Ești mereu îmbujorată?

05 February of 2013

Nu este neapărat un semn de sănă­tate, poți suferi de cuperoză…

Foto: © Valua Vitaly, Yuri Arcurs / Fotolia, PR;

Foto: © Valua Vitaly, Yuri Arcurs / Fotolia, PR;


Atunci când vasele de sânge din piele își pierd elasticitatea și se dilată cu ușu­ri­n­ță, uneori fără să mai revină la dimensiunea inițială, sub ac­țiunea unor factori genetici sau de mediu necunoscuți, se instalează cuperoza.

Cauze și simptome
Apariția repetată a unor pete de roșeață pe obraji, nas, frunte sau bărbie și dilatarea capilarelor aflate chiar sub suprafața pielii sunt primele semne ale cuperozei. Printre simptome se numără roșeața frecventă, prelungită a pielii din zona feței, apariția unor mici coșuri și pete roșii în zona afectată, inflamarea anumitor porțiuni de pe chip și înroșirea ochilor cu sen­za­ția persistentă de mâncărime și usturime. Episoadele de roșeață pot fi declanșate de anumiți stimuli externi, precum alimentele picante, bă­­u­­turile fierbinți, alcoolul, co­­fe­ina, stresul, vremea rece, schimbările hormonale (me­­no­­pauza) sau anumite medicamente (pentru boli de ini­mă sau hipertensiune ar­­terială).
Deseori persoanele afectate de cuperoză au o deficiență a complexului de vitamine B. Vitamina C, luată sub formă de supliment, fortifică membranele din interiorul vaselor de sânge, iar zincul contribuie la vindecarea stratului su­­pe­rior al pielii (epiderma). Uleiul de pește reduce in­­fla­ma­ția, controlând mo­­dul în care celulele utilizează sub­stan­țele nutritive. Dintre pro­­dusele de machiaj și cele de curățare a pielii sunt recomandate numai cele non-astringente, fără parfum și fără grăsimi.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Boala Raynaud

Next:

Bărbia dublă poate fi corectată

You may also like

Post a new comment