Marile greseli ale parintilor

09 September of 2018

Iti iubesti copilul, mai mult decat orice altceva pe lume. Si este normal sa fie asa. Dragostea ce i-o porti te impiedica sa sesizezi o serie de greseli pe care le faci fata de micutul tau. Zece greseli sunt considerate mai grave si mai des comise de parinti. In plus, acestea au impact negativ asupra micutului tau.

1. Nu-ti rasfata copilul

Copilul trebuie iubit, ajutat, sustinut, incurajat, dar, in nici un caz, rasfatat. Bine intentionati, parintii (mai ales cei foarte ocupati, care stau putin timp cu copiii lor) le ofera micutilor mai mult decat au nevoie. In felul acesta, cei mici nu mai fac o selectie, nu mai au nici o placere in fata unui obiect sau a unei jucarii noi si cred ca este suficient sa-si doreasca ceva pentru a primi. Pe langa faptul ca sunt rasfatati, vor avea o imagine gresita asupra lumii si propriei persoane. Devin frustrati, invidiosi si nemultumiti. Parintii care procedeaza astfel isi priveaza copiii de bucuria lucrului nou, de emotia momentului in care primesc un dar.

2. Nu trece cu vederea nici o nazbatie

Esti obosita, prinsa cu alte treburi, asa ca, uneori, nu mai reactionezi cum trebuie la nazbatiile micutului tau. Nu este deloc in regula sa-i lasi pe cei mici sa faca trambulina din canapeaua ta cea noua, de exemplu. Autoritatea ta (si a partenerului tau) trebuie sa fie constanta. Exista cateva reguli fundamentale: nu ai voie sa treci cu vederea nici o situatie in care copiii fac nazbatii, pedepsele aplicate trebuie sa fie adecvate varstei si poznei facute, iar copilul trebuie sa inteleaga pentru ce a fost pedepsit si, cel mai important, odata instituita o pedeapsa, aceasta trebuie dusa pana la capat. Ignorarea si izolarea in coltul de pedeapsa sunt cele mai bune pedepse. Si, la fel de important, copilul nu trebuie recompensat pentru faptele bune, dar trebuie sanctionat pentru greseli.

3. Stii ce face copilul tau la scoala?

Copiii isi petrec la scoala mai mult timp decat oriunde altundeva, cu exceptia casei. Scoala trebuie sa fie un loc unde autoritatea parintilor sa vina in sprijinul profesorilor. Este o mare greseala sa-i critici pe profesori, sa le minimalizezi importanta si profesionalismul in fata copilului tau. Ai nemultumiri, discuta intre patru ochi cu profesorul. Tine legatura cu scoala si dirigintele. Daca nu te poti duce la scoala, macar contacteaza telefonic corpul profesoral sau prin e-mail. Profesorii copilului tau trebuie sa poata lua legatura cu tine direct, nu prin intermediul celui mic! Iar daca juniorul tau ia note bune, nu inseamna ca nu trebuie sa te interesezi despre ce face la scoala.

4. Combati mediocritatea?

Este foarte bine daca ii insufli celui mic incredere in sine. Insa ai grija cat de departe mergi. Intre incredere in sine si acceptarea mediocritatii nu este decat un pas. Cultiva-i spiritul de competitie, lasa-l sa faca fata unui esec, lasa-l sa invete sa accepte si sa inteleaga o dezamagire. Copilul trebuie sa participe la competitii (oricare ar fi acestea), unde exista o miza, si asta inca de la varsta de 5-6 ani. Increderea in sine nu trebuie confundata cu lipsa de competitie. Chestiunea este una dintre cele mai importante in formarea personalitatii unui copil, si trebuie tratata cu multa atentie de catre parinti.

5. Ii dai copilului tau suficiente responsabilitati?

Strangi inca jucariile din camera copilului tau in varsta de cinci ani? Foarte rau. In functie de varsta, copilul trebuie sa aiba responsabilitati de care sa fie constient si de care sa se achite zi de zi. Va intelege ca face parte din familie, ca are obligatii si ca, sub diferite forme, viata este o continua munca. Jobul copilului tau trebuie sa fie pe masura lui, astfel incat sa si-l poata asuma si indeplini. Micutul poate curata colivia canarului, poate scoate catelul la plimbare, ii poate pune mancare pisicii, poate spala vase, strange masa, duce gunoiul si altele. El trebuie sa stie ca acestea sunt “treburile lui”. A nu-i da nici un fel de responsabilitati este o greseala care nu-i aduce beneficii, ba chiar din contra. Copiii de varste mai mari pot fi recompensati cu bani pentru unele dintre muncile facute in casa (batutul covoarelor, spalatul masinii, ingrijitul gradinii), dar recompensele financiare nu trebuie sa devina un obicei.

Citeste si:
Parintii mei se comporta ca niste copii! Povesti adevarate

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

10 lucruri de facut inainte de a incepe scoala

Next:

Reintoarcea la scoala. Start intr-o cursa lunga

You may also like

Post a new comment