Mediaș. Orașul peste care timpul a căutat să treacă cu blândețe

14 December of 2009

Orașul peste care timpul a căutat să treacă cu blândețe

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Importantă așezare a populației săsești în perioada Evului Mediu, municipiul Mediaș conservă în prezent un ansamblu valoros de stiluri arhitectonice, picturi murale și structuri de apărare seculare. Atestată documentar la mijlocul secolului al XIII-lea, regiunea pitorească este plasată strategic în spațiul format de bazinul mijlociu al Târnavei Mari.

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Țara vinului
Situat pe DN 14, o cale istorică binecunoscută ce leagă Sighișoara de Sibiu, orașul Mediaș beneficiază de pre­zența a numeroase obiective cu o remarcabilă moștenire arhitectonică și culturală. O cetate, o biserică evanghelică, câteva turnuri, bastioane și case memoriale păstrează viu interesul vizitatorilor, indiferent de sezonul turistic. Gravat cu mândrie pe stema loca­lității, butașul viței-de-vie a cons­tituit de-a lungul vremii o resursă importantă a zonei, ducând timp de secole, prin licoarea obținută din vița-de-vie, faima întregii regiuni peste hotare. Gustul minunat al vinului preparat din boabe mari și albe de struguri l-a îndemnat pe celebrul reformator bra­șovean Johannes Honterus, să denumească regiunea Wein­land (Țara Vinului). Îmbinarea perfectă a formelor de relief și clima prielnică au favorizat dezvoltarea comu­nităților umane în acest spațiu, încă din cele mai vechi timpuri, a­ici existând urme ale unor civi­lizații preistorice datând din perioada neolitică. La 15 km de oraș se află renumita stațiune balneoclimaterică cu caracter permanent, Bazna. Apele sale minerale, cunoscute și apreciate încă din secolul al XVIII-lea, tratează afecțiuni ale aparatului genital, respirator, nervos și diferite probleme ortopedice sau reumatismale.

Foto: Hepta

Foto: Hepta


Obiective turistice

Biserica fortificată Sfânta Margareta poate fi zărită din orice colț al orașului, datorită turnului său înalt de peste 65 de metri, intitulat Turnul Trom­petiștilor. Aici a fost închis domnitorul Vlad Țepeș în 1476, ca urmare a unui conflict cu regele Matei Corvin. Alte turnuri înăl­țate în spațiul orașului-cetate poartă denumiri ale fiecărei bresle în parte, precum cel al Aurarilor, Croitorilor, Rotarilor sau Frânghierilor. Con­strucții ridicate în urmă cu peste trei secole, asemenea Casei Hann, Casei Rosenauer în stil baroc, Casei Schuller sau Școlii Pia­riștilor (ordin călugăresc romano-catolic), reprezintă fiecare în parte un fragment de istorie perfect păs­trat și încredințat posterității.

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Casa Schuller
Ridicată în jurul anului 1580, clădirea, aparținând inițial primarului Johannes Schuller, a fost reședință a principilor Transilvaniei pe perioada trecerii acestora prin Mediaș. O bună perioadă, casa a func­ționat ca han și berărie, în prezent fiind concesionată Forumului Democrat al Germanilor. Vila are în compunere o sală de conferințe cu 130 de locuri și săli de expoziție.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Grindelwald în cantonul Berna – în ținutul munților uriași

Next:

Alba turistică

You may also like

Post a new comment