Tot ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

30 August of 2019

România ocupă primul loc în Europa la numărul deceselor provocate de cancerul de col uterin. Potrivit specialiștilor, depistarea precoce a bolii oferă șanse maxime de vindecare. Iată de ce trebuie să mergi în fiecare an la medicul ginecolog, pentru o consultație și investigații de specialitate. Din acest articol vei afla cum poți preveni această boală, de ce apare și cum poate fi tratată.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin

Cel mai frecvent, cancerul de col uterin apare la 10-15 ani după infecția cu virusul Papilloma sau HPV. Acesta este un agent patogen cu transmitere sexuală, care se poate contacta inclusiv prin atingerea tegumentelor din zona genitală. Așadar, prezervativul nu oferă protecție 100%. Se recomandă vaccinarea împotriva virusului, înainte de începerea vieții sexuale.

Infecția cu Chlamydia reprezintă de asemenea un factor de risc pentru cancerul de col uterin. Aceasta este o bacterie cu transmitere sexuală și poate provoca boala inflamatorie pelvină, infertilitate și sarcini extrauterine.

Începerea vieții sexuale precoce reprezintă un alt factor de risc pentru acest tip de cancer. De asemenea, contactul sexual cu mai mulți parteneri, utilizarea îndelungată a contraceptivelor orale (pentru mai mult de 5 ani), supraponderalitatea și fumatul influențează riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Cum se manifestă boala

Cancerul de col uterin este asimptomatic la început. După ce se extinde, boala generează o serie de simptome:

  • Sângerări și secreții vaginale neobișnuite, cu miros neplăcut, care pot apărea în timpul menstruației, în urma contactului sexual sau la menopauză.
  • Menstruații prelungite
  • Dureri bruște intense, în timpul actului sexual sau în timpul urinării.

Aceste simptome nu trebuie tratate cu superficialitate. Oricând apar aceste probleme, trebuie să mergi la ginecolog pentru un control.

Diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin

Diagnosticul este pus în urma unor investigații amănunțite pe care le va face medicul ginecolog.

Prima analiză efectuată este testul Papanicolau, care presupune recoltarea de celule de pe colul uterin și examinarea acestora, pentru a identifica dacă sunt canceroase. Investigația trebuie făcută regulat, chiar dacă nu prezinți simptome, iar medicii recomandă testul o dată pe an, după începerea vieții sexuale.. În acest mod, se poate depista cancerul în stadii incipiente și se poate trata imediat, șansele de vindecare fiind foarte mari.

Rezultatele anormale ale testului Papanicolau impun efectuarea testului HPV, care depistează infecția cu virusul Papilloma. De asemenea, se poate efectua colposcopia, procedură ce presupune verificarea cervixului cu ajutorul unui aparat special, pentru a identifica eventualele leziuni. Poți face o colposcopie la secția de ginecologie de la Centrele Ares, iar în timpul acestei investigații medicul poate realiza și o biopsie a țesuturilor anormale, pentru a fi analizate apoi în laborator.

Tratamentul diferă în funcție de gradul de avansare a bolii. În stadiul de debut se poate utiliza procedura de conizație, care presupune îndepărtarea părții afectate de la nivelul colului.

De asemenea, tratarea bolii se poate face prin arderea celulelor canceroase cu ajutorul laserului (chirurgie laser) sau prin înghețarea acestora (crioterapie).

Trachelectomia este altă metodă de tratament a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Procedura presupune îndepărtarea colului uterin, împreună cu partea superioară a vaginului. Uterul rămâne intact și poate duce la termen o sarcină.

Sursa: Digital Work Force

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Vertijul, un simptom adesea benign

Next:

Cum te ferești de Coronavirus

You may also like

Post a new comment