Astmul bronșic poate fi controlat

17 May of 2013

În lume, 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală

Foto: © JPC-PROD, WavebreakmediaMicro / Fotolia

Foto: © JPC-PROD, WavebreakmediaMicro / Fotolia


Prevalența astmului a crescut îngrijorător în ultimele două decenii. Această boală cro­ni­că a plămânilor și căilor respiratorii (bronhii) afectea­ză, în medie, 5 persoane din 100, putând să apară la orice vârstă, dar fiind mai frecvent întâlnită la copii decât la adulți.

Rata de creștere a incidenței astmului este tributară stilului de viață occidental, printre factorii declanșatori numărân­du-se fumatul, poluarea aerului, praful, acarienii, gazele de eșapament, sporii de mucegai sau produsele de curățat. De asemenea, emo­țiile puternice și stresul pot agrava simptomele de astm, declanșând crize de mo­ment. Pentru un tratament eficient și un control mai bun al bolii este obligatorie cu­noașterea simptomelor specifice și a factorilor declanșatori, atât de către me­dic, cât și de către pacient.

Astmul afectează calitatea vieții, deoarece crizele sunt supărătoare și li­mitează activitatea fizică. Deși nu poate fi vindecat, astmul poate fi ținut sub control cu ajutorul medicației. În întrea­ga lume rata de incidență a astmului crește, în medie, cu 50% la fiecare 10 ani. Simptomele variază de la o persoană la alta și includ tusea sâcâitoare, respirația șuie­ră­toare, răcelile de lungă durată sau presiunea toracică resimțită după efort fizic îndelungat. Studii efectuate au arătat că 1 din 250 de decese la nivel mondial se da­torează acestei afecțiuni. Efectele astmului pot fi reduse prin im­plementarea eficientă a politicilor an­ti-fumat, prin îm­bunătățirea accesului la tratamente esențiale în țările cu venituri mici și medii pe cap de locuitor, prin recunoașterea astmului bronșic ca o cauză importantă de morbiditate și prin identificarea și reducerea factorilor răspunzători pentru poluarea mediului înconjurător.

În cadrul campaniei “Astmul poate fi controlat!”, până la sfârșitul anului puteți beneficia de testări naționale gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii), în 150 de spitale și policlinici de specialitate, din 40 de județe ale țării. Mai multe detalii pe www.învingeastmul.ro

Comments

comments

Previous:

Mici capcane în rețeaua de socializare

Next:

Noul calendar de vaccinare

You may also like

Post a new comment