Există anumite medicamente despre care se știe că determină creșterea în greutate. Asta nu înseamnă că, dacă iei unul dintre aceste pilule, creșterea în greutate este inevitabilă.
Din păcate avem tendința de a ne îngrașă fără să ne dăm seama și, uneori, revenirea la greutatea ideală este foarte dificilă, chiar imposibilă. Greutatea în exces este un factor agravant pentru o grămadă de afecțiuni, face rău articulațiilor, ne îmbătrânește și ne obosește inima.
De cele mai multe ori ne îngrășam pentru că mâncăm prea mult, alimente cu calorii goale, pentru că mâncăm dezordonat și pe fond nervos. Există însă și câteva medicamente uzuale care induc această creștere în greutate, fie prin retenția de apă, fie prin stimularea apetitului, fie chiar prin reducerea arderilor.
Steroizi
Această clasă de medicamente – care este frecvent prescrisă pentru unele afecțiuni ale pielii, sângelui și boli articulare – tind să provoace insomnie, creșterea poftei de mâncare și retenție de apă. Circa 75% dintre pacienții care iau steroizi pentru o problemă de sănătate, pe o perioadă lungă de timp (mai mult de o lună) se îngrașă.
Soluția ar putea fi ajustarea dozei, pauzele de tratament sau o medicație alternativă. Scopul este evitarea insomniei induse de steroizi, factorul principal care provoacă stimularea poftei de mâncare.
Antidepresivele
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei – sau medicația antidepresiva – sunt unii dintre cei mai importanți factori care pot duce la creștere în greutate. De ce? Antidepresivele blochează consumul de serotonină, ceea ce face ca mai mult din acest compus chimic „al stării de bine” să fie disponibil pentru a trimite mesaje între celulele nervoase. Acest lucru are un efect pozitiv asupra dispoziției, dar poate afecta și apetitul, prin creșterea instinctivă a aportului de carbohidrați. Și din moment ce carbohidrați au calorii multe, urmează, în mod natural, creșterea în greutate.
Autocontrolul alimentar este singura alternativă, sau orientarea către alimente cu un conținut caloric mic.
Contraceptivele
Unele contraceptive s-au dovedit a provoca creșterea în greutate, din cauza dozei de progesteron, poate crește pofta de mâncare. Altele ca urmare a retenției de apă.
Există varianta pilulelor cu estrogen care nu au niciun efect asupra greutății lor.
Medicamentele pentru tensiunea arterială
Este cunoscut faptul că aceste medicamente pentru prevenirea tensiunii arteriale și a migrenei cauzează o creștere în greutate de cinci până la șapte kilograme. Aceste medicamenet duc la reduceea arderilor , iar metabolismul devine mai lent ceea ce poate contribui la acumularea de kilograme.
Soluția este o dietă atent monitorizată, în care să predomine vegetașeșe, carnea slabă, totul cu un aport suplimentar de sare cât mai mic. În plus mișcarea zilnică și somnul sănătos, atenuează efectele.
Antihistaminice
Dacă folosiți un antihistaminic în fiecare zi pentru a evita alergiile (indiferent de natura lor), riscul de a acumula kilograme este real.
Alternativa este să faci tot ceea ce se poate pentru a evita utilizarea acestora. O alternativă utilă este folosirea antihistamicelor locale (picaturi în nas, de exemplu). De ce să iei medicamente care să acționeze în tot corpul, cum sunt pilulele, cân pot fi folosite soluții locale.
Analgezicele uzuale
Există o varietate de medicamente cu efect analgezic și multe dintre ele determină creșterea în greutate. Este esențială evitarea lor și utilizarea doaratunci când este cu adevărat nevoie.
Soluția este să eviți alimentele care pot declanșa dureri – durerile d ecap pot fi provocate, de exemplu d eun pahar cu vin roșu, sau utilizarea unor analgezice naturale. Durerea d ecap poate trece cu un pahar de apă minerală, cu o cafea sau cu un ceai de tei. Este mai sanatos să apelezi la soluții naturiste.
Citeste si: Medicamentele și alimentele, nepotrivire de caracter
Text: Otiliza Ignat/ sursa foto: unsplash.com
Comments

Previous:
Vitamina D, esențială pentru imunitate și câteva detalii importante

Next:
De ce doare inima? Află ce este important să știi
You may also like
-
29 Sep
Hormonii sexuali și efectele lor mai puțin știute
MedicinăHormonii sexuali sunt cei care ne definesc sexul, dar contribuie la multe alte manifestări și ...
-
22 Jan
Terapia access bars
MedicinăTerapia access bars – Ce-ai zice dacă, literalmente, cineva ar putea să-ți ia cu mâna ...
-
01 Feb
Boala Raynaud
MedicinăCând afară e frig, degetele de la mâini și de la picioare îți amorțesc și ...
-
12 May
De ce nu trebuie să ne temem de endoscopie
MedicinăInvestigaţie medicală ce permite explorarea esofagului, stomacului şi duodenului, endoscopia digestivă le dă fiori pacienţilor. ...
Foarte util articolul, multumesc pentru informatie!
cu mare drag! eu multumesc!