţiei Americane a Inimii, depresia apare de trei ori mai frecvent la pacienţii cu boli cardiovasculare care au suferit deja un eveniment coronian acut decât în rândul celorlalţi. Cu cât persoana la care se produce un infarct miocardic este mai tânără, cu atât riscul de a dezvolta depresie este mai mare, prin urmare se poate spune că există o interdependenţă între cele două afecţiuni.

Afectează circulaţia sângelui

Cercetătorii canadieni au reuşit să explice mecanismul prin care depresia afectează inima. Depresia conduce şi la episoade de anxietate sau atacuri de panică şi hipertensiune arterială sau, dimpotrivă, la introvertire şi, implicit, la inhibarea posibilităţii urmării unui tratament adecvat. Toate acestea împiedică o circulaţie adecvată a sângelui în organism şi devin factori cauzatori de boli cardiovasculare. Alte studii realizate în America şi Australia susţin că depresia pare să favorizeze dezvoltarea depunerilor de grăsime şi colesterol în vasele sangvine, despre care se ştie că ar conduce la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi al infarct miocardic.

Afla mai multe AICI

Depresia sezonului rece: afecțiune sau moft?
Tratamente naturiste pentru boli moderne

Comments

comments

Previous:

Cancerul colorectal, vindecabil dacă se depistează la timp

Next:

Cum să fugim din calea pancreatitei

You may also like

Post a new comment