Masa perfecta de Craciun

23 November of 2015

Când vin oaspeți la masă vrem ca totul să fie perfect – paharele să sclipească, tacâmurile să fie strălucitoare. Iată câteva trucuri foarte utile pentru o masă perfectă de Crăciun

Paharele nu strălucesc.
Spală-le de mână, cu puțin detergent de vase. Dacă folosești mașina de spălat, pune suporturi speciale pentru pahare în ea, apoi alege un program blând, de maximum 60 de grade, iar a final deschide imediat ușa mașinii. Paharele trebuie frecate cât timp sunt calde încă, cu un șervet curat.

Cum pot fi aranjate mai bine șervetele din material textil.
Ca să arate ca la restaurant, trebuie spălate cu apret. Însă în acest caz  e foarte important să nu le pui și la programul de uscare, pentru că la temperaturi prea mari pot căpăta o tentă maronie.

Vesela are pete maronii.
Cu o soluție formată din apă și sare. Sau se umezesc ușor ceștile ori farfuriile, se freacă bine cu sare, apoi se clătesc. Pentru a căpăta un luciu profesionist, se scufundă scurt în apă rece și se șterg cu un șervet de in. Astfel, vor străluci ca-n reclame!

Tacâmurile de argint ar avea nevoie de o împrospătare. O baie de două ore face minuni: tacâmurile se pun într-un vas cu apă fierbinte, puțină folie de aluminiu și trei linguri de sare. Apoi se șterg și se polișează. Metoda aceasta este însă destul de agresivă. Dacă vreți o metodă mai blândă, care să protejeze materialul, folosiți o pastă specială. Dar pentru a scăpa de această muncă, păstrează pe viitor tacâmurile într-un loc curat, ca de exemplu o cutie, în care adaugi și o bucată de cretă.

Vesela din porțelan nobil are pete ciudate, de vreme, dar nu te poți despărți de ea.
Un caz clar pentru profesioniști, care pot elimina petele sau locurile ciobite. Restaurarea însă este un procedeu destul de costisitor.

Cum să pui masa? Nu prea înghesuit: Fiecare persoană trebuie să aibă spațiu de minimum 60 cm. Pentru ca orice om să se ridice în mod confortabil este nevoie de 70 cm de spațiu în spatele oricărui scaun.

Așează masa după etichetă. Tacâmurile care se folosesc primele se așază la exterior. Apoi, cu fiecare fel se avansează spre interior. Furculița și lingurița pentru desert pot fi amplasate în fața farfuriei, cu mânerul linguriței spre dreapta și cel al furculiței spre stânga.
Paharele se așază în dreptul cuțitului, mai sus. În dreapta se află paharul pentru apă, urmat spre stânga de un pahar pentru vin alb, apoi unul pentru vin roșu și unul pentru băutura de la desert (șampanie, vin dulce etc.).

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Lasati copiii sa fie copii!

Next:

Educatia religioasa ii face pe copii mai putin altruisti

You may also like

Post a new comment