Maramureș – un popas în timp

17 March of 2014

Locul în care tradiția se împletește cu frumusețea naturii și cu spiritul ospitalier

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Pitoresc și tradițional, Ma­ra­mureșul își păstrează ritmul său natural și în secolul XXI, dezvăluind călătorului ajuns în cea mai nordică regiune a țării, un ansamblu de obiective unice din punct de vedere istoric și cultural în întreg peisajul rural românesc. Viața satului maramureșean își deapănă de secole aceeași poveste, suspendată parcă într-un cadru neafectat de curgerea implacabilă a timpului.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Muzeul Satului
Lemnul, esență a acestui tărâm binecuvântat, a devenit, grație talentului ar­tiștilor populari, operă nemuritoare reflectată în arhitectura specifică locului. Mănăstiri, case și porți din lemn masiv istorisesc fiecărei generații, prin simbolurile sculptate cu migală, o poveste despre un trecut ancorat în prezent, raportat la tradiție și obiceiuri strămoșești. Toate aceste creații, cărora li se adaugă elemente specifice de port popular, mobilier și țesături din borangic, sunt prezentate în incinta Muzeului Satului Maramureșean miilor de turiști ajunși pe aceste meleaguri an de an. Amenajat în aer liber în urmă cu trei decenii, muzeul reunește o serie de capodopere ale arhitecturii țărănești, locuințe tipic maramureșene, porți impunătoare cu acoperiș, fântâni în cumpănă, grajduri și deasupra tuturor o biserică de secol XVI, locul spre care se îndreaptă toate ulițele satului.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


O parte din gospodăriile aflate în incinta muzeului sunt dotate complet cu piese originale de mobilier. Cele peste 30 de gospodării sunt răsfirate într-un spațiu mioritic cu pante domoale și înverzite, fiecare locuință ilustrând o zonă aparte a Mara­mu­reșului istoric, de la Iza la Mara, Borșa, Vișeu, Tisa și până în bazinul Ruscovei. Muzeul Satului Mara­mureșean este amplasat pe Dealul Do­băieș din Sighetul Marmației și poate fi vizitat în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


La doar 20 km distanță de muzeu, turiștii pot vizita frumosul ansamblu mănăstiresc de la Bârsana, dezvoltat în spiritul tradiției populare maramureșene.

Cimitirul vesel
Cimitirul de la Săpânța este singurul din lume în care epitafurile sunt redactate într-un stil liric satirizat. Crucile colorate în nuanțe vii de roșu, verde și galben pe fundal albastru prezintă, alături de inscripția versificată, și o scenă pictată naiv din viața decedatului. Artistul local Stan Ion Pătraș a fost autorul primelor monumente de acest fel.

Mănăstirea Bârsana
Complexul mănăstiresc ce poartă hramul celor 12 Sfinți Apostoli este situat pe DJ186, între localitățile Oncești și Rozavlea. Prima biserică de lemn a complexului, cu turla sa înaltă de 57 de metri, datează din anul 1720 și se află, împreună cu alte șapte lăcașuri asemănătoare, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Pentru turiștii sosiți din Capitală, cea mai dificilă problemă rămâne distanța, de la București la Sighetul Marmației trebuind parcurși mai mult de 600 de km. Însă odată ajunși aici, vizitatorii sunt răsplătiți pe deplin cu peisaje naturale minunate, unice capodopere ale artei maramureșene, obiceiuri de altădată și delicioase produse gastronomice. Numeroase pensiuni agroturistice oferă cazare și meniuri variate, la prețuri accesibile, adeseori mai reduse ca în alte regiuni ale țării, cu tarife pornind de la 80 de lei pe noapte, uneori și cu mic dejun inclus. Partea de nord a României prezintă o pleiadă de obiective turistice, călătorii putând străbate ușor Pasul Prislop, spre minunata Bucovină.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Târgu-Jiu

Next:

Voroneț, simbol al Bucovinei

You may also like

Post a new comment