Măsuri de prevenție împotriva COVID-19 pentru întreaga familie

03 November of 2020

SARS-CoV-2, virusul care își face de cap pe planeta noastră de atâtea luni, are încă multe necunoscute. Avem însă câteva repere care ne ajută să ne păzim de el, iar copiii noștri și mai ales părinții aflați în categoria de risc trebuie impulsionați să nu le neglijeze.

Oamenii de știință sunt într-o luptă contracronometru pentru a descoperi un antidot sau tratamente mult mai eciente decât cele actuale împotriva efectelor devastatoare pe care le are SARSCoV-2 asupra multor organe. Din păcate, cel puțin pentru moment, se pare că virusul reușește să țină ascunse mult prea multe detalii despre modul în care acționează și cum poate fi învins.

Cu toate acestea, încă din primele luni ale „vizitei“ sale printre oameni, medicii au reușit să afle că se transmite pe cale aeriană, respiratorie. Astfel, au stabilit un set important de măsuri de prevenție, care și-au dovedit eficiența atunci când au fost respectate. Trebuie să le luăm în serios pe toate și, mai ales, să le explicăm alor noștri cât este de important să se protejeze!

Copilul trebuie să se spele des pe mâini!

Este de departe cea mai importantă măsură pe care o poate lua un copil, dar și un adult, indiferent de vârsta lui. Cu atât mai mult după începerea școlii, fiecare prichindel va trebui să aibă bine întipărite în minte regulile de igienă, pentru a diminua riscul de îmbolnăvire. Ideal este să aibă în ghiozdan și un gel sau șervețele dezinfectante, pe care să le folosească des.

Oricum, despre români se știa că nu stau cel mai bine la acest capitol: România este preponderent rurală și să nu uităm că cele mai multe gospodării de la țară și încă o mulțime de la oraș nu sunt racordate la canalizare și apă!

Astfel, nu este tocmai relevant un studiu făcut recent în mediul urban, unde 84% dintre respondenți au afirmat că se spală pe mâini după ce folosesc toaleta. Ar trebui să ne spălăm pe mâini și de fiecare dată când venim de pe stradă, când gătim sau mâncăm, când ne atingem fața. Un fapt rămâne clar: apa și săpunul salvează vieți.

Bunicii să fie mai puțin prietenoși!

Bunicii trebuie să știe că socializarea cu alți bunici/părinți/copii din parc sau de la diverse locuri de joacă nu este de bun augur în aceste vremuri. Din păcate, distanțarea de alte persoane, oricât de neplăcută ar fi, și-a demonstrat eficiența în lunile de izolare.

Locurile aglomerate trebuie evitate

Spațiile de joacă, parcurile, piscinele și terenurile de sport publice, plajele sau locurile în care se organizează activități recreative pot deveni aglomerate, riscul răspândirii virusului fiind aici extrem de ridicat. E bine cunoscut faptul că în Italia și Spania, momentul care a dus la declanșarea

tragediilor prin care au trecut cele două națiuni în lunile martie-mai a fost reprezentat de un meci de fotbal din cadrul Champions League la care au participat mai bine de 30.000 de oameni. De aceea, părinții trebuie să evite să meargă cu cei mici în aceste spații aglomerate. La fel, persoanele vârstnice și cele cu boli cronice trebuie să se ferească mereu de mulțime.

Sfaturi simplu de urmat de către pitici și bunici

  • Nu vă strângeți mâinile și nu îmbrățișați persoane din afara familiei!
  • Nu intrați încălțați prin toată casa. Lăsați pantofii la intrare!
  • Puneți la spălat hainele cu care ați fost în spații frecventate și de alte persoane imediat ce ajungeți acasă!
  • Limitați contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane dacă aveți simptome din spectrul virozelor respiratorii!
  • Petreceți timp suficient pentru activitățile fizice în aer liber pentru întărirea sistemului imunitar!
  • Purtați mască în apropierea altor persoane!

Citeste si: Pâine de casă. Secretele reușitei și câteva sfaturi bune și utile

Text: Georgiana Dobrescu/Sursă foto: iStock

Comments

comments

pandemie, covid

Previous:

O istorie a pandemiilor

Next:

Alimente și medicamente: combinații de evitat

You may also like

Post a new comment