Cum scapi de atacul insectelor

02 July of 2013

Uneori te înțeapă fiindcă le este foame, alteori te pot considera o potențială amenințare…

Foto: © hiphoto39, WavebreakMediaMicro / Fotolia

Foto: © hiphoto39, WavebreakMediaMicro / Fotolia


Dacă imediat după în­-țepătură ai probleme cu respirația, simți gâtul și gura inflamate, ai senzație de leșin, puls accelerat sau erupție pe piele, sună la 112 ori mergi imediat la medic, fiindcă acestea sunt semnele unei potențiale reacții alergice, numită șoc anafilactic.

Căpușele și boala Lyme
Contrar părerii generale, infecțiile cauzate de căpușe sunt tot mai răspândite, in­ci­dența bolii Lyme crescând ca urmare a sporirii numărului de căpușe. După o plimbare cu bicicleta prin pădure sau o excursie cu cortul într-o zonă mlăști­noasă, este recomandat să-ți verifici în­treg corpul când te dezbraci. Dacă o căpușă s-a prins de piele, curăță zona și, folosindu-te de o pensetă, apuc-o de cap, cât mai aproape de piele, și trage-o încet, până se desprinde. Curăță zona, folosind un antiseptic, și fă-i o vizită medicului de familie. În fazele incipiente, boala Lyme poate fi tratată cu antibiotice. Atenție! Nu încerca să arzi o căpușă prinsă în piele, deoarece căldura o va determina să se prindă mai adânc. De asemenea, vaselina sau uleiul, aplicate în jurul ei, nu o vor face să se desprindă. Pentru a preveni mușcăturile insectelor, persoanele adulte pot folosi, fără probleme, orice produs cu DEET, cea mai eficientă substanță cutanată antiinsecte. Usturoiul consumat zilnic va impregna transpirației un miros care va ține multe insecte la distanță.

Înțepătura de albină
Dacă ai fost înțepat(ă) de o albină, scoate cât mai rapid acul, folosind un card de credit, o lamă de cuțit sau propria un­ghie. Dacă acul rămâne implantat, sacul cu otravă atașat acestuia va continua să elimine conținut. După ce ai scos acul, înmoaie zona afectată în oțet sau într-o soluție de bicarbonat de sodiu cu apă, timp de câteva minute. Gheața ajută la scăderea inflamației care provoacă mân­că­rimea. Menta are un efect răcoritor, îmbunătățind circulația către zona afec­tată și accelerând vindecarea.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

CONCURS: HAI IN TABARA!

Next:

“Școala de week-end” începe la ANTIPA

You may also like

Post a new comment