Masa festivă și cadourile de Crăciun

18 December of 2020

An de an așteptăm cu nerăbdare masa festivă de Crăciun la care se adună toată familia și prietenii, urmată de momentul în care oferim cadourile. Și cum sunt lucruri care ne vor rămâne întipărite în memorie și în fotografii, ne dorim să fie cât mai frumos prezentate. Ceea ce ne pune la grea încercare, mai ales când sunt atâtea de pregătit în casă. De aceea, îți oferim câteva sfaturi care sperăm să te ajute.

Pentru masa festivă

Înainte de a începe să aduni ornamentele și vesela, stabilește cele maxim 3 culori pe care le vei folosi (de exemplu: roșu, verde și alb sau auriu, grena și verde sau albastru auriu și argintiu) și un anumit stil, de exemplu pentru cel rustic vor predomina decorațiuni mai simple, din lemn natur, conuri, dantele în tonuri de alb, bej, maron.

Pentru fața de masă fie alegi un model cu imprimeuri discrete și șervete uni asortate, fie folosești una albă sau într-un ton pal, căreia îi dai un plus de caracter prin napron și șervete în culori intense ori împăturite în forme speciale gen brăduț prin tehnica origami.

De mare efect vizual se dovedesc aici lumânările decorative, globulețele răsfirate pe masă, în pahare, steluțe aurii, conuri, mici figurine cu elfi, oameni de zăpadă sau Moș Crăciun, simboluri ale sărbătorilor.

Un plus de prospețime conferă o coroniță sau câteva crenguțe de brad, vâsc, ilex. Dacă optezi pentru crăciunițe (plante în ghiveci) sau alte elemente înalte, inclusiv sfeșnice, ai grijă ca oaspeții să poată încă socializa nestingheriți inclusiv cu vecinii de pe partea opusă a mesei.

Dacă dorești mai multă strălucire, mizează pe obiecte lucioase ori date cu sclipici (cum ar fi brăduți din conuri de hârtie, steluțe), dar în doze moderate. Indiferent de aranjamentul mesei, caută să pară unul aerisit, elegant.

Cum alegi cadourile potrivite

Surprinde-ți familia și prietenii cu daruri speciale, nu extraordinar de valoroase material, dar care să spună o poveste, să răspundă unei nevoi pe care poate au dat-o uitării, unui vis mai vechi. Deci renunță la obiceiul de a oferi tuturor ciorapi tricotați. Gândește-te la pasiunile fiecăruia, la aspirațiile și nevoile lui, iar dacă nu ești sigur că ai găsit ceva potrivit, atunci păstrează bonul pentru a putea schimba produsele ulterior.

Totodată, dă-ți silința să împachetezi cât mai original cadourile. Apelează la hârtia de ambalaj simplă sau imprimată cu modele specifice de iarnă, la decupaje, stickere, fundițe, mici ornamente de plastic sau naturale (precum o rămurică de ilex ori brăduț, bucățele de scorțișoară, o felie uscată de portocală, un con de pin etc.).

De efect deosebit sunt cadourile împachetate în hârtie cu imprimeu similar partiturilor muzicale sau al paginilor de ziar mai vechi. Totul este să le combini cu un singur element suficient de puternic încât să echilibreze compoziția.

Dacă lași multă hârtie în capetele obiectului de ambalat și legi de-o parte și de alta cu o sârmuliță aurie sau panglică, vei obține un cadou cu aspect de bomboană. Dacă lipești capetele hârtiei sub partea inferioară a lucrului pe care vrei să-l oferi, iar partea de sus a hârtiei o legi cu o fundiță, cadoul va părea un săculeț. Această metodă se aplică perfect în cazul sticlelor.

Deși sărbătorile de iarnă sunt uneori un timp al exagerărilor culinare și nu numai, când te gândești la decorațiunile mesei și ale casei, caută să creezi o atmosferă plăcută, primitoare, un cadru nu foarte aglomerat și mizează pe lucruri de bună calitate, cu stil, cu personalitate. Așadar bucură-te de sărbători, dar respectă toate regulile de siguranță sanitară!

Citeste si: Cactusul de Crăciun. Ghid de îngrijire

Text: Monica Viericiu/Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lista lucrurilor bune

Previous:

Lista lucrurilor bune de făcut anul viitor. Idei și inspirație

Next:

Sărbătorile de iarnă la români

You may also like

Post a new comment