Lupus eritematos – o boală autoimună

20 December of 2011

Foto: Fotolia


Când sistemul imu­nitar se dere­glează și produc celule anormale care caută să atace alte țesuturi sănătoase…

De ce se întâmplă acest lucru nu se știe încă, deși ereditatea, hormonii sexuali sau infecțiile pot juca un rol în apariția bolii. Crize de acest fel pot fi de­clan­șate și de alți stimuli, pre­cum soarele, nașterea, stresul sau medicamentele.

Simptome
Lupusul poate afecta orice parte a corpului. Simptomele apar, de obicei, între 15 și 35 de ani. Diagnosticarea poate fi dificilă, deși primul simptom al acestei afecțiuni autoimune, în care sistemul imunitar atacă din greșeală celule sănătoase, poate fi o erupție facială în formă de fluture.
Printre simptome se nu­mără durerile și infla­ma­țiile încheieturilor, pre­dis­poziția la arsuri solare, durerile în piept, căderea părului și vederea tulbure.
Alături de vitaminele C, E și seleniu (cu proprietăți antioxidante), vitamina B poate accelera vindecarea și proteja inima, pielea și alte părți ale corpului afectate de procesul inflamator.

Foto: Fotolia

„Privește lupusul“
Unul dintre cele mai cuprinzătoare studii europene on-line, destinat publicului larg, cu privire la gradul de cunoaștere a lupusului, a fost realizat între 29.09 și 07.10.2011 pe 9.245 de persoane și s-a numit „Privește lupusul“. Sondajul a arătat că 90% dintre respondenți cunosc foarte puține lucruri despre această afecțiune.
Deși 90% dintre pacienții afectați de această boală sunt femei, 40% dintre femeile participante la sondajul efectuat de StrategyOne pentru GlaxoSmithKline și Human Genome Sciences au declarat că nu știu nimic de lupus.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Totul despre febră

Next:

Cum se manifestă autismul

You may also like

Post a new comment