Mărășești – „Smerită închinare, mătanie a amintirilor, pe câmpia de la Mărășești“

08 January of 2010

„Smerită închinare, mătanie a amintirilor, pe câmpia de la Mărășești“ – Pamfil Șeicaru

Foto: Cristian Niculescu

Poartă de acces către cele trei mari provincii istorice, Ardeal, Moldova și Țara Românească, Vrancea cuprinde între granițele sale, de-a lungul unor forme de relief distincte, pornind dinspre câmpie și atingând crestele stâncoase ale munților, rezervații naturale, stațiuni turistice, mănăstiri și remarcabile monumente istorice.

Vrancea e cunoscută în istoria românească a ultimului secol ca un ținut al jertfei și al biruinței, spațiul în care, la Soveja, Muncelu, Panciu, Doaga, Mărăști, Varnița, Străoane și Mărășești ostașii români au ridicat stavile de netrecut în fața ofensivei dușmane. În vara anului 1917, timp de o lună de zile, armata română, condusă de generalul Eremia Grigorescu a reușit să păstreze independența țării, făcând față cu succes atacurilor succesive ale colosului militar german. Pe câmpia de la Mărășești, în prezent un minunat loc de promenadă pentru numeroși vizitatori, și-au dat viața pentru patrie, în urmă cu aproape un secol, peste 20.000 de soldați și aproape 500 de ofițeri. Așa cum amintea marele istoric Nicolae Iorga, jertfa de la 1917 a reprezentat „Prima adevărată și deplină victorie românească“.

Într-un spațiu relativ restrâns, situate la distanțe ușor accesibile
pentru cei beneficiind de autoturism propriu, mai pot fi admirate construcții similare mausoleului de la Mărășești, la Mărăști, Soveja și Focșani, dar și minunate rezervații naturale în zona de platou a Munților Vrancei. Turiștii pot obține cazare într-una din numeroasele pensiuni agroturistice situate în localitățile Lepșa, Paltin, Jariștea, Tulnici, Odobești sau Soveja.

Interiorul Mausoleului
Mausoleul de la Mărășești este deschis publicului, construcția fiind structurată pe două nivele. La parter odihnesc eroii Primului Război Mondial, iar la etaj, pereții interiori ai „Cupolei Gloriei“ prezintă o frescă ce amintește de locurile bătăliilor. Mausoleul adăpostește de-a lungul a 18 culoare, în cele 154 cripte individuale și 9 cripte comune, circa 5.000 ostași.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Arad, oraș reper al culturii

Next:

Cetatea Râșnov, scurt popas în Valea Trandafirilor

You may also like

Post a new comment