Mâncăruri tradiționale de Crăciun, altele decât sarmalele

17 December of 2015

Exista mâncăruri tradiționale de Crăciun, chiar și la noi, altele decât sarmalele şi cârnaţii, friptura şi cozonacul. Varietatea bunătăţilor de pe masa de Crăciun este mare. De la prăjituri la creme, fripturi şi băuturi, budinci şi piureuri, noi retete si-au găsit loc pe masa de Crăciun, dar unele preparate au rămas şi sunt preparatele de rezistenţă, greu, daca nu imposibil de scos din meniul de Crăciun.

1. Prăjiturile lui Moş Crăciun. Crăciun fără prăjituri pentru Moş Crăciun este greu de imaginat. Prăjiturile lui Moş Crăciun sau biscuiţi au locul lor în meniul de Crăciun. În mod tradiţional prăjiturile lui Moş Crăciun se făceau cu ghimbir, piper negru, migdale, scorţişoară şi fructe uscate. Până în secolul al XVI-lea biscuiti de Crăciun erau făcuţi din turtă dulce.

2. Friptură de curcan. Curcanul face concurenţă serioasă porcului. Masa de Crăciun este incompletă fără friptura de curcan. Înainte de Crăciun a fost însă gâsca de Crăciun  preparată cu ulei de măsline, vin alb, supa de pui, afine, prosciutto şi fistic şi cu o umplutură din ceapa, pesmet şi ierburi.

3. Plăcintă este unul din felurile tradiţionale pentru masa de Crăciun. Păcinta nu au inventat-o europenii, fiind adusă pe masa acestora la finele secolului al XIII-lea, când cruciaţii europeni au adus reţete de plăcintă din Orientul Mijlociu. Plăcinta de Crăcin se face cu brânză, carne sau fructe şi multe condimente. Placinta este asociată cu simbolistica creştină.

4. Budinca. Un fel de mâncare care este nelipsit de pe masa de Crăciun este budinca de prune. Provenit din Anglia medievala, budinca de prune este realizat din fructe uscate, ou, grasimi animale, arome şi condimente (ghimbir, cuişoare, scorţişoară şi nucşoară, pentru a numi doar câteva) şi este fiartă pe flacăra aragazului vreme de mai multe ore. Un mit spune că budinca de Crăciun se taie dupa slujba de Crăciun din 25 decembrie, ca trebuie să conţină exact 13 ingrediente pentru a-i reprezenta pe Hristos şi pe cei 12 apostoli.

5. Şunca. Preparată tradiţional prin fierbere, uscare şi afumare, şunca este un must-have pentru masa de Crăciun. Servit fierbinte sau rece, coaptă sau crudă şunca din carne de porc poate să aibă glazura de zahar şi condimente  şi este pe lista celor mai apreciate daruri de Crăciun. Tradiţional şunca se prepară cu muştar şi suc de mere, condimente şi mirodenii.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Rulada sofisticata cu legume. Bunatati pentru Craciun

Next:

Bar de lux la tine acasa, de Craciun

You may also like

Post a new comment