Depresia vârstnicilor

27 March of 2013

Foto: PR

Foto: PR


Acest tip de depresie, ce de­butează la vârste înaintate și se caracterizează prin­tr-o diminuare accen­tuată a dispoziției și a in­­ter­acțiunii sociale, presupune o preocupare tot mai redusă față de acti­vitățile aflate în sfera de interes a individului, preexistente instalării depresiei.

Procesul de îmbătrânire nu presupune și instalarea automată a depresiei. Totuși, „afecțiunile somatice cronice sunt un tovarăș de drum nedorit al vârstei înaintate”, afirmă dr. Anca Talașman, medic primar psihiatrie. „Iar dintre aces­tea, cele mai frecvente sunt hiperten­siunea arterială, cardiopatia ische­mică, diabetul și accidentele vasculare. Ele creează dizabilități, iar scă­derea capa­ci­tății de funcționare poa­te fi factorul declan­șator al unei de­presii la vârstnici.“ Oboseala fizică și psihică reprezintă un simp­tom predominant, unii pacienți pe­trecându-și aproape toată ziua în pat, devenind pasivi și taciturni.

Vârstnicii neagă existența unor probleme emoționale și, deoarece nu știu să-și explice stările prin care trec, refuză de cele mai multe ori ajutorul. Tratamentul antidepresiv actual este adaptat problemelor specifice vârstei și ține cont de interacțiunea cu alte afecțiuni somatice, inevitabile trecerii anilor. „Pacientul de­presiv care prezintă și alte patologii aso­ciate este un pacient fragil, din cauza resurselor biologice scăzute. Capacitatea de adaptare a persoanelor vârstnice este mai redusă decât a celor tinere, de aceea tratamentul antidepresiv cât mai precoce are toate șansele să readucă pacientul la starea anterioară și la plăcerea de a-și trăi viața chiar și la vârsta a treia”, conclu­zionează dr. Talașman.

Comments

comments

Previous:

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ – în premieră la OPERA COMICĂ PENTRU COPII

Next:

OLIVIERA – FOOD DELIVERY DIN MAI MULTE RESTAURANTE!

You may also like

Post a new comment